Skippa etiketter och skapa din sommar

Anna Lissjanis Jorm sommar 19

”Jag är ingen träningsmänniska”.

”Nej, men jag joggar bara långsamt, så någon löpare är jag inte”. ”Under 14° är ingen sommar” eller ”jag har alltid varit en badkruka. För sent att ändra på”. 

Tänker att det ofta är vi själva som begränsar oss från olika tillstånd och upplevelser. Vår inställning. Jag är inte heller den som alltid tänker positivt, utan fegar också ur och söker mig till det trygga. Vilket kan vara att definierar sig som ”en som inte..” istället för tvärtom och prova. Som med allt är det dom första gångerna det krävs mod, även små förändringar, men allt eftersom erfarenhet byggs på så skapar vi säkerhet och nya vanor. Kanske även längtan. Och du är aldrig för gammal för nya.

Anna Lissjanis, bad JormAnna Lissjanis, bad Jorm

Eller nygamla. Jag älskade att bada som barn. Somrarna spenderade jag och syster Mia ofta i Skåne där morfar skjutsade oss antingen till havet eller utomhusbadet Forsakar. Eller cyklade vi dit själva ihop med våra kompisar och samma sak i Jorm. Det blev sällan särskilt varmt i sjön, men det brydde vi oss inte om. Var det sommar skulle man bada, punkt.

Sen hände något och jag vet inte varför. Kan du förstå varför många vuxna plötsligt inte tycker det är kul att leka och blir så rädda för saker och ting? Är det att vi tänker B istället för A? ”Om det är kallt i vattnet kommer jag frysa? Och lite jobbigt att bli blöt, behöva fixa håret igen o.s.v. o.s.v.”.

Anna Lissjanis, bad Jorm

Så tror jag. Att konsekvenstänket drabbar en med åren, liksom rädslan för känslor? Vi gråter allt mer sällan, är rädda att stå på händer för att göra oss illa, att älska någon med risk att bli sårad och att bada eftersom det känns (och ibland ÄR) kallt. Men förstå alla upplevelser vi går miste om!

En sak jag är glad över är i alla fall mitt badande. Förra året slogs jag personligt vuxenrekord och efter vinterns kallbad (både i isvak och istunna) känns allt annat som en baggis. Till och med så jag längtar efter svalkan och ruset efter kallchocken.

jormsjon, stada barnenjormsjon, stada mormorAnna Lissjanis skurar Jorm

Att skapa sin sommar

I tisdags bestämde vi att ”nu är det sommar i Jorm, oavsett temperatur” och städade av bryggan för säsongen. Barnen doppade fötterna och som du såg på de första bilderna – jag hela kroppen. Idag skulle jag inte vilja vara utan den härliga känslan, somrig så in i norden, men kan samtidigt förstå mitt gamla jag och dig som tvekar. För ”om det är kallt i vattnet kommer jag frysa. Och lite jobbigt att bli blöt, behöva fixa håret igen o.s.v. o.s.v.” Alla slags känslor och allt tyckande är tillåtet, men ibland tror jag många av oss kan må bra av att släppa lite B-tänk ibland och gå mer på instinkt. Vad tror du?

jormsjon sommar junior Hjalmar

Mer som barnen, men inte alltid. Än så länge är det bara jag som doppat mig, men dom har ju hela livet framför sig och samlar på andra sommarminnen så länge. Jag är så tacksam över att kunna ge mina och kusinerna stunder som dessa.

Hoppas din sommar också startat fint. Kram! /A

2 kommentarer

    Berätta vad du tycker

    Din e-postadress kommer inte publiceras