Supersaftig morotskaka – 3 recept för olika smaker

Hej med helgens baktips..

..morotskaka! Så saftigt och gott. Och är det något vi kan passa på att pyssla med ifall vi måste hålla oss hemma är det att baka. Både avkopplande mentalt, mysigt att göra ihop och njutning ingår ju till högsta grad i hälsokonceptet.

Här har jag samlat ihop tre recept på morotskaka för olika smaker. Dig som inte tål gluten, som har diabetes, dig föredrar originalet, som är vegan och till ALLA som gillar kombinationen sött – saftigt – syrligt. Jag rekommenderar alla dessa tre smakmässigt, det som ändå är viktigast när det kommer till fika, eller hur?

Supersaftig morotskaka – 3 recept för olika smaker

Morotskakbit /annalissjanis.se

Saftig glutenfri morotskaka

Ingredienser, kakan:

  • 2 dl rapsolja
  • 3 dl kokossocker (alt. socker eller annan sötning)
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl mandelmjöl (alt. annan mjölsort)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk kanel

Ingredienser, topping:

  • 200 g philadelphiaost
  • 150 g smör
  • ca 2 1/2 dl Sukrin
  • 2 tsk vaniljsocker
  • saft och skal av en halv citron

Gör så här:

  1. Riv morötterna.
  2. Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
  4. Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
  5. Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
  6. Garnera gärna med valnötter, citronbitar, jordgubbar/hallon, vindruvor, kokosflingor eller vad du tycker om.

Morotskaka – originalet

Ingredienser, kakan:

  • 2 dl rapsolja
  • 3 dl socker
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk kanel

Ingredienser, topping:

  • 200 g philadelphiaost
  • 150 g smör
  • ca 2 1/2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • saft och skal av en halv citron

Gör så här:

  1. Riv morötterna.
  2. Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
  4. Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
  5. Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.

Morotstårta

Morotstårta på tema kokos (går fint att gör vegan)

Ingredienser, kakan:

  • 2 dl kokosolja
  • 3 dl kokossocker (alt. socker eller annan sötning)
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 ägg (alt. 200 g kikärtsspad, vispat till tjockt skum för vegansk kaka)
  • 3,5 dl kokosmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk kanel

Ingredienser, topping:

  • 200 g philadelphiaost (byt ut mot motsvarande vegansk produkt för en vegankaka)
  • 150 g kokosolja
  • ca 2 1/2 dl florsocker/sukrin melis
  • 2 tsk vaniljpulver
  • saft och skal av en halv citron

Gör så här:

  1. Riv morötterna.
  2. Vispa socker och kokosolja porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
  4. Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
  5. Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
  6. Garnera gärna med kokosflingor, hallon, valnötter, citronbitar, vindruvor eller annat du tycker om.

Saftigare och godare får man leta efter.

Kram och go´helg! /A

Gillar du morotskaka kanske även dessa recept passar dig?

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras