Fattiga riddare – recept som räddar oss från matsvinn

fattiga riddare

 

”Man slänger inte ätbar mat”..

..har jag fått inpräntat sen barnsben och tagit med mig till mitt eget hushåll. Det kanske enklaste och bästa sättet att bidra till både bättre miljö och ekonomi, att ta tillvara på det du har hemma. Du vet som bruna bananer, överbliven potatismos, mjuka grönsaker, mjölk och ägg som håller på att gå ut, eller bröd som torkat. Jag är rätt bra på att trolla med det vi har hemma för att slippa slänga mat, vilket inte alltid uppskattas lika mycket av barnen, men känns bra ur ett miljöperspektiv. Dessutom behöver man ju inte handla lika ofta om det går att hitta på rätter av det som finns.

5 recept på snabb och smarrig restmat hittar du här och ännu en rätt som är RIKTIGT populär hos alla i familjen är fattiga riddare. Söndagar är inte bästa brödköpardagarna som du kanske känner igen, men till den här rätten spelar lite torrhet ingen roll. Vi hade massor av tråkigt bröd hemma förra helgen och även utgående mjölk som fick bli dagens middag.

Fattiga riddare – recept som räddar oss från matsvinn

Egentligen inte mer avancerat än att göra en vanlig pannkakssmet som brödet får ligga i en stund för att suga åt sig innan stekning. Eller enbart i ägg hopvispade med mjölk. Detta brukar vara Hugos önskefrukost när han fyller år.

Den här gången hade vi även torrt tunnbröd hemma, vilket blev snarlikt tunnpannkakor. Även gamla kanelbullar eller andra bakverk funkar för en mer dessertaktig variant. Kul att kunna variera smak och form efter typ av bröd.

Fattiga riddare

Ingredienser, ca 2 portioner:

  • 2 ägg
  • 1,5 dl mjöl
  • 1,5 dl mjölk
  • 6 skivor bröd
  • smör att steka i
  • socker och kanel eller annan topping

Gör så här:

  1. Börja med att röra ihop ägg och mjöl till en jämn smet.
  2. Tillsätt lite i taget av mjölken och vispa ihop..
  3. Lägg brödet i smeten så det suger upp smeten och blir kladdigt.
  4. Smält smör i en stekpanna och lägg i brödskivorna. Stek gyllenbruna på varje sida.

Servera på klassiskt vis med socker och kanel, eller som här med kokos, blåbär och florsocker.

Eller varför inte med jordnötssmör, kvarg, hallon och nötter? Som en smarrig bakelse.

Godmorgon! ♥/A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras