Pep-rapporten 2019 och rörelseglädje i påsk – Rörelseglädjepodden #28

 

Barn rör på sig om dom får möjlighet och uppmuntran.

Vi är ju skapta för rörelse, men sen kommer så mycket annat i vägen under uppväxten. Skärmar, bilar och stillande influenser från omgivningen t.ex. Mycket tillhör utvecklingen, men därför så viktigt att även få in träning, vardagsmotion och aktiv lek i våra liv.

Här i Jorm är det lättare, med både mer fritid och närmare till naturen. Barnen hittar på lekar, springer in och ut, spelar pingis i pappas garage, åker på olika saker på snön och bygger kojor i skogen. Och hemma i stan har dom mer organiserad träning på skolan och vid sina idrotter. Ändå kan det vara utmanande ibland. Hela familjen blir uppslukade av mobiler, datorer och iPads och det är jag inte ensam om att tycka. Det visar Pep-rapporten tydligt.

För någon vecka sedan släpptes Pep-rapporten 2019, en vetenskaplig undersökning som kartlägger hälsovanor kopplade till mat och fysisk aktvitet hos barn och unga i Sverige. Syfet med undersökningen är att öka kunskapen om hur hälsoläget ser ut för barn och unga runt om i landet. Undersökningen skickades till 29 000 barn mellan 4-17 år som slumpmässigt valdes ut för a3 delta. I undersökningen deltog sedan över 11 000 barn och unga. Generation Pep genomför undersökningen i samverkan med Karolinska Institutet och SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

 

Pep-rapporten 2019 och rörelseglädje i påsk – Rörelseglädjepodden #28

I Rörelseglädjepodden avsnitt 28 går Terese och jag igenom den aktuella Pep-rapporten som visar att barn rör på sig för lite, samt äter för lite av det som kroppen mår bra av. Vi pratar om rapportens resultat och bjuder på våra lösningar – tips ni kan använda redan under påsklovet.

Lyssna på Rörelseglädjepodden här eller där andra poddar finns, som Acast och Itunes. Du är även välkommen att ställa frågor till oss i en kommentar till det här inlägget som vi besvarar i nästa avsnitt. Tagga gärna även #rörelseglädjepodden om du skriver/publicerar något som har med den att göra. Så att vi alla kan hämta inspiration från varandra om träning, hälsa och familjeliv.

Kram! /A

1 kommentar

    Berätta vad du tycker

    Din e-postadress kommer inte publiceras