”Hell hour” – en vardag kl 17-18 hos mig

17.00.

Somliga släpper väskorna direkt innanför dörren, en annan påminner om att hänga upp dom på sin plats. Alla lätt upp i varv efter promenaden från skolan, samtidigt som vi är trötta och hungriga. Jag antar att det är därför det kallas ”hell hour”? Eftersom alla är lättretliga, småbarn griniga och vuxna stressade? ”Hellvete” är dock lite överdrivet tycker jag, i alla fall hemma hos oss nu när barnen är större. När tvillingarna var bebisar däremot.. pjuh. Jag minns knappt, för det var som en dimma av fix, att mata, torka och passa de små vildingarna.

Jag berättar ofta om det ”speciella” som händer i livet, men sällan om en vanlig vardageftermiddag. Det som händer i stort sett varje dag nu när vi har 4 skolbarn. Så här fortsatte timmen denna tisdag..

”Hell hour” – en vardag kl 17-18 hos mig

17.10. Efter att ha gått igenom posten och pustat ut en stund i soffan börjar jag pula på i köket. Sätter på pastavatten, plockar ur diskmaskinen och skalar morötter. Junior och Jonna chillar med iPads om de inte har träning eller någon kompis över. Hugo och Hampus har träning direkt efter skolan nästan dagligen.

17.15. Att servera morotsstavar i väntan på middagen är en rekommenderad foodhack. Dels för att stilla värsta akuthungern, dels om vissa inte gillar grönsaker så mycket. Hos oss är halva barnaskaran kräsna, men gillar i alla fall morötter. Därför är det något vi alltid har hemma.

P.S. Visste du att det är Morotens dag idag? Har skrivit om hälsofördelarna och ett recept på god morotssoppa på SportHälsa. D.S.

17.30. Medan pastan kokar och i det här fallet kycklingköttbullarna steks, svirar jag om till hemmastassen. Tvättar bort eventuellt smink, tar av BHn och på mjukiskläder. Slänger ofta in en tvätt också som Jonas brukar hänga när han kommer hem. Hos oss är det han som står för tvättvikning och hängning, medan jag lagar mat. Vi gör det vi kan och/eller tycker är roligast helt enkelt.

17.45. Middagen klar och dom som är hemma äter, övriga allt eftersom de kommer hem. Det är egentligen enda nackdelen med alla träningar efter jobb- och arbetstid som jag ser det – att vi sällan kan äta middag tillsammans allihop. Men det är en livsstil vi valt, eftersom vi tycker rörelse och allas intressen är viktigt. Gemensamma middagar prioriterar vi desto mer på lediga dagar och semestern.

18.00. Efter middagen är det läxläsning som gäller och jag kan behöva jobba lite ibland. Försöker dock jobba undan allt så att jag inte behöver sitta vid datorn om kvällarna. Lediga tid med familjen är viktigt för mig, även om som en trött hög i soffan.

Just den här timmen hemma hos dig – hur ser den ut? Eller är det olika varje dag? Hos oss med, men ofta på liknande sätt som ovan på skoldagar. Det blir lätt så när alla har sina tider, men med fantasifulla barn blir det ändå aldrig långtråkigt.

Kram! /A

8 kommentarer
  1. Min tid med trötta hungriga barn och körningar hit och dit är förbi 🙂 jag är hemma från jobbet vid halv fem, svidar om till antingen styrketräning på gymmet med äldsta sonen, PW el jogg i skogen med hund. Hemma igen strax efter 18. Därefter blir det matlagning. Livet är inte alls så stressigt med utflugna barn 🙂

  2. Eftersom gubben slutar 15.00 är det han som är hemma först och fixar mat och tvätt. Jag kommer vi 17 tiden, tränar och sen är maten klar ca 18. Sen plockar jag (det verkar ingen annan i familjen veta hur man gör) och jobbar ibland en stund till. Fast efter utmattningen i höstas försöker jag göra nåt jag tycker är kul, typ läsa, bara vara med familjen, ta ett bad…

    1. Evelina – lyx med en man som lagar mat, även om jag hellre gör det än tvättar. Låter som att ni också har hittat en bra fördelning. Och klokt att du tar dig tid för avkoppling också. Det behöver man. KRAM!

  3. Jag hämtar tre dagar i veckan. Nu när det är härligt väder (och fram tills hösten ungefär när det tråkiga vädret är på återtåg) så spenderar vi någon timme utomhus. Lite olika vad vi gör; cyklar, ritar med gatukritor, går till någon lekpark eller till ”skogen” (som i själva verket är mer en samling träd och granar kring ett litet berg). Under den här tiden så håller barnen oftast samt vilket är härligt. Sen vid fem så går vi in och jösses DÅ börjar det… barnen kivas nästan konstant och jag försöker laga mat/ tömma diskmaskinen/sätta på en tvättmaskin och samtidigt medla och förmana. Runt kvart i sex kommer maken hem och då äter vi middag. Sen är det duschning, hårborstning och tandborstning plus tv till klockan är sju eller strax därefter. Sen lägger vi varsitt barn och hasar oss fram till soffan och tv:n. Småbarnslivet alltså…. Och ändå vill man INTE ha det på nåt annat vis❤

    1. Karin – vilket bra upplägg med att vara ute en stund. Det är ju så härligt i solen nu. Men ja, även den där syskonkärleken känns igen. Bra ändå att ni kan hjälpas åt när din man kommer hem och som du säger – det är en enorm gåva att vara förälder! <3

  4. Alltså det där är verkligen vår kaos- och krisstund här hemma. Att laga mat med två små barn som är trötta och hungriga är ofta svettigt och stressigt. Ofta mutar jag med att få titta på plattan, allt för att få laga mat i fred och för att dottern inte ska somna innan middagen. Sen blir det kris när vi stänger av den istället. Våra middagar är sällan lugna 😊

  5. Alla i familjen är kvällspigga, så vi har typ bedtämt oss för att ta ett förstärkt mellis vid fyra när vi kommer hem, och sen äta vid 8 när alla tränat färdigt, och så blir det mer det sista man gör innan läggdags (för de tre barnen iaf). Vi har aktiviteter i stort sett varje dag.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras