Gott av svart- och grönkål – 6 recept

Att gå ut och plocka sina egna grönsaker – höjden av lyx!?

Tillhör varken min vardag här i Stockholm eller över lag, med tanke på klimatet här i Sverige. Men i Jorm har mamma sina odlingar och grönkål har som du ser en förmåga att överleva trots minusgrader och snö. Vet inte hur det är med andra kålsorter, men kanske även svartkål? Och även om jag inte har något trädgårdsland här i stan finns en liten butik intill vårt höghus där de ofta tar hem varor av större parti för att sälja billigt. Där hittade jag en bukett svartkål att hitta på något gott med.

Kål blev trendigt för ett par år sen, extra mycket såhär kring jultid. Perfekt tycker jag, då grönsaker annars inte är så framträdande på julbordet. I alla fall inte i min familj. Men nu har vi både resurser och recept som jag brukar göra. Några förslag får du här.

Gott av svart- och grönkål – 6 recept

Gudomliga grönkålschips

Ingredienser för 1 plåt:
  • Grönkål (fyll en hel bakplåt)
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Om du önskar – valfri krydda, som curry, vitlök, cayennepeppar, paprikapulver

Gör så här:

  1. Skölj din grönkål. Torka av med en handduk och låt torka ordentligt! Detta är viktigt, så gör gärna detta steget sedan tidigare.
  2. När grönkålen torkat ordentligt kan du värma ugnen till 150 grader.
  3. Lägg grönkålen på en plåt. Dela stora blad till mindre så alla blad är ungefär lika stora.
  4. Ringla över lite olivolja och strö över lite flingsalt (eller andra valfria kryddor).
  5. Rosta grönkålen mitt i ugnen för ca 15 min så att de blir krispiga, knapriga och har lite färg (var noga så att de inte bränns dock, för tiden varierar lite beroende på ugnen du använder).

Matig grönkålssoppa med lax

Ingredienser:

  • 2 stånd färsk grönkål ca 500 gram eller 400 g hackad fryst grönkål
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 liter vatten + 2 buljongtärningar
  • 0,5 tsk salt och 1 krm vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • en bit varmrökt lax
  • kokta ägg

Gör så här:

  1. Skär bort de grova stjälkarna från grönkålen och skär i bitar.
  2. Hacka lök och stek i smöret.
  3. Tillsätt grönkål och fräs en stund.
  4. Häll på buljong och krydda med salt och peppar.
  5. Tillsätt mjölet och rör ut.
  6. Koka under lock i ca 20 minuter.
  7. Tillsätt grädde på slutet och koka upp.
  8. Mixa med stavmixer om du önskar en slät soppa (vilket jag hoppade över).
  9. Tillsätt lax och värm om du vill.
  10. Servera gärna med ett gott bröd.

Grädd- och parmesanstuvad svartkål

Ingredienser:

  • 1 förpackning / bukett svartkål
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl grädde
  • 1 dl riven permasanost
  • 2 msk olivolja

Gör så här:

  1. Fräs strimlad svartkål med pressad vitlök i olivolja.
  2. Häll över grädde och i med riven parmasan. Klart!

ugnsgratinerade rödbetor

Varm grönkål- och rödbetssallad

Ingredienser:

  • Grönkål
  • Rödbetor
  • Rödlök
  • Fetaost
  • Olivolja
  • Flingsalt/örtsalt

Gör så här:

  1. Stek hackad grönkål så att den blir mjuk i en stekpanna alt. tillsammans med övrigt på en plåt i ugnen.
  2. Dela rödbetor i lagom storlek, lägg på en plåt med skivad rödlök och smulad fetost. Blanda med olivolja/kokosolja och salta.
  3. In i ugnen på 225° i ca 30 minuter.

Grönkålssoppa med ägghalvor

Ingredienser, 4 portioner:

  • 2 stånd färsk grönkål ca 500 gram eller 400 g hackad fryst grönkål
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 liter vatten + 2 buljongtärningar
  • 0,5 tsk salt och 1 krm vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • kokta ägg

Gör så här:

  1. Skär bort de grova stjälkarna från grönkålen och skär i bitar.
  2. Hacka lök och stek i smöret.
  3. Tillsätt grönkål och fräs en stund.
  4. Häll på buljong och krydda med salt och peppar.
  5. Tillsätt mjölet och rör ut.
  6. Koka under lock i ca 20 minuter.
  7. Tillsätt grädde på slutet och koka upp.
  8. Mixa med stavmixer om du önskar en slät soppa.
  9. Tillsätt ägghalvor om du vill.

Ugnsgrillad svartkål

Ingredienser:

  • 1 bukett svartkål
  • 2 msk kokosolja
  • flingsalt

Gör så här:

  1. Skölj och dela din svartkål till blad. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och kokosolja.
  2. Strö över flingsalt. In i ugnen på 225° i ca 15 minuter.


Blev lite sega, men ändå goda. Grönkål passar dock bättre, med lite tunnare stam.

Hoppas du hittar något som frestar. Puss! /A

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.