Veckomatsedel med 6 goda middagsrecept från förr, del 6

matsedel

Planerade middagar eller sug för dagen?

Går du efter en matsedel, eller hur ser det ut i din vardag? Jag kan vara väldigt både och. Ju mer annat jag har inplanerat, ju större behov har jag av att allt ska flyta. Att planera sänker stressen och förenklar för oss som t.ex. har barn med många kvällsaktiviteter. Eller egna. Sen är det skönt att släppa allt detta på helger och lov, men att åtminstone de mest uppbokade dagarna veta vad vi ska äta är skönt tycker jag. Och för dig som känner likadant har jag samlat ihop några middagsrecept inför kommande måltider. Att följa rakt av för en varierad matsedel eller plocka utvalda idéer från.

Om du missat mina tidigare tips på matsedel hittar du dom här:

Matsedel med 6 goda middagar – recept från förr, del 6

matsedel

Vegowok

Ingredienser:

  • 1 påse Quornbitar, tofu i bitar eller annan proteinrik, vegetarisk produkt
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 paprika
  • 1 burk sojabönor
  • bladspenat
  • salt och peppar
  • 2 msk kokosolja att steka i

Gör så här:

  1. Stek dina quornbitar, kikärtor eller annan proteinprodukt i oliv- eller kokos olja tills det fått fin stekyta.
  2. Tillsätt hackad lök, vitlök, övriga grönsaker och sojabönor.
  3. Krydda efter smak. Woka en stund tills ingredienserna mjuknat och fått färg.
  4. Servera med exempelvis ris, quinoa, sötpotatis eller vad du gillar.

matsedel

Tonfisk-, feta- och spenatgratäng

Ingredienser:

  • 1 påse bladspenat
  • 1-2 burkar tonfisk
  • 2 ägg
  • 250 g keso
  • 1 paket fetaost
  • ca 5 finkackade soltorkade tomater
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • örtsalt och peppar

Gör så här:

  1. Stek bladspenaten ihop med pressad vitlök och olivolja så att den mesta vätskan försvinner. Bred sedan ut spenaten i en smord ugnssäker form.
  2. Fördela tonfisken över spenatbädden.
  3. Hacka rödlöken och soltorkade tomater.
  4. Blanda ovanstående med keso, smulad fetaost, ägg och krydda (Obs! Tonfisken är salt så överdriv inte). Fördela röran över spenat- och tonfisken.
  5. In i ugnen på 225° i ca 20 minuter så att den får fin färg och äggen stannar.
  6. Ät ihop med sallad och gott bröd eller ris/potatis för mer kolisar.

matsedel

Farmors biffar

Ingredienser:

  • 500 g köttfärs (gärna blandfärs)
  • 2 msk ströbröd
  • 1msk potatismjöl
  • 0,5 dl mjölk
  • kryddor, som örtsalt, Aromat, vitpeppar, kryddpeppar
  • en nypa socker
  • 1 buljongtärning
  • 1-2 gula lökar
  • smör att steka i

Gör så här:

  1. Blanda ströbröd + lite potatismjöl med mjölk. Krydda med örtsalt, Aromat, vitpeppar, kryddpeppar och en nypa socker. Blanda och låt svälla.
  2. Blanda i köttfärs, forma till biffar och stek i ordentligt med smör. Lägg upp i en ugnssäker form.
  3. Häll i lite vatten i stekpannan + en buljongtärning. Häll skyn över biffarna.
  4. Skiva och stek lök. Lägg på biffarna.
  5. In i ugnen på ca 175° och koka under tiden potatis och förbered grönsaker.

ALLA middagar behöver inte vara ”mat lagad från grunden”…

Matiga kycklingmackor

Ingredienser:

  • 2-3 brödskivor
  • grillad kyckling i skivor
  • blandande grönsaker, ex. bladspenat, tomat, paprika, broccoli, avokado, gurka
  • smulad fetaost
  • philadelphiaost, samt vanlig ost
  • ceasardressing
  • örtsalt

Gör så här:

  1. Hacka och lägg upp din sallad.
  2. Bred en macka med philadelphiaost och lägg på avokado + kyckling + dressing.
  3. Ät och njut! Drick förslagsvis te till för något varmt i magen.

matsedel

Dinkelpannkakor

Ingredienser, 4 portioner:

  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl dinkelmjöl (går även att ta ex. grahamsmjöl, rågmjöl istället)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm bakpulver
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 msk rapsolja

Gör så här

  1. Blanda vete- och dinkelmjöl i en bunke.
  2. Tillsätt salt och bakpulver.
  3. Vispa ner torrvarorna i hälften av mjölken och rör om till en slät smet.
  4. Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt smeten svälla en stund.
  5. Värm en stekpanna och smält smör i den.
  6. Stek pannkakorna på medelstark värme till en gyllenbrun yta.
  7. Servera med vispgrädde och bär.

Inkokt lax

Ingredienser:

  • Ca 600 g färsk laxfilé
  • 1 msk salt
  • 1 liter vatten
  • 1 st lagerblad
  • 5 st vitpepparkorn
  • 0,5 purjolök
  • dill
  • 3 msk vitvinsvinäger

Gör så här:

  1. Lägg ett stort folieark i en långpanna, så stort att halva foliearket hänger utanför.
  2. Lägg i laxen med skinnsidan nedåt. Tillsätt vatten, kryddor, dill och purjolök. Vik sedan över folien som lock.
  3. Sätt in plåten i ugnen på 200° i ca 20 minuter.
  4. När den är klar, lyft upp laxen försiktigt med folie och allt. Vänd laxen så att skinnsidan kommer upp. Dra bort skinnet och putsa bort det bruna underhudsfettet. Täck fisken med fuktat smörpapper och låt den svalna.
  5. Servera med t.ex. kokt ägg, sallad och pressad potatis eller ris och romsås eller Ponzu Mayo.

Smakliga måltider! /A

1 kommentar

    Berätta vad du tycker

    Din e-postadress kommer inte publiceras