6 punkter till dig som tjej + helgen ur mobilen #89

Om att vara tjej.

Ja det var ju Internationella kvinnodagen igår som du säkert inte missade, något som fick mig att tänka till. Hur har jag upplevt mina år som kvinna? Vad vill jag säga till min dotter och dig som kvinnlig läsare? Vilka tankar, råd och läsvärda inlägg har jag samlat på mig under åren?

Min 1a reflektion går till hur jag själv växte upp. Redan som 4-åring önskade jag att jag var en pojke, för ”dom var tuffare, busade och lekte roligare lekar”. Vi bodde i Skåne och jag hängde hellre med de stora killarna och cyklade med trampbilar i kvarteret. Och enda argumentet som hjälpte för att få på mig en klänning var att ”Emil i Lönneberga hade nattsärk, nästan som en klänning”.

På liknande sätt är det med Jonna. Hon klär sig visserligen gärna i klänning på sommaren, men leker mest med killarna i klassen. Tackar ofta nej till tjejkalas, men har superkul med sina killkompisar. Varför? Jonna kan inte förklara, men jag tänker att hon har samma känsla som jag, när jag var lite. Att vuxna omedvetet accepterar killar som de är, medan tjejer bör anpassa sig, vara ”tysta, söta och snälla”. Och att den som inte rättar sig efter det blir utanför eller väljer själv att hålla sig undan.

När jag började skolan fick jag tjejkompisar och senare blev några mina absolut närmaste. Jag ser även att flickorna i Jonnas klass söker kontakt med henne, men att hon själv tar avstånd. Det kan vara en fas i livet då vi dras till olika personer, men jag tycker ändå det är intressant att se på olikheterna. Vårt samhälle är fortfarande inte jämställt och det är inte ovanligt med tjejer som är extra hårda mot just tjejer. Jag var själv ingen ängel i perioder och kan än idag känna vibbar av ogillande från andra tjejer. På grund av avundsjuka, konkurrens eller att man är annorlunda antar jag?

Jag försöker dock tänka större, att alla bär med sig- och har svårigheter framför sig. Att vi måste visa respekt, ha förståelse och försöka vara snälla (näst intill) oavsett hur folk beter sig med tanke på det. Och apropå Internationella kvinnodagen vill jag lyfta dig med följande ord…

6 punkter till dig som tjej – apropå Internationella kvinnodagen

 1. Ta emot och ge dig själv så mycket kärlek som möjligt. F*ck jante! Du ska inte känna tacksamhetsskuld eller förminska dig själv. DU ÄR ALLTID VÄRD ATT ÄLSKAS!
 2. Våga PRATA om problem och det som gnager med någon du kan anförtro dig åt. Måste inte vara dina föräldrar, men kanske en vän, faster, ett syskon eller terapeut.
 3. Sträva inte efter perfektion. ”Duktig flicka” är inte bättre och krävs inte för att vara älskad. Perfekt är du redan, bara genom att vara dig själv och att göra så gott du kan.
 4. Du blir inte lyckligare i en kropp enligt någon annans åsikt eller idealet. Snarare tvärtom, om det kräver att du måste ge avkall på annat viktigt i livet, att det skadar dig och dom du älskar.
 5. Tro alltid på dig själv och att det finns ett ljus i tunneln. Hur mörkt det än ser ut just nu kommer du ur det till slut. Håll huvudet högt och kämpa mot dina drömmar.
 6. Var dig själv och jämför dig inte med andra. Du är unik som du är och med det du bär på. Du är viktig, speciell. TA PLATS!

Och för dig som vill ha en liten inblick i mitt vardagsliv, inklusive flera fantastiska kvinnorna, berättar jag lite om de senaste dagarna.

Helgen ur mobilen #89

 • Grötuppladdning och spring ihop med Jenny. Detta var visserligen redan i tisdags, men apropå Internationella kvinnodagen pratade vi mycket om en gemensam, saknad vän – Terese Alvén. Henne vill jag gärna lyfta när det gäller kvinnliga förebilder och bjuda in dig till det här eventet.
 • Jonna. Min närmaste tjejförälskelse. Tid för henne och bröderna är det absolut bästa med helgerna. Och de senaste dagarna har vi både myst framför Melodifestivalen i soffan (ingen tyckte att rätt låt vann), varit i parken med klassens maskor Apis och alla i familjen har sportat. Utom stackars Hugo då, som varit magsjuk.
 • Boxjumplyckan. I torsdags vågade jag mig på crossfit trots stukad tumme och det gick ju lysande. Jag körde vissa alternativ till övningar som inte funkade, men något som gick bra var i alla fall boxjump. Äntligen vågar jag höja igen, vilket ger en enorm boost för självförtroendet + bra explosivitetsträning förstås.
 • Fredagssmoothis. Som jag redan berättat om vigdes veckans vilodag åt att mixa smoothies ihop med ännu en tjejfavorit – Derin.
 • Gott ätbart. Som alltid en del av livet, men speciellt på helgerna lägger jag krut på matlagningen. Eller handlar hem. Den här helgen blev det lite av varje, sushi, chips, kyckling & Co. i pitabröd och lördagsgodis.
 • Yoga. ”Hur ska det gå med stukad tumme” tänkte jag, men gick helt problemfritt. Svullnaden är borta nu och även färgen börjar bli normal. Skönt att det inte blev värre än så här.
 • Content med sällskap. Efter yogan rullade jag även ut mattan hemma för att fota och filma till bloggen. Vips var barnen framme och ville vara med, ett bra exempel hur vi vuxna påverkar dom med det vi själva gör. På så sätt även samhället, för att knyta an till Internationella kvinnodagen igen.

Det var lite av helgen och några ord att ta med dig om du behöver. Och lite mer nedan. Kram! /A

Lästips till dig som kvinna och/eller mamma:

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras