Enkel äppelpaj med knäckigt nöttäcke

ugnsbakat äpple

Missade du äpplets dag igår?

Lugn, det sägs ju att ett äpple om dagen håller doktorn från magen, så vi kan lugnt fira vidare. Jag var i alla fall sugen på någon form av enkel äppelpaj med kanel igår som ledde fram till den du ser här. Eller kan det ha varit så att jag hade brist på idéer och insåg att äpplets dag var ett ok ämne? ”En läcker, enkel äppelpaj med crunch vill vi ha inför helgen..”

Hur som helst googlade jag fram inspiration till en enkel äppelpaj. Skojar inte när jag säger att det kan ha varit den godaste varianten jag gjort. Det är något med sötman och den knapriga konsistensen i nötterna som gifter sig så fint ihop med de syrliga äpplena.

enkel äppelpaj

Enkel äppelpaj med knäckigt nöttäcke

Ingredienser 2 portioner:

  • 1 äpple
  • ½ tsk kanel
  • 2 msk smör
  • 1 dl hackade, blandade nötter (jag tog mandel och hasselnötter)
  • 0,5 dl havregryn
  • 0,5 dl honung eller fiber syrup (jag använde en från Nicks)
  • ev. en nypa flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200° och smält smöret i en ugnssäker form. På så sätt både smörjer du formen och får smör till pajen.
  2. Skiva äpplet tunt. Blanda med kanel och smöret i formen och sprid ut.
  3. Rör ihop havregryn, hackade nötter, honung/fiber syrup och fördela smeten över äpplena. Strö gärna över lite flingsalt om du gillar det.
  4. In i ugnen ca 20-30 minuter, tills äpplena är mjuka och ytan blivit härligt knaprig.
  5. Servera gärna med tjock yoghurt, keso eller lättvispad grädde.

enkel äppelpaj

Mitt lyxiga onsdagsfika – ditt idag eller till helgen? Kram! /A

P.S. Här hittar du fler recept på olika varianter av enkel äppelpaj och andra goda ärbarheten med äpple. D.S.

4 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras