Galet god chokladtårta med- eller utan socker – recept

Älskar du också choklad?

Då är det här receptet för dig. En gudomligt god chokladtårta som du antingen kan baka i sockerfri form eller inte. Jag har provat båda varianter och föredrar ändå den med socker smakmässigt eftersom sötströ, stevia och liknande kan ge en speciell bismak. Dessutom tycker jag inte man behöver vara rädd för att äta socker ibland (om du inte har diabetes), ”ibland men inte alltid” är en luddig men bra riktlinje. Fast jag ratar INTE den sockerfria tårtan heller, väldigt smarrig den med.

Senast, inför Junior och Jonnas 9-årsdag, gjorde jag dock en ”traditionellt sockrig” variant.

Mmmmmagisk med denna kräm på, men som sagt – även som sockerfri är det här en riktigt god chokladtårta. Kanske något inför eventuella kalas, skolavslutningar eller midsommar? Med grädde och jordgubbar på en riktig sommarhit, men eftersom jag har 2 icke-jordgubbsälskare här hemma la jag bären i en skål vid sidan av istället.

Jag gjorde två tårtor, en för självaste födelsedagen och en för ett släktkalas. Den ena med mascarponefyllning (bilden ovan) och andra med chokladmousse. Båda riktigt bra, men jag rekommenderar ändå den med mascarpone.

Galet god chokladtårta med- eller utan socker

Ingredienser kladdkaksbotten:

  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl socker eller sockerersättning (t.ex. sötströ eller stevia i rekommenderad dos)
  • 4-5 msk kakao
  • 1 dl mandelmjöl
  • ½ chokladkaka, ca 70% kakaohalt (sockerfri om du önskar)

Ingredienser fyllning:

  • 250 g mascarpone
  • 150-200 g mörk choklad (sockerfri om du önskar)
  • 2,5 dl vispgrädde
  • jordgubbar eller annat du vill garnera med

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smörj en rund kakform eller lägg i bakplåtspapper.
  3. Smält smöret + chokladen i en kastrull. Ta den från plattan och rör ner socker och ett ägg i taget.
  4. Blanda mjöl och kakao. Sikta ner det i smeten och rör om.
  5. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 10 minuter (eller kortare om du vill ha den ännu kladdigare).
  6. Gör på samma sätt en eller två kakor till beroende på hur hög du vill att tårtan ska bli. Lägg sedan samma dem med vispad grädde och ev. mosade hallon.
  7. Vispa upp mascapone. Smält chokladen och häll ner i osten under vispning.
  8. Bred smeten över och runt omkring tårtan. Låt tårtan stå i kylen någon timme (alt. frys in inför festtillfället) innan du garnerar med grädde och övrigt och serverar den.

god chokladtårta

Lika underbar som den ser ut. Kram och góhelg! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras