Skippa kom-i-form-stressen inför sommaren

Andra veckan i maj, snart sommar och ofrånkomligt – kom-i-form-stress?

Eller? Själv känner jag mig mest som på bilden, avslappnad och nöjd, men inte helt bekymmerslös. Jag har skrivit om mycket positivt med mitt jobb på en av landets största webbsajter inom träning- och hälsa, men inte om baksidorna. Och där är en av bitarna just det här – artiklar jag själv inte kan stå för. Som måste upp av olika anledningar, men går emot vad jag själv vill förmedla. Jag gör mitt bästa för att formulera så att det INTE ska stressa och ge dålig magkänsla. Och själv vet var jag står och har lärt mig stänga av, men jag tänker på alla som inte lärt sig filtrera, eller är i en svajig period i livet.

Jag är så TRÖTT på alla budskap som försöker få oss att känna oss odugliga. Det finns ingen anledning till att ”gå ner 5 kg till sommaren” om du redan har en frisk kropp du mår bra i, bara för att bikinimodellerna är trådsmala med magrutor. Och det här vet du säkert redan, men jag kan förstå dig som tvivlar. ”Alla andra deffar ju ner sig just nu. Borde inte jag heller nöja mig?”

”Belöningen för anpassning är att alla gillar dig, utom du själv.”

Rita Mae Brown

Jo, det är ok att vara nöjd. Precis som att inte älska varje millimeter av sin kropp, men ändå tycka om den av andra skäl. Att helt enkelt (eller svårt?) inte lägga så stort fokus kring kroppens utseende, utan vad man kan uppleva med den. Som Yvonne Lin sa när jag gick i terapi hos henne för ett par år sen – ”vad ska du ha en sexig kropp till utan sexlust?”. Och du har förmodligen betydligt större glädje av en vältränad kropp än en som mest SER vältränad ut på ytan. Jag själv hade i alla fall betydligt mer framträdande muskler för några år sen, men orkade långt ifrån samma vikter som nu, hade ont i knän av all löpning och ingen mens. Dessutom var jag inte mer nöjd med mig själv då än nu. Klyschigt till 1000, men stämmer – lyckan sitter inte på utsidan.

Jag tränar inte för någon ”beachform”, utan för den sköna känslan och alla upplevelser framför mig.

Samtidigt dömmer jag ingen som vill/behöver gå ner i vikt för hälsans skull eller av andra skäl. Alla har inte en bakgrund med ätstörningar eller psykisk ohälsa, d.v.s. är i riskzonen för att bli sjuka av medvetet deffande. Det här inlägget är främst för dig som pendlar några kg upp och ner inför/efter sommaren utan att behöva det och framför allt – som egentligen inte mår bra av det.

Skippa kom-i-form-stressen inför sommaren

  • Flytta fokus från din kropp till allt det fina runt omkring dig. OCH det du faktiskt gillar hos dig själv.
  • Sluta jämföra! Tål att upprepas och gäller även med ditt egna förflutna.
  • Tänk funktion framför utseende. Allt du faktiskt får uppleva tack vare din kropp.
  • Efter sommaren – vem vill du vara då? Och ännu längre fram, hur vill du leva ditt liv? Sommaren är kort, medan hälsa är ett livsprojekt.
  • Läs:”du är ok – 5 läsvärda blogginlägg för självkänslan”.
  • Läs: ”vikten av vikten – om kroppsfett och att bli kompis med sin kropp”.
  • Sist men inte minst – var inte så hård mot dig själv. Och då menar jag framför allt i tankarna.

Kram och hoppas du får en fin ny vecka nu! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras