Frukost – dagens viktigaste mål? 5 favoritrecept

frukost

Frukost – dagens viktigaste måltid!

Eller? Som med det mesta skulle jag svara att det ”beror på”. Om du är hungrig och låg på energi på morgonen, samt hur livet och övriga måltider under dagen ser ut. Det är ju fortfarande det du äter totalt under en dag, vecka, månad, som är avgörande för din hälsa. Studier har dock visat att de som äter frukost har lättare att hålla en sund vikt, vilket förmodligen beror på att det bidrar till mindre portioner och mindre småätande resten av dagen, med det är ändå summan av det du stoppar i dig som är viktigast.

Själv har jag aldrig varit en stor frukostätare. Som barn satt jag och trugade i mig en macka om mornarna och även nu behöver jag ha varit igång ett tag för att bli sugen. Att träna på helt tom mage har jag svårt för så jag äter ändå alltid något litet innan morgonträning och ibland mer även om hungern inte vaknat till liv. Ifall det dröjer länge tills nästa måltid och/eller för att orka det jag ska. Andra dagar äter jag extra mycket på kvällen för att ladda upp inför morgonen efter, vilket ofta passar mig bättre. Som sagt – att frukosten skulle vara viktigare än andra måltider är en myt, men för vissa stämmer det säkert. Hur är det med dig?

Men oavsett mängd och klockslag äter jag alltid något på morgonen och här är några favoriter. Att plocka från om du också vill öka ditt sug efter frukost och/eller variera dig?

5 favoriter till frukost

1. Fröknäcke med ost och ägg

Gott när hungern är liten, men ägg är alltid bra och frön med. Komplettera gärna med en smoothie och frukt så står du dig ett tag.

2. Gröt

I alla möjliga former och med olika tillbehör. Här en gröt av 1 dl havregryn, 2,5 dl vatten, 2 msk linfrö, 2 msk chiafrön och 1 ägg som jag rörde i mot slutet. Till det blåbär, lingonsylt, pumpakärnor, melonkärnor, mandel, samt kiwi och ett kokt ägg vid sidan av. Mjölk i tycker jag gör gröten för blaskig, men har det gärna i tet.

3. Chiapudding

Jag gör en slags chiapudding av 2 msk chiafrön, 1 dl mjölk, 1 msk linfrön. Sen lägger jag på frysta bär och låter stå till dagen efter då det toppas med kvarg, nötter, frukt och frön.

4. Äggröra

En favorit på våra semestrar som ofta Jonas står för. helt enkelt ägg stekta under omrörning i en skvätt olja. Salta, peppra och ha i lite ost som smälter mot slutet. Mums med andra goda tillbehör.

Bananpannkaka /annalissjanis.se

5. Bananpannkaka

Snabb gofrulle av en mosad banan, två ägg, en msk chiafrön och kokosolja till stekning. Stek på båda sidor och servera gärna med en klick vaniljkvarg/keso/grädde, bär och nötsmör.

Godmorgon! /A

Fler läs- och frukosttips hittar du här

6 kommentarer
  1. Frukost är verkligen min melodi 🙂
    Havregröt med banan, klick jordnöttssmör och rostade solroskärnor och precis som du ”ingen mjölk” Det blir för geggigt, jag gillar den ”torr”!
    Äggröra med tomat och broccoli står man sig på länge 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras