Bästa hälsofaktorer är gratis – 6 exempel

Stillhet.

Svag morgonsol. Frost i gräset och blod som pumpas ut hela kroppen när du joggar fram. Djupa andetag och ett leende på läpparna när du tänker på något eller någon du älskar.

Det behöver inte vara svårare än så. Hälsa alltså. Ok med nya superlivsmedel, träningkoncept och utrustning. Ok med allt som lockar oss till att må bättre i form av att registrera vår rörelse i appar, som ökar nyfikenheten, självförtroendet och glädjen. Samtidigt måste vi vara medvetna om att mycket av allt det här är sätt att tjäna pengar via hälsotrenden som råder just nu. Inte alls någon välgörenhet i många fall. Jag tycker det är bra att vara medveten om det, även om vi inte måste rata det. Jag gillar också utveckling och att testa nytt.

Men många gånger tror jag vi krånglar till det onödigt mycket. Tänker att det måste vara så speciellt, medan jag kan tycka att ju mindre måsten desto hälsosammare. Du måste inte ha ”senaste träningskläderna, dricka supersmoothies, träna crossfit och få tusentals likes när vi visar upp allt i sociala medier”. Åter igen – jag säger inte att det är fel om du gillar det, jag vill bara visa att hälsa kan vara mycket enklare.

Dina bästa hälsofaktorer är gratis – 6 exempel

Jag blev så glad när min vän Elin skickade ett SMS och frågade om vi skulle springa i fredags. Hon var på besök i Stockholm och självklart hakade jag på. Tid att snacka om våra upplevelser vid Nattvasan och livet samtidigt som vi gav varandra pepp till löpningen.

» Gratis är en promenad eller löptur. Oavsett om du bor på landet eller i stan – mark och syre finns där ute och gör minst lika gott för hälsan som det ”senaste barre-passet”. För att ta ett exempel. Det blir aldrig otrendigt och tar dig dessutom till nya platser.

» Gratis är vänner. Personer du tycker om, kan slappna av och vara dig själv med. Att ventilera livet med, som hjälper dig/du hjälper att se allt ur nya perspektiv, som du kan skratta, gråta och kanske ta den där promenaden eller löpturen tillsammans med?

» Gratis är naturen. Det är varmt och bekvämt med gym, men är absolut inte nödvändigt för att hålla dig stark och frisk med god kondition. Gå i skogen, gör burpees, armhävningar, lyft en sten, spring uppför ett berg, hoppa över stockar eller bara beundra naturens skönhet om det är lugn du behöver.

» Gratis är sol och färg. I fredags var första dagen jag kände att vårsolen riktigt värmde. Inte klokt vad skön den är när jag tänker efter. Hoppas du också får några strålar under helgen. Och om inte är färgstarka kläder ett enkelt sätt att bli glad på. Fake it until you make it..

» Gratis är närhet. Jag tänker tillbaka på åren då barnen var så små att jag ofta gick runt och bar på dem, ammade dem, sov med dem. En jobbig tid samtidigt som jag svävade på små moln av all kärlek och närhet. Jag kan tänka mig att det är samma sak med djur och såklart – andra förhållande med personer du älskar och får vara nära.

» Gratis är sömn. Det snackas mycket om träning och kost medan jag kan tycka sömnen är det som avgör mest hur jag mår. Sen går det ena in i det andra – rörelse och en mätt och belåten mage gör att du sover bättre, men att prioritera sin sömn är ofta en bra start på en positiv uppåtspiral.

Här du fler gratis hälsotips? Fyll gärna på…

Önskar dig en riktigt skön söndag. Kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras