Storkok med kycklingfilé

Storkok.

Är det något du brukar göra? Själv gillar jag storkok om schemat är fullsmockat på vardagskvällarna och/eller till lunchlådor. Det spar både pengar, tid och akuthunger att ha färdig mat att plocka fram. Ändå gör jag det inte varje helg, utan mer beroende på lust, tid och vad som finns hemma i kylen. Och om jag hittar något billigt. Då passar jag på att köpa extra mycket, som kycklingfilén med kort datum i fredags. Hela 3 kg för att det skulle räcka både till den kvällens middag och flera dagar framöver.

Det blev två olika rätter, men som går att variera med olika slags tillbehör. Till dig som vill göra samma sak, ladda upp med tid- och energibesparande matlådor med kyckling som bas, kommer lite inspiration här.

Storkok med kycklingfilé

Enkel currykyckling

Ingredienser, ca 6 port:

  • 6 kycklingfiléer
  • 2 msk olivolja
  • 3-5 dl grädde av valfri sort (beroende på hur mycket sås du önskar)
  • 1 msk sojasås
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk paprikakrydda
  • salt och peppar

Gör så här: 

  1. Häll i oljan, sojasås och kryddor i en ugnssäker form med bakplåtspapper.
  2. Gnid in kycklingen i blandningen och häll över grädde.
  3. In i ugnen på 225° i ca 20-30 minuter (ta ut och skär lite i kycklingen så att den inte är rosa).
  4. Servera med ris, pressad potatis, quinoa, matkorn eller som oss – spaghetti när allt övrigt var slut.

Kyckling med ugnsgrönsaker och halloumi

Ingredienser, ca 6 port:

  • 6 kycklingfiléer
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk sojasås
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk paprikakrydda
  • salt och peppar / örtsalt
  • 2 paket halloumi
  • 1 aubergine
  • 1 lök
  • 2 sötpotatisar
  • 1 broccolihuvud
  • 1 burk champinjoner

Gör så här: 

  1. Häll i oljan, sojasås och kryddor i en ugnssäker form med bakplåtspapper.
  2. Gnid in kycklingen i blandningen.
  3. Skölj och dela grönsakerna som du lägger runt kycklingen. Ringla olivolja över och krydda med örtsalt.
  4. In i ugnen på 225° i ca 20 minuter.
  5. Skiva halloumi och lägg på kycklingfiléerna de sista ca 10 minutrarna så att den smälter över och får fin färg.
  6. Servera med ev. färska grönsaker och vitlökssås.

Färdiggrillade kycklingfiléer kan du även servera i pitabröd, göra en wok av, äta som tacos, blanda i en krämig pasta, ha som pålägg och mycket mer.

Att köra storkok på plåt är ett förmodligen välspritt hack och med bakplåtspapper spar du även disk.

Hoppas du hittar något tips som underlättar ditt vardagspussel. Puss! /A

Fler rekommenderade inlägg på temat

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras