10 sätt att stretcha ut din sommar

Som ett fett farväl av min sommar 2019.

Att riktigt krama ur det sista av den. Bada och gå barfota på klipporna som du vet att jag älskar. Ligga och läsa i en solstol, träna på bryggan, grilla, spela kort, springa, sova till kl 8. Japp, länge för att vara jag.

Ryser av välbehag av detta, men är samtidigt redo för hösten. Att dyka in i jobbet, kravlöst kura inomhus, tända ljus och pälsa på sköna tröjor. Lite har jag tjuvstartat redan, för det är iskalla vindar som blåser in från havet, men jag ser fram emot mer.

Hur känner du? Är du klar med din sommar eller önskar dig mer? Om sistnämnda kanske några av dom här punkterna kan förlänga dina sommarkänslor lite.

10 sätt att stretcha ut din sommar

1. Starta dagen med att tänka positiva tankar. Att du är bra som du är och äger ditt liv, japp, även på jobbet. Hur mycket du än har att göra, låt inte stressen trycka ner dig.

2. Vistas utomhus så mycket som möjligt. Sol och syre har en magisk förmåga att lugna ner. Ät lunch ute, promenera till jobbet och ta ett kvällsdopp – älskvärdheter du även njöt av under semestern.

3. Skriv listor. Bestäm dig för att bocka av 2 viktiga saker varje dag, sen kan du vara nöjd och fortsätta på listan dagen efter.

4. Träna! Gärna på liknande sätt som under semestern, för många med fokus på njutning istället för prestation? Trappa sen upp till 1 eller 2 hårdare pass om du har prestationsmål med din träning. Inget måste men om det triggar dig, gör det successivt, gärna med en hållbar hälsoplan.

5. Struntar i klockan så mycket du kan. Fortsätt lyssna på kroppens signaler och göra det som faller dig in.

6. Var lite ”vild och galen”. Planering är ofta nödvändigt, men så mycket som möjligt – lev i nuet! Sov så länge du kan, ät en hel melon till frukost och glass till middag. Jobba på kvällen istället om det är vackert väder på dagen, om du har möjlighet.

7. Gör en sak i taget istället för att multiaska. Ofta snabbaste vägen framåt och lättare för hjärnan att hantera.

8. Unna dig en eller flera dagliga promenader. Om så bara 10 minuter åt gången. Tid att andas djupt, kanske lyssna på musik och sänka axlarna. Lite gör mycket.

9. Ta tillvara på kvällarna så länge de är ljusa. Cykla till havet/en sjö och bada, ät kvällsmål i parken, spela kubb, läs böcker i en hängmatta.

10. Gå runt i shorts eller klänning. Så om det krävs dunjacka och raggsockor till.

Bastu är också bra för den som vill hålla i sitt badande. På Snäckö kan man bada som vilken sommardag som helst med lite värmepauser.

Att jag själv är nöjd med att få avsluta min sommar här har jag redan tjatat om, men att ge barnen detta dubblar glädjen. Apropå promenader lyssnade jag på Tilde de Paula Ebys sommarprat under en här på Snäckö som sa en sak som jag verkligen kunde relatera till. Kanske du med som har barn?

”Man mår aldrig bättre än det av sina barn som mår sämst”. Och tvärtom. När barnen är lyckliga är jag lycklig.

Bortskämda och älskade så in i norden, efter ett långt sommarlov. Inget emot fritids, det är fantastiskt att föräldrar som måste jobba kan lämna sina barn på en plats där dom också får göra roliga saker, men jag är själv uppväxt med oändliga sommarledigheter (kändes det som) eftersom min mamma var lärare. Och jag tänker att det man själv upplevt som positiv när man var liten vill man ge sina egna barn. Håller du med?

Jag är glad att mitt jobb gör det möjligt att ge barnen en lika lång sommar som under mina skolår genom att jag småjobbat lite. Och även om jag haft ca en arbetsdag i veckan har jag lyckats komma ner i varv. Inte bara fått hårdare hud under fötterna av att gå barfota, utan en barriär mot stress.

Bevis. Om jag är rastlös och har mycket annat som är (känns) viktigt tar jag mig inte för att läsa böcker, men nu riktigt längtar jag efter ett nytt kapitel och sörjer när en bra bok tar slut. Ett nytt kapitel har jag även framför mig i verkligheten.

Idag är det dags att städa ur stugan för 2a gången på kort tid, tacka Åland för ännu en härlig helg och resa hem. Fotbollscupen Hampus är med i avgörs under förmiddagen efter flera lyckade matcher igår. Sen åker även laget hem med Eckerölinjen.

I morgon väntar skolstart, heltidsjobb och andra aktiviteter, men vi har som sagt laddat upp med stresstålighet och kommer fortsätta stretcha vår sommar hemma i stan med bad på Kampan så länge det är öppet. Plus saker från listan ovan.

Önskar dig en skön söndag. Kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras