Veckomatsedel med 6 goda middagsrecept från förr, del 6

Matsedel eller sug för dagen?

Hur ser det ut inför dina middagar? Jag kan vara väldigt både och. Ju mer annat jag har inplanerat, ju större kontrollbehov får jag för att allt ska flyta. Att planera sänker stressen och förenklar för oss som har barn med många kvällsaktiviteter. Sen är det skönt att släppa allt detta på helger och lov, men att åtminstone de mest uppbokade dagarna veta vad vi ska äta är skönt tycker jag. Och för dig som känner likadant har jag ännu en gång samlat ihop några middagsrecept inför nya veckan. Att följa rakt av för en varierad matsedel eller plocka utvalda idéer från.

Om du missat mina tidigare tips på veckomatsedlar hittar du dem här:

Matsedel med 6 goda middagar – recept från förr, del 6

Vegowok

 

Ingredienser:

  • 1 påse Quornbitar, tofu i bitar eller annan proteinrik, vegetarisk produkt
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 paprika
  • 1 burk sojabönor
  • bladspenat
  • salt och peppar
  • 2 msk kokosolja att steka i

Gör så här:

  1. Stek dina quornbitar, kikärtor eller annan proteinprodukt i oliv- eller kokos olja tills det fått fin stekyta.
  2. Tillsätt hackad lök, vitlök, övriga grönsaker och sojabönor.
  3. Krydda efter smak. Woka en stund tills ingredienserna mjuknat och fått färg.
  4. Servera med exempelvis ris, quinoa, sötpotatis eller vad du gillar.

 

 

Tonfisk-, feta- och spenatgratäng

Ingredienser:

  • 1 påse bladspenat
  • 1-2 burkar tonfisk
  • 2 ägg
  • 250 g keso
  • 1 paket fetaost
  • ca 5 finkackade soltorkade tomater
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • örtsalt och peppar

Gör så här:

  1. Stek bladspenaten ihop med pressad vitlök och olivolja så att den mesta vätskan försvinner. Bred sedan ut spenaten i en smord ugnssäker form.
  2. Fördela tonfisken över spenatbädden.
  3. Hacka rödlöken och soltorkade tomater.
  4. Blanda ovanstående med keso, smulad fetaost, ägg och krydda (Obs! Tonfisken är salt så överdriv inte). Fördela röran över spenat- och tonfisken.
  5. In i ugnen på 225° i ca 20 minuter så att den får fin färg och äggen stannar.
  6. Ät ihop med sallad och gott bröd eller ris/potatis för mer kolisar.

Svärmors biffar

Ingredienser:

  • 500 g köttfärs (gärna blandfärs)
  • 2 msk ströbröd
  • 1msk potatismjöl
  • 0,5 dl mjölk
  • kryddor, som örtsalt, Aromat, vitpeppar, kryddpeppar
  • en nypa socker
  • 1 buljongtärning
  • 1-2 gula lökar
  • smör att steka i

Gör så här:

  1. Blanda ströbröd + lite potatismjöl med mjölk. Krydda med örtsalt, Aromat, vitpeppar, kryddpeppar och en nypa socker. Blanda och låt svälla.
  2. Blanda i köttfärs, forma till biffar och stek i ordentligt med smör. Lägg upp i en ugnssäker form.
  3. Häll i lite vatten i stekpannan + en buljongtärning. Häll skyn över biffarna.
  4. Skiva och stek lök. Lägg på biffarna.
  5. In i ugnen på ca 175° och koka under tiden potatis och förbered grönsaker.

Matiga kycklingmackor

Ingredienser:

  • 2-3 brödskivor
  • grillad kyckling i skivor
  • blandande grönsaker, ex. bladspenat, tomat, paprika, broccoli, avokado, gurka
  • smulad fetaost
  • philadelphiaost, samt vanlig ost
  • ceasardressing
  • örtsalt

Gör så här:

  1. Hacka och lägg upp din sallad.
  2. Bred en macka med philadelphiaost och lägg på avokado + kyckling + dressing.
  3. Ät och njut! Drick förslagsvis te till för något varmt i magen.

Dinkelpannkakor

Ingredienser, 4 portioner:

  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl dinkelmjöl (går även att ta ex. grahamsmjöl, rågmjöl istället)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm bakpulver
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 msk rapsolja

Gör så här

  1. Blanda vete- och dinkelmjöl i en bunke.
  2. Tillsätt salt och bakpulver.
  3. Vispa ner torrvarorna i hälften av mjölken och rör om till en slät smet.
  4. Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt smeten svälla en stund.
  5. Värm en stekpanna och smält smör i den.
  6. Stek pannkakorna på medelstark värme till en gyllenbrun yta.
  7. Servera med vispgrädde och bär.

Inkokt lax

Ingredienser:

  • Ca 600 g färsk laxfilé
  • 1 msk salt
  • 1 liter vatten
  • 1 st lagerblad
  • 5 st vitpepparkorn
  • 0,5 purjolök
  • dill
  • 3 msk vitvinsvinäger

Gör så här:

  1. Lägg ett stort folieark i en långpanna, så stort att halva foliearket hänger utanför.
  2. Lägg i laxen med skinnsidan nedåt. Tillsätt vatten, kryddor, dill och purjolök. Vik sedan över folien som lock.
  3. Sätt in plåten i ugnen på 200° i ca 20 minuter.
  4. När den är klar, lyft upp laxen försiktigt med folie och allt. Vänd laxen så att skinnsidan kommer upp. Dra bort skinnet och putsa bort det bruna underhudsfettet. Täck fisken med fuktat smörpapper och låt den svalna.
  5. Servera med t.ex. kokt ägg, sallad och pressad potatis eller ris och romsås eller Ponzu Mayo.

Kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras