Pannkaka på 7 sätt – recept till din traditionella torsdagsmiddag

Torsdag = pannkaka!

Eller, är det någon vana hos dig? Vi följer sällan traditionen att äta pannkaka en bestämd dag, även om det kan vara skönt att slippa planera och bara följa en rutin. Däremot passar jag på att laga pannkaka om vi har mycket mjölk hemma med utgående datum, eller bruna bananer passande till bananpannkaka. Dessutom är det ju rätt enkel mat att göra, ett säkert kort hos barnen och där somliga recept räcker till många. Perfekt när kompisar är på besök.

Bilden ovan är från när jag var barnvakt hemma hos syrran och lagade (läs värmde färdiga) pannkakor. Som sagt, alltid uppskattat av minimänniskor – och vuxna, men suget på en viss variant kan variera. Vilka väljer du?

Pannkaka på 7 sätt – recept

Pannkaka – originalet

Ingredienser, 4 portioner:

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör
  • valfria tillbehör

Gör så här:

  1. Blanda mjöl och salt i en bunke.
  2. Vispa i hälften av mjölken till en slät smet.
  3. Tillsätt resten av mjölken och äggen.
  4. Värm en stekpanna och smält smöret.
  5. Häll i smet så att den täcker pannan. Stek på båda sidor.
  6. Servera, ät och njut!

ugnspannkaka

Ugnspannkaka

Ingredienser (inom parantes för 3 plåtar):

  • 2 ½ dl vetemjöl (alt. 7,5 dl mjöl)
  • 6 dl mjölk (alt. 2 liter mjölk)
  • 4 ägg (alt. 9 ägg)
  • ½ tsk salt (alt. 1 tsk)
  • 2–3 msk smör (per plåt)
  • ev 1 tsk bakpulver om du önskar en fluffigare pannkaka

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225° (varmluft om du tillagar flera plåtar samtidigt).
  2. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet.
  3. Vispa i resten av mjölken, äggen och saltet.
  4. Smält smöret i långpannan.
  5. Häll i smeten och grädda 20–25 min, tills den fått fin färg och stagnerat.

kesoplättar

Kesopannkaka

Ingredienser:

  • 1 ägg
  • ½ liten kesoburk
  • 1 msk fiberhusk
  • en nypa salt
  • kokosfett att steka i

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser.
  2. Stek i en panna med kokosfett på svag värme.

Bananpannkaka /annalissjanis.se

Bananpannkaka

Ingredienser:

  • 1 banan
  • 2 st ägg
  • 1 kryddmått vaniljpulver
  • 2 msk mandelmjöl
  • smör eller kokosolja att steka i

Gör så här:

  1. Mosa eller mixa alla ingredienser till en slät smet.
  2. Stek sedan pannkakorna på medelhögvärme tills de blivit gyllenbruna.

Ålandspannkaka

Ingredienser, ca 3 portioner

  • 2 dl mjölk
  • 30 ml mannagryn
  • 20 ml vetemjöl
  • 0,6 st ägg
  • 20 ml socker
  • 0,1 tsk salt
  • 0,4 tsk kardemumma
  • 10 gram smör

Sviskonkräm

  • 2 dl vatten
  • 20 ml saft
  • 4 st sviskon / torkade plommon
  • 20 ml socker
  • 0,2 st kanelstång
  • 0,6 msk potatismjöl, utrört i lite vatten

Gör så här:

  1. Blanda mjölet, salt och kardemumman och tillsätt lite mjölk i taget till en jämn smet.
  2. Smörj en ugnsform eller rund stekpanna och häll i smeten. Klicka på smöret. Grädda i 200° ca 40-60 minuter.
  3. Sviskonkräm: Blötlägg de torkade plommonen någon timme vid behov. Koka dem i blötläggningsvattnet tillsammans med saften och kanelbiten. Tillsätt sockret.
  4. Rör ut potatismjölet i lite vatten och red krämen. Koka upp krämen hastigt och låt den svalna något före serveringen.
  5. Servera pannkakan med sviskonkräm (eller sylt) och vispgrädde.

Proteinpannkaka

Ingredienser:

  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 skopa proteinpulver med vaniljsmak
  • 3 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • kokosfett att steka i

Gör så här:

  1. Blanda mjölk, proteinpulver och bakpulver i en shaker.
  2. Tillsätt ägg och salt. Skaka om ordentligt.
  3. Stek pannkakorna på svag värme i kokosfett.

Äppelpannkaka

Ingredienser:

  • 1 dl dinkelmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • en klick smör
  • 1-2 skalade, tunt skivade
  • ca 1/2 dl lättströ eller annan sötning
  • ca 2 msk kanel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225° och smält en klick smör i en ugnssäker form.
  2. Skala äpplet/äpplena och skiva tunt.
  3. Blanda sockret med kanelen och vänd äppelskivorna i blandningen. Lägg dem i botten av formen.
  4. Blanda ihop pannkakssmeten och häll över äppelskivorna.
  5. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.
  6. Servera som de är eller med valfritt tillbehör, t.ex. grädde och hallon.

Smaklig spis! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras