Betydelsen av drömmar om att vara naken

Har du någonsin drömt att du plötsligt står utan kläder på över- och/eller underkroppen inför massa människor och panikartat letar skydd? För mig var det länge sen jag hade drömmar om att vara naken, men det har hänt. Och i verkligheten gör jag det rätt ofta om man ska tolka drömforskarna.

Betydelsen av drömmar om att vara naken

”Att vara naken i drömmen kan tolkas på många sätt beroende på innehållet i drömmen för övrigt. Nakenheten kan symbolisera sanningen, oskulden, den individuella friheten. Drömmaren önskar befria sig från alla maskeringar eller roller hen spelar i vardagen, en strävan efter att vara sig själv och ingen annan.

Att upptäcka att du plötsligt är naken i drömmen brukar oftast hänga ihop med en känsla av utsatthet och sårbarhet. Om det finns en ängslan för nakenheten kan det innebära att du är rädd för att blotta dig, eller att släppa din image av attityder och känslor. Eller att du kanske gjort precis detta, dagen före drömmen?

Hade du en positiv känsla i  drömmen? Då kan det vara en bekräftelse på din egen oräddhet.”

Info från ToppHälsa.se

Jag försöker ofta uppmuntra till att våga, att stå upp för sig själv och sina känslor. Att visa hela sig och den man är, utan att bry sig vad andra tycker. Men det, precis som att visa sig utan kläder rent konkret, går ju mot Jantelagen. Och det är förmodligen känslan av att bryta mot den, att vara ”fel”, som framkallar drömmen. I verkligheten kan det vara himla härligt ändå.

Anna Lissjanis, bad, Åland 2019

På Snäckö har jag avslutar varje träningspass med ett ”halvnakendopp” och kan intyga att drömmar om att vara naken inte är så tokiga i verkligheten. Skönt att slippa spela teater, skönt att slippa kläder. Vet inte hur många som läser det här inlägget eller ser bilden på Instagram, men det är säkert några 100-tals iallafall. Och i mina kanaler blottar jag även rätt ofta mina innersta känslor, gånger jag tror att det kan göra att fler känner igen sig. Mindre ensamma om jobbigheter, eller känslor av lycka för den delen.

Jag tänker även på andra slags ”mardrömmar”, som Maran 2012 och Nattvasan. Eller att helt enkelt öppna upp sig i anförtroliga samtal. Obehagligheter innan, men som är sköna när du väl gör/gjort dom. Som alltid väger upp rädslan och ansträngningen. Känner du igen dig? Kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras