Smart singelmat? 6 middagstips

Från storkok för 6 pers till..

..singelmat. Alltså, ensamhushåll varannan vecka. Bekvämt – och svårt. I alla fall nu i början, vilket kanske låter konstigt? För det borde ju logiskt sett vara lätt som en plätt att laga mat till en istället för flera, som dessutom har helt olika smak. Men svårigheten är inte det praktiska, utan (som ofta) att faktiskt prioritera det. Från att ha gjort i stort sett ALLT med omtanke om barnen är det lätt att tappa meningen med att anstränga sig ”bara för mig själv”. Tror det är ett ganska vanligt föräldertankesätt, men dumt och kortsiktigt. För sin egen skull är ALLTID gott nog –och även för barnens. Ska jag orka vara där som ”the 100% förälder” varannan vecka måste jag ju ta hand om mig.

I början, innan rutinerna kommit på plats blev allt som det blev – mat, träning, sömn. Det har varit så mycket annat jag velat fixa med och då glömmer jag känna efter. Och det är ju inget att stressa upp sig över lite ”slarv” en period, men nu börjar bitarna falla på plats. Även till en endaste person går t.ex. att planera smart matlagning. Så. Här hittar du några förslag på enkel singelmat. Halvhjärtat engagemang, men gott resultat ändå.

Smart singelmat? 6 middagstips

Dag 1. Köp 1 hel grillad kyckling. Ät halva med ugnsgrillade grönsaker.

Kyckling med ugnsgrönsaker

Ingredienser:

  • 1 grillad kyckling
  • 1 aubergine
  • 1 broccolihuvud
  • 1 ask champinjoner
  • 1 paket fetaost
  • olivolja
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Använd hälften av ovanstående och lägg resten i kylen.
  2. Dela grönsakerna och gratinera med ringlad olivolja och kryddor i ugnen på 225° i ca 20 minuter.
  3. Fördela sedan halva kycklingen + fetaost över allt och värm.
  4. Servera med valfri sås, potatis, pitabröd eller vad du önskar.

Dag 2. Köp en fiskrätt (jag: torsk med smör- och dillsås) att värma och servera med sås, färska grönsaker, ris och rester av de ugnsgrillade grönsakerna.

Dag 3. Använd resten av din grillade kyckling i en wok, t.ex.

Grön kycklingwok

Ingredienser:

  • 0,5 st grillad kyckling
  • 0,5 st sötpotatis i bitar
  • 0,5 påse grönkål
  • 0,5 ask champinjoner
  • 0,5 broccolihuvud
  • 0,5 burk kikärtor
  • 0,5 förpackning fetaost
  • olivolja
  • salt, peppar, kryddor

Gör så här:

  1. Stek sötpotatis och grönsaker till önskad konsistens och yta.
  2. Tillsätt kyckling och fetaost och stek vidare.
  3. Servera!

Dag 4. Köp några burkar tonfisk och gör en wrap.

Wrap med krämig tonfiskröra

Ingredienser:

  • 1 burk tonfisk
  • ½ finhackad rödlök
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk majonäs
  • 0,5 dl sojabönor
  • örtsalt, peppar, dillkrydda (eller vad du gillar)
  • 1 avokado
  • 1 kokt ägg
  • 1 msk pumpakärnor
  • 2 tortillabröd

Gör så här:

  1. Låt tonfisken rinna av.
  2. Koka ägg.
  3. Finhacka löken och skär avokado i bitar.
  4. Blanda tonfisk med majonäs, crème fraîche, rödlök, bönor och smaka av med kryddor.
  5. Lägg tonfiskröra, avokado, ägg och pumpakärnor på tortillabröd. Rulla ihop, ät och njut!

Dag 5. Köp lax, rotfrukter, grönsaker och sås du gillar.

Lax & Co. på plåt

Ingredienser:

  • 1 bit lax (eller så många du önskar)
  • 1 sötpotatis
  • 1 aubergine
  • 1 broccolihuvud
  • 1 ask champinjoner
  • olivolja
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Dela grönsakerna, rotfrukterna och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper tillsammans med laxen. Salta och peppra.
  2. Gratinera med ringlad olivolja i ugnen på 225° i ca 20 minuter (beror på din ugn och tjocklek på grönsaker/fisk).
  3. Servera med valfri sås, förslagsvis aioli.


Dag 6.
Av ytterligare en tonfiskburk gör du burgare.

Tonfiskburgare & Co.

Ingredienser, ca 2 port:

  • 1 burk tonfisk i vatten eller olja
  • 2 ägg (ev. fler om du vill steka och ha på din burgare)
  • 2 msk chiafrön (alt. 0,5 tsk fiberhusk)
  • örtsalt & peppar
  • olivolja till stekning

Gör så här:

  1. Blanda ihop alla ingredienser utom stekfettet. Låt stå att svälla ett par minuter.
  2. Värm en stekpanna med olivolja
  3. Klicka ut och platta till biffar och stek ett par minuter på varje sida tills de blivit gyllenbruna.
  4. Servera i bröd med valfria tillbehör, plus eventuella rester av ugnsgrönsaker från dagen innan.

Fler som käkar singelmat och kan komplettera med tips? Jag är ju nybörjare och tar tacksamt emot. Kram! /A

Relaterade lästips:

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras