6 mumsiga middagsrecept, del 10

Smider du planer inför nya veckan på söndagar?

Synkar scheman, ser över möten, aktiviteter, kylens innehåll och planerar middagar? Eller inte och det är till dig jag vill ge några idéer. Jag vet hur snabbt helgerna går och ibland orkar man helt enkelt inte tänka en massa, därför har jag samlat ihop middagsrecept du kan plocka bland.

Som vanligt har även denna matsedel en baktanke: att du ska få varierade middagar för att passa olika smaker, en blandning mellan lättlagat och mer avancerat, plus en vilodag för kocken. Sno middagsideer du är sugen på eller följ matsedeln rakt av.

Om du vill komplettera med fler middagsideer hittar du tidigare matsedlar här:

Veckomatsedel med 6 mumsiga middagsrecept, del 10

Meatfree Monday: Snabba, enkla kikärtsbiffar

Ingredienser:

  • 1 burk kikärtor
  • 1 st vitlöksklyfta
  • salt & peppar
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 1 st ägg
  • smör eller olja till stekning

Gör så här:

  1. Skölj kikärterna och låt dem rinna av.
  2. Skala och pressa i vitlöken.
  3. Mixa kikärter och vitlök.
  4. Blanda i salt, peppar, majsstärkelse och ägget.
  5. Klicka ut direkt på stekpannan och platta till.
  6. Stek i smör eller olja, ca 2–3 minuter per sida.

tonfiskröra

Tonfisktisdag: Wrap med krämig tonfiskröra

Ingredienser, ca 2 portioner:

  • 1 burk tonfisk
  • ½ finhackad rödlök
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk majonäs
  • 0,5 dl sojabönor
  • örtsalt, peppar, dillkrydda (eller vad du gillar)
  • 1 avokado
  • 1 kokt ägg
  • 1 msk pumpakärnor
  • 2 tortillabröd

Gör så här:

  1. Låt tonfisken rinna av.
  2. Koka ägg.
  3. Finhacka löken och skär avokado i bitar.
  4. Blanda tonfisk med majonäs, crème fraîche, rödlök, bönor och smaka av med kryddor.
  5. Lägg tonfiskröra, avokado, ägg och pumpakärnor på tortillabröd. Rulla ihop, ät och njut!

kyckling

Plåtmatsonsdag: Kyckling med fetaost, soltorkade tomater och kesotäcke

Ingredienser:

  • 1800 g kycklingfiléer
  • 250 g keso
  • 1 dl crème fraîche
  • 200 g fetaost
  • ca 5 strimlade soltorkade tomater i olja
  • ½ dl olivolja
  • ev. oliver
  • 1 hackad rödlök
  • broccoli, spenat eller bönor
  • pumpakärnor
  • 1 msk sojasås
  • chiliflakes
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Blanda kycklingen med olivolja, kryddor och sojasås. Lägg i botten på en plåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 225°.
  2. Hacka rödlök och tomater.
  3. Blanda crème fraîche, keso och smulad fetaost med de hackade ingredienserna.
  4. Bred blandningen över kycklingen och strö över pumpakärnor. Lägg ev. dit broccoli eller andra grönsaker.
  5. In i ugnen i ca 30 minuter. Skär då och då i kycklingen för att se om köttet är färdigt.

kesoplättar

Pannkakstorsdag: Kesoplättar med chiafrön

Ingredienser per portion:

  • 2 ägg
  • 2 dl keso
  • 2 msk chiafrön
  • olivolja/kokosolja att steka i
  • valfria tillbehör

Gör så här:

  1. Blanda ägg, keso och chiafrön. Låt svälla ihop några minuter.
  2. Häll lite olivolja eller en klick kokosolja på en varm stekpanna.
  3. Klicka ut smeten och stek så att varje sida får fin färg. Och nej – det gör inget om de går sönder.
  4. Servera gärna med en klick vaniljkvarg, jordnötssmör, blåbär, hallon eller andra bär du gillar.

Fredagsswok: Färgglad tag-vad-du-haver-wok

Ingredienser:

  • Blandade grönsaker/rotfrukter, ex. ovan paprika, broccoli, aubergine, rödlök, potatis
  • Valfri proteinkälla: ex. kyckling, tofu, mifu, sojaprodukt, quorn, kalkon, korv, köttfärs, ägg…
  • Olja att steka i
  • Nötter/frön att strö över
  • Creme fraiche
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Dela grönsakerna och ev. proteinkällan i bitar.
  2. Stek allt till fin färg.
  3. Blanda creme fraiche, pressad vitlök och kryddor.
  4. Servera woken med sås och nötter/frön för crunch.

Söndagskyckling: Tortillini med kyckling, bacon och parmesan

Ingredienser, 6 pers:

  • Kycklingfilé (ca 1,5 per person)
  • 1-2 msk sojasås
  • 4 st mozarellabollar
  • 1 paket parmaskinka
  • 1 kruka basilika
  • olivolja
  • kryddor efter smak
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Häll en skvätt olivolja, sojasås och kryddor på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Gnid in kycklingen (+ ev. grönsaker) i olje/kryddblandningen och tillaga i ugn på 225° i ca 20 min.
  3. Snitta kycklingen och se så att den inte är rosa. Peta in en skiva mozarella  och basilikablad i skåran.
  4. Rulla parmaskinka runt kycklingpaketen och höj värmen på ugnen till 250°. In igen i ca 10 minuter tills skinkan fått fin färg och osten smält.

Om du undrar var lördagsreceptet är har jag medvetet hoppat över det med tanken att du kan köpa hem mat, äta rester eller fixa något enkelt själv. Smakliga måltider! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras