Krämig laxpasta med ugnsgrillade grönsaker – recept

laxpasta

Godagens med dagens middagstips – en krämig laxpasta med ugnsgrillade grönsaker!

TACK för all positiv respons och önskningar om fler recept. Det gör mig glad och ökar matlagningssuget. Min feeling går annars i perioder, så ibland äter vi samma vardagsrätter i flera veckor, men nu har jag fått nytändning till att variera lite mer. Att själv testa nya maträtter och bjuda både familjen och dig på det som blir lyckat.
Ett tag ingick laxpasta som en stående rätt i vår vardagsmatsedel, men sen trillade den maträtten bort. Fast det är så enkelt och gott. Men med en laxsida och ett paket bönpasta hemma slog snilleblixten till och jag gjorde en nyuppdaterad version av vår klassiker. För som Anna Ellinor undrade, kring min planering kring maten, är min taktik ofta att:

  1. Köpa storpack så att det räcker till i alla fall 2 middagar.
  2. Dag 1 tillaga råvaran och äta som den är, som här t.ex. – lax ihop med ris och kall sås dag 1 för att dag 2 (eller oftast dag 3 för att variera med kött/kyckling/vego) göra den här laxpastan..


Första dagen tillagade jag basen – en plåt med lax och grönsaker som vi åt med ris och en kall vitlöksås. Av ca halva laxsidan gjorde jag sen den här pastarätten två dagar efter.

Krämig laxpasta med ugnsgrillade grönsaker

Ingredienser:

  • 1 laxsida
  • flingsalt
  • peppar
  • 1 aubergin
  • 1 broccolihuvud
  • champinjoner
  • ca 1,5 dl olivolja
  • örtsalt
  • 1 paket bönpasta (alt. annan pasta eller nudlar)
  • 2 dl grädde (av valfri sort, alt. kokosmjölk)
  • fetaost (kan uteslutas om vegan)
  • melonkärnor (kan bytas ut mot ex. pumpakärnor eller pinjenötter)

Gör så här:

  1. Förbered laxen och grönsakerna. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, strö flingsalt och peppar över laxen och krydda med örtsalt på grönsakerna. Ringla även olivolja över grönsakerna. Låt stå så att saltet smälter in i laxen i ca 5 minuter.
  2. Sätt ugnen på 250° och koka upp vatten till pastan.
  3. Koka bönpasta enligt anvisningar och sätt in laxplåten i ugnen i ca 20-30 minuter (tills fiskköttet lätt faller isär).
  4. Lägg färdigkokt och avrunnen pasta + lax i en wokpanna på spisen.
  5. Tillsätt grädde och smaka av med ev. mer örtsalt och peppar.
  6. Låt sjuda några minuter så att smakerna ”gifter sig”.
  7. Servera i djupa tallrikar med de grillade grönsakerna, smulad fetaost och melonkärnor.

krämig laxpasta
Inte bara jag, mina barn älskar den här laxpastan, men utan fetaost.
Bon appètit!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.