Matidéer från veckan i Jorm – smått och gott av vår påskmat

Påskmat, klassisk eller som du själv ”hittat på”, visst är det också en av högtidens höjdpunkter?

Där ägg i olika former är det mest påskiga, sen tänker jag att alla sina egna traditionella rätter. Har du något du alltid äter varje påsk? Som du längtar efter varje år eller nytt att rekommendera? Vi körde på samma gamla vanlig älskvärdheter den här påsken och lite av allt ser du här.

Matidéer från Jorm – smått och gott av vår påskmat

Påskbordet bestod i vanlig ordning av ägghalvor med majonäs och räkor, gravad röding och lax, rökt röding och lax, rökt älg- och nötkött med pepparrotssås (crème fraîche med pepparrotsvisp), Jansson, vitlökssill, vanlig sill, köttbullar, potatis, prinskorv, grovt bröd, julmust m.m.

Ägg äter jag så gott som dagligen året om, men ett av de godaste sätten är ändå så här – utomhus. Gärna på fröknäcke med ost.

Grillat. Krävs inga matlagningskonster för det, men gärna en eld. Vi har gillat korv i olika former..

..pinnbröd, varma mackor och gjort wok över den öppna elden nere vid sjön.

Röding. Som jag nämnt innan, vilket inte bara är en klassisk rätt vid påsk, utan varje gång vi är i Jorm. Så gott!

Fetaostfyllda köttfärsbiffar med klyftpotatis, kall sås av crème fraîche och västerbottenost, samt en varm sallad med grönkål, äpple och tomat. Till efterrätt chokladmousse med grädde och hallon. Denna mumsiga middagen vi fick hos Rid i Jorm / Korpens Öga. Granngården till Lassebacken, på andra sidan skogen, som har turridning på islandshästar, hotell och restaurang. Personligt, genuint trevliga människor som driver det och supergod mat som man blir mätt av. Avskyr minimala portioner som serveras på många ställen. Här får du ta så mycket du vill.

Jormburgare. Här en bild från i somras, men burgarna med ost såg lika dana ut nu. Syster Mias födelsedagsmiddag.

Mammas ugnsgrillade kyckling med currysås. Inte någon typisk påskmat det här heller, men ännu en önskerätt när vi är i Jorm.

Jordgubbstårta som syster Mia bakat (6 olika jordgubbstårtsrecept här). Vi prickade in både hennes och min pappas födelsedag. Och i godisväg har det mest blivit choklad för min del.

Mycket gott som du ser och tillbaka i Stockholm igen känns det helt ok att plocka fram våra egna paradrätter igen. Bara vi får hem en ny ugn, för den har slocknat efter ca 9 års trogen tjänst.

Hoppas du hittat några idéer till din nya matvecka. KRAM! /A

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras