Snabb (fusk/) fiskgratäng med ärtor och citronsås – recept

fiskgratäng
Hej med ett enkelt favoritfiskrecept!

En fiskgratäng till dig som söker något snabbt att laga, ja t.o.m. kortare tid än vad det tar för mig att skriva det här blogginlägget. ”Keep it simple” är min princip när dagarna är fullsmockade med jobb och annat. Och fusk behöver inte vara fult! Snarare kan det vara precis vad du behöver för att få en extra kvart i soffan att återhämta dig efter en arbetsdag eller annat. Hälsa är ju så mycket större än att bannlysa halvfabrikat. I alla fall i min värld. Och det är inte en enstaka produkt, utan helheten i en måltid eller sammanslaget under en längre period, som avgör hur ”nyttigt” du äter (avskyr det ordet, men för att du ska förstå).

Hur som helst. Idag bjuder jag på fiskgratäng, en allt-i-ett-rätt som jag knåpade och fotade steg för steg. Se hur den växer fram och prova gärna själv. Som vanligt höftade jag på ingredienserna och det kan du också göra. Har du bara någon slags grönsak, en typ av fisk, lök och sås blir det gott oavsett.

(Fusk/) fiskgratäng med ärtor och citronsås

Ingredienser, ca 4 portioner:

 • 1 påse ärtor eller andra frysta grönsaker
 • 2 paket torsk/sej eller annan fisk
 • 1 rödlök
 • 1 paket färdig citronsås för fisk (alt. grädde som du pressar citron i och kryddar. Eller 1 burk crème fraîche, 1 vitlöksklyfta, ½ paket smulad fetaost, salt och peppar)
 • salt och peppar

Gör så här:

 1. Lägg grönsakerna i botten av en ugnssäker form med bakplåtspapper/olja. Sätt ugnen på 225°.
 2. På grönsakerna lägger du fisken. Salta och peppra.
 3. Skiva och fördela rödlöken över fisken.
 4. Häll över såsen.
 5. Gratinera i ugnen ca 30 minuter eller tills fiskköttet är genomgräddat.
 6. Servera med potatis/ris/gryn eller ett gott bröd. Smaklig måltid!

Recept och instruktioner i bilder..


1. Ta ärtor. Eller andra grönsaker, som spenat, wokgrönsare, broccoli eller blomkål? Gärna icke frostskadade. Påsen jag hittade längst ner i botten på frysboxen hade is smugit sig ner i, men de var goda ändå.

2. Ta fisk.

Strö över flingsalt, peppar och pressa ev. över lite citronsaft.

3. Ta rödlök. Skiva och fördela över fisken.


4. Ta sås. Jag använde en färdig citronsås för fisk. Finns flera olika sorter. Ett alternativ är annars att du gör egen av 1 burk crème fraîche, 1 vitlöksklyfta, ½ paket smulad fetaost, salt och peppar.


5. In i ugnen på 225° i ca 30 minuter.

Servera gärna med potatis/ris/gryn eller som det är ihop mer ett gott bröd. Smaklig måltid!

Gillar du fiskgratäng? Fler fina fiskrecept hittar du här:

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras