Om instagramångest – och knep att bli kvitt den

träningsmode ss18

Låt oss snacka om Instagramångest!

För när blev Instagram så svårt? Eller är det bara jag som tycker det? Från att ha varit ett lättsamt ögonblicksmedie till att du måste lägga upp bilder en speciell tid för att nå ut. Att du helst ska vara snygg och fotad av ett proffs. Att du ska ha 10 000 följare för att kunna länka och dra fördel av ”swipe up”-funktionen, vilket känns omöjligt utan att vara berömd, puta med rumpan, köpa följare eller sponsra sina inlägg?

Nästa grej är budskap. Att inspirera utan att stressa, vilket är en ständig balansgång – inte minst i träningsbranschen. Att texten ska vara djup, känslosam, informativ, rolig eller kort och fyndig. Eller att du ska vara kändis, för då spelar allt det jag rabblat upp ingen roll. Folk gillar ändå.

Kanske gör jag det för svårt, som alltid vill ha något givande för mottagaren att lägga upp. Alla inspireras ju av olika saker och det går inte att tillfredställa alla. Samtidigt känner jag ett stort ansvar. Vill att du som följer mig ska få med dig en positiv känsla eller något annat givande från mitt flöde.

Hur tänker du när du bläddrar på Instagram eller lägger upp egna bilder? Och framför allt – hur MÅR du av det du ser?

Känner du Instagramångest eller blir du inspirerad? Har du lärt dig se igenom bilderna och förstå att en ”stor prestation inte betyder att personen tränar sådär hårt jämt”. Eller att ”en superdeffad kropp inte alltid är = glad och frisk”? Kanske både sömn, humör och menstruation är rubbat? Och hur tänker du när smala personer kryper ihop så att huden veckar sig och snackar om att ”så här ser alla ut”? Vem hjälper det? Om hen tycker att de små vecken på mage är märkvärdiga, borde majoriteten av oss andra känna oss tjocka i jämförelse? Ändå får personen tusentals likes på bilden och jag mår lite dåligt med tanke på alla som jämför sig. Mer om före- och efterbilder här.

Nja, jag säger inte att jag är perfekt och bidrar säkert också till instagramångest ibland. Älskar vackra bilder och tycker om att samla på fina ögonblick. Eller alla bilder från min träning? Berätta gärna hur du känner för dem? Men du ska veta att jag gör mitt bästa för att undvika att stressa. Syftet är att ge dig ”kan-jag-kan-du”-känslan, eftersom jag är som alla andra. Och ibland postar jag bilder mest i farten, bara för att du ska få hänga med mig i livet och lära känna mig.

Hur blir vi av med Instagramångest?

Det jag själv använder mig av är:

 1. Logga ut. Vi måste inte vara närvarande på Instagram hela tiden. Och där har du anledningen varför jag ”försvinner” ibland.
 2. Sluta jämföra och lär dig se igenom yta. Fördelen med en bakgrund med både psykisk- och fysisk ohälsa är att jag lärt mig se igenom perfektionen. Att det ofta finns ett pris bakom och att vi alla egentligen är jämlikar. Alla har ett bagage – omöjligt att jämföra.
 3. Som kreatör – tänk nisch och fans istället för följare. Håll dig till det du brinner för så kommer personer som känner samma sak följa dig – och stanna. Bry dig om dom som gillar dig redan istället för dom som inte gör det, precis som dina vänner IRL. Fler är inte alltid bättre, så ta hand om dom du redan har. Mer om följare .v.s. vänner, proffsbilder v.s. mänsklighet här.
 4. Som konsument – följ och avfölj! Följ profiler du får en positiv känsla av, kunskap eller inspiration. Och tvärtom – mår du dåligt av vissa Instagramprofiler, rensa bland dom du följer. Det behöver inte betyda att du ogillar personen bakom, men dennes innehåll kanske inte får dig att må bra just nu? Själv är jag alldeles för nyfiken på vad som händer i branschen för att avfölja, men genom att inte interagera med vissa profilers innehåll ser jag dem inte så ofta.

Skriv gärna hur du upplever Instagram i stort och gärna även mitt konto (@annalissjanis). Det är lätt att bli hemmablind och inte se det en själv gör bra eller behöver ändra.

KRAM! /A

 

 

8 kommentarer
 1. Jag gillar konton som känns ärliga och personliga, precis som ditt konto. Du har variation på dina bilder som gör att det blir intressant och trevligt att följa. Tycker att stora konton med många följare lätt kan bli opersonliga. Har precis startat ett eget företag och sponsrar inlägg för att nå ut till kunder.
  Men har också ett stort behov av att bara ”logga ut” och vara i nuet :).
  Tack för en fin blogg och insta!
  Ha de fint!
  Hanna

  1. Tack själv Hanna, för att du delar dina tankar Hanna. Jag håller med om mycket av det du skriver och tycker själv bäst om personliga och ärliga konton.

   Spännande med ditt företag! Instagram är ju en fantastisk kanal att nå ut via och häftigt att se vad den kan göra för verksamheten. Jag jobbar också med 2 företagskonton, förutom mitt egna. Lycka till med Instagram och ditt företag! Kram

 2. Ditt konto har en bra mix. Jobb och träningsinspiration men också bilder från tex underbara Jorm och mat. Mixen är det bästa. Stora konton blir ofta opersonliga och då tappar jag intresset.
  Jag jobbar med Instagram för min julblogg/julinsta och där försöker jag hålla samma grej. Personligt blandat med pressbilder på julnyheter. Jag är ju ingen proffsfotograf direkt och fotar enbart med mobilen men det funkar i den världen men det ger ju inte direkt 1000-tals följare! 🙂

  1. Roligt att höra Jenny! Och ja, jag gillar också variation. Låter även som att du har en kul nisch på ditt konto och man måste ju inte satsa på att bli ”stor”. Instagram går att använda på många olika sätt, inte minst för att inspireras av andra. Det gör jag mycket! 🙂

 3. Jag håller helt med i dina tankar. Har ofta tänkt att jag är för gammal för det här, jag orkar inte lägga tid och planering på att hitta den där mixen som skulle leda till fler följare och att köpa följare är för mig helt främmande. Sen är jag för liten på insta för att få några sponsrade samarbeten och då blir det ju en spiral – inte får jag fler följare. Märker att jag påverkas av varenda en som avföljer och undrar vad jag borde gjort istället. Någonstans här blir det fel – det borde ju vara vad jag gör i verkliga livet som betyder nåt, inte hur det ser ut på Insta. Jättesvårt, har funderat på om jag borde ta hjälp och jobba med en strategi, men sen får jag inte riktigt tummarna loss …
  Jag tycker mycket om dina kanaler. Personligt, ärligt, på riktigt. Därför följer jag och tänker fortsätta med det!
  kram Anna

  1. Anna – känner igen dina tankebanor, men tror mycket på det du skriver – att berätta din historia. Det är du som person, vad du gör i livet, tänker och tycker, som är intressant. Och att inte stressa upp sig över antalet följare, utan ta hand om dom man har. Få och nära vänner istället för många ytliga.

   Tack, vad glad jag blir att du gillar mitt konto. Stor kram tillbaka!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras