Matsedel med 6 goda middagsrecept från förr, del 7

matsedel

Saknar du ork och idéer till en matsedel?!

Jag vet hur svårt det kan vara att trycka in ännu mer planering bland jobb, skola och aktiviteter, eller hur är det för dig? Jag skriver egentligen sällan matsedel utan låter några standardrätter gå på repeat, men då och då får jag infall att testa något nytt. Ofta med inspiration från matinriktade konton jag följer eller recept från bloggarkivet. Här har jag samlat ihop några till en matsedel inför kommande veckan.

Om du vill komplettera med en matsedel från tidigare hittar du alla här:

Matsedel med 6 middagsrecept från förr, del 7

Quornpaj /annalissjanis.se

Meatfree Monday: Quornfärspaj

Pajskal:

  • 100 g keso naturell
  • 2,5 dl dinkelmjöl (eller annan mjölsort)

Fyllning:

  • 1 påse stekt Quorn med valfria kryddor (alt. annan vegofärs)
  • 1 msk olivolja
  • 3 st ägg
  • 1 dl riven smakrik ost
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl keso
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Blanda keson med dinkelmjölet och tryck ut degen i en smord ugnsform. Låt vila i kylen ett tag. Sätt ugnen på 200°.
  2. Stek Quornen i oljan och krydda enligt smak.
  3. Förgrädda under tiden pajskalet i mitten av ugnen ca 15 min. Ta sedan ut formen och låt svalna något.
  4. Strimla löken.
  5. Vispa ihop ägg, crème fraîche, keso, vitlök, ost, salt och peppar.
  6. Fördela Quornfräset över pajbotten, lägg på rödlök och sist ägg/ost-blandningen.
  7. Häll blandningen över pajen.
  8. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min (tills pajen fått fin färg och äggstanningen stagnerat).

Fisktisdag: Snabb fiskgratäng med fusk

Ingredienser, ca 4 portioner:

  • 1 påse ärtor eller andra frysta grönsaker
  • 2 paket torsk/sej eller annan fisk
  • 1 rödlök
  • 1 paket färdig citronsås för fisk (alt. grädde som du pressar citron i och kryddar. Eller 1 burk crème fraîche, 1 vitlöksklyfta, ½ paket smulad fetaost, salt och peppar)
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Lägg grönsakerna i botten av en ugnssäker form med bakplåtspapper/olja. Sätt ugnen på 225°.
  2. På grönsakerna lägger du fisken. Salta och peppra.
  3. Skiva och fördela rödlöken över fisken.
  4. Häll över såsen.
  5. Gratinera i ugnen ca 30 minuter eller tills fiskköttet är genomgräddat.
  6. Servera med potatis/ris/gryn eller ett gott bröd. Smaklig måltid!

Färsonsdag: Kantarell- och (kött/vego)färsgratäng

Ingredienser, 4-6 portioner:

  • 500 g köttfärs, kycklingfärs eller vegetarisk färs
  • 200 g kantareller
  • 2 paket Oatly iMat 7%
  • 1/2 paket bacon
  • 6 ägg
  • (kokt pasta till så många som ska äta)
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • salt, peppar, soyasås
  • riven ost att strö över

Gör så här:

  1. Stek färsen med valfria kryddor och sprid ut i en smord, ugnssäker form (ev. med kokt pasta i botten).
  2. Stek bacon och låt rinna av på ett hushållspapper.
  3. Stek kantareller gyllenbruna i 1 msk smör. Salta, strö över vetemjöl och häll i en förpackning iMat under omrörning. Häll i en skvätt soyasås och låt puttra ett par minuter.
  4. Vispa ihop ägg och ett paket iMat med kryddor.
  5. Smula över bacon på köttfärsen, sen på med kantarellstuvningen, sen äggblandningen och sist – strö över lite riven ost.
  6. Gratinera i mitten av ugnen på 250° i ca 20 minuter tills den fått fin färg.
  7. Servera med en god sallad. Smakligt måltid!

Tonfisktorsdag: Tonfiskbiffar

Ingredienser, ca 2 port:

  • 1 burk tonfisk i vatten eller olja
  • 2 ägg
  • 2 msk chiafrön
  • örtsalt & peppar
  • smör/kokosolja/olivolja till stekning

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser utom stekfettet. Låt stå att svälla ett par minuter. Forma till biffar och stek ett par minuter på varje sida tills de blivit gyllenbruna.

Kyckling på fredag: Familjens favoritcurrykyckling

Ingredienser, ca 6 port:

  • 6 kycklingfiléer
  • 1 msk olivolja
  • 3-5 dl eko grädde (beroende på hur mycket sås du önskar)
  • 1 msk sojasås
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk paprikakrydda
  • salt och peppar

Gör så här: 

  1. Häll i oljan, sojasås och kryddor i en ugnssäker form.
  2. Gnid in kycklingen i blandningen och häll över grädde.
  3. In i ugnen på 225° i ca 20-30 minuter (ta ut och skär lite i kycklingen så att den inte är rosa).
  4. Servera med ris, pressad potatis, quinoa, matkorn eller en matig sallad.

Lördag: valfri restaurang-, hämt- eller snabbmat.

fisksoppa med saffran

Söndagssoppa: Fisksoppa med saffran

Ingredienser, 4 portioner:

  • 370 gram torsk eller sejfiléer
  • 300 gram laxfilé (alt. annan fisk, vi tog röding)
  • 150 gram skalade räkor
  • 1 st purjolök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 dl vatten
  • 2,5 dl vitt matlagningsvin
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 paket saffran
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk basilika
  • olivolja
  • 3 msk fiskfond, ca., smaksätt efter eget tycke
  • bröd till servering

Gör så här:

  1. Skär fisken i 3 cm kuber.
  2. Strimla purjolök, finhacka vitlök och fräs i olja. Tillsätt salt, kryddor, vatten, fond, vin, grädde och crème fraiche och låt sjuda ca 10 minuter.
  3. Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna.
  4. Servera soppan varm, gärna tillsamman med aioli och en bit gott bröd.

fisksoppa med saffran

Plocka min matsedel rakt av eller enstaka recept. Smakliga måltider! /A

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras