Bakad sötpotatis med kalkon- och fetaostkräm – recept

bakad sötpotatis

Gillar du sötpotatis?

Då ska du prova det här receptet på bakad sötpotatis med kalkon- och fetaostkräm. Resultatet av en idé jag fick när jag jobbade hemifrån igår och ville ha en lättlagad lunch. Det tar en liten stund för potatisarna i ugnen, men dom sköter ändå sig själva medan du kan göra annat, perfekt på hemmakontoret.


Jag hade länge velat prova göra bakad sötpotatis, men inte när jag kommer hem trött och hungrig efter en arbetsdag. Då måste det gå fort och matlagningen går på rutin. Men när jag gick igenom kylskåpet för att se vad vi kunde äta till middag igår hittade jag även de fula sötpotatisknölarna, perfekta till lunch.

bakad potatis
Till fyllning hade jag också passande ingredienser hemma. En färdigblanda vitlökssås, fetaost, kalkon och bladspenat.

Bakad sötpotatis med kalkon- och fetaostkräm

Ingredienser 2 portioner

  • 2 sötpotatisar (1 per portion)
  • 150 g fetaost 
  • 2 dl crème fraiche (kan bytas ut mot exempelvis gräddfil, matlagningsyoghurt eller keso)
  • ett par nävar bladspenat eller annat grönt
  • strimlad kalkon (uteslut för en vegetarisk variant)
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Tvätta sötpotatisarna och baka i ugn cirka 30 minuter i 225°C (tills de är mjuka inuti).
  2. Skär ett snitt i potatisen när den är färdig och tryck med tumme och pekfinger i botten på potatisen så att den öppnar sig.
  3. Under tiden gör du krämen. Blanda smulad fetaost med crème fraiche. Krydda efter smak med salt och peppar.
  4. Lägg lite bladspenat och en klick kall kräm i varje potatis.

bakad sötpotatis
Gott och enkelt, men kräver sin halvtimme i ugnen. Tid då du kan passa på att göra annat där hemma. Som jag igår – med att jobba. Annars brukar det där med att döda tiden inte vara så stort problem, eller vad säger du?

Smaklig spis du som testar! /A

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras