Fisksoppa med saffran och aioli – recept

fisksoppa med saffran

En läcker fisksoppa med saffran funkar året om, eller vad tycker du?

Vi hade röding över från en middag och kom på att den fisken passade perfekt att göra soppa av. Det var så länge sen jag åt och fisksoppa med saffran som krydda blir extra god tycker jag. En smak man inte får så ofta annars.

Soppa är värmande vintertid, men även till frusna badhjältar såhär på sommaren. Dessutom är den här varianten snabb och lättlagat, vilket kan passa bra om du vill ägna dagarna åt annat än matlagning. På bara 15 minuter har du denna rätt.

fisksoppa med saffran

Fisksoppa med saffran

Ingredienser, 4 portioner:

  • 370 gram torsk eller sejfiléer
  • 300 gram laxfilé (alt. annan fisk, vi tog röding)
  • 150 gram skalade räkor
  • 1 st purjolök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 dl vatten
  • 2,5 dl vitt matlagningsvin
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 paket saffran
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk basilika
  • olivolja
  • 3 msk fiskfond, ca., smaksätt efter eget tycke
  • bröd till servering

Gör så här:

  1. Skär fisken i 3 cm kuber.
  2. Strimla purjolök, finhacka vitlök och fräs i olja. Tillsätt salt, kryddor, vatten, fond, vin, grädde och crème fraiche och låt sjuda ca 10 minuter.
  3. Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna.
  4. Servera soppan varm tillsamman med en bit gott bröd

Recept från Tasteline.se

fisksoppa med saffran

Till en fisksoppa med saffran gifter sig aioli exemplariskt. Ja, den vitlökssmakande såsen passar bra till mycket annat också, så gör gärna en stor sats när du ändå rör ihop en.

aioli

Aioli

Ingredienser, ca 2-3 dl:

  • 1 äggula
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl rapsolja
  • salt & peppar
  • 1 finhackad vitlöksklyfta

Gör så här:

  1. Samtliga ingredienser får gärna vara rumstempererade för att undvika att din aioli skär sig.
  2. Vispa ihop vinäger, äggula och senap.
  3. Under konstant vispning – droppa först, för att sen hälla i oljan försiktigt i en fin stråle.
  4. Slutligen vänder du ner finhackad vitlök och smakar av med salt och peppar.
  5. Späd eventuellt med några droppar vatten om aiolin blir för tjock.

Recept, zeta.nu

Smaklig spis! /A

1 kommentar

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras