Hamburgare med fiberrika havrebröd

* Inlägg i samarbete med Fazer *

Tycker du det är svårt att få i dig och/eller ditt barn fullkorn?

Då är ett tips att servera era vanliga hamburgare i ett fiberrikt havrebröd. En typisk maträtt där köttet (eller motsvarande alternativ) och övriga tillbehör tar över smaken ifall du/barnet är kräset. Dessutom har just havre en mild och snäll smak jämfört med till exempel råg som har en kraftigare och mer karaktäristisk fullkornssmak. Havrebröd är alltså ett gott och bra ”nybörjarbröd” för den som successivt vill övergå till grövre alternativ.

Varför havrebröd och fullkorn?

  • Fullkorn är den kostfaktor som förebygger ohälsa bäst av all mat enligt studier från
    WHO.
  • Havre är rikt på protein, B-vitamin, magnesium, järn, fosfor och zink.
  • Havre är en nordisk råvara som består av 100 procent fullkorn. Det är dessutom lätt att tycka om tack vare sin milda smak.
  • Havremjöl och havregryn är rena fullkornsprodukter och fullkorn har bland annat
    visats ha kopplingar till minskad risk för typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom samt
    vissa typer av tarmcancer.
  • Havre innehåller även hälsosamma fettämnen som förebygger hjärt-kärlsjukdomar. Det innehåller dessutom hjärt- och kärlskyddande växtkemikalier, så kallade lignaner.
  • Fullkornsprodukter överlag är rika på mineraler, folat (folsyra) och antioxidanter som
    E-vitamin och fenoler. I fullkorn ingår spannmålets fiberrika skaldelar. Högt fiberintag är en faktor som i sig minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom och världen över pågår forskning om kostfibrernas roll för hälsan i stort, bland annat eftersom de ger näring till våra viktiga tarmbakterier.

Fakta: Riksmaten, Livsmedelverket. Livsmedels- och näringsintag bland vuxna i Sverige.

För att det ska bli enklare och gott att få i oss fullkorn har Fazer lanserat en rad nya havrebröd – Fazer Havrefralla, Havrerundel och Ekologiska Havrehalvor.

– Vi på Fazer märker tydligt i brödhyllan att allt fler, även barnfamiljer, vill unna sig att
äta gott samtidigt som man vill leva hälsosamt. Det gillar vi och för att underlätta har
våra bagare tagit fram en helt ny serie med nyttiga, saftiga havrebröd som gör det
enklare att njuta på ett sunt sätt, säger Linda Munkhammar, Brand Manager Fazer.

Fiberrika hamburgare med havrebröd

Ingredienser till ca 8 st:

  • 500 g färs (kött/kyckling/fisk eller vego)
  • 2 ägg
  • curry, paprikakrydda, spiskummin eller vilka kryddor du gillar
  • salt och peppar
  • olja eller smör till stekning

Gör så här:

  • Blanda färs med ägg och kryddor. Smeten blir lös och kladdig, men ägget binder den när du steker.
  • Värm en stekpanna med fett och klicka ut lagom stora biffar. Platta till och forma när du steker dem.
  • Vänd efter några minuter och se till att de blir genomstekta, utan att ligga på för länge och bli torra.
  • Servera med rostat havrebröd, förslagsvis i en delad Fazer Havrefralla, samt med valfria tillbehör.

Smaklig spis! /A

Fler recept och lästips:

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras