Vegansk kladdkaka med rabarber och havregrädde – recept

Godmorgon goding!

Minns du den här från i torsdags? En vegansk kladdkaka med fyllning av rabarber och havregrädde till. Alltså, det var ju ett event med fokus på att grilla, men den här var kanske ändå det godaste tyckte jag. Söt och kladdig med kontrast av syrlig rabarber – jag tror du kommer gilla den om du testar! Och att det är en vegansk kladdkaka gör ju saken ännu bättre.

Precis som alla trender pekar på tror jag att allt fler kommer bli vegetarianer och veganer framöver. Veganska alternativ kommer vara standard i butiker, restauranger och caféer, liksom många hem. Och jag kan garantera att det varken kommer ge oss sämre näring eller njutning, vi måste bara lära oss knepen med råvaror och tillagning. Här ett gott exempel.

Vegansk kladdkaka med rabarber och havregrädde

Ingredienser, 8 portioner:

  • mjölkfritt margarin till formen
  • ströbröd till formen
  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 100 g vegansk vit choklad
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ½ dl mandelmjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  •  ½ dl naturell nötdryck
  • 2 stänger rabarber
  • 2 msk florsocker
  • 2 ½ dl havregrädde
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Sätt fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Smöra och bröa sen formen.
  3. Smält margarinet i en kastrull och ta från spisen. Lägg ner chokladen i bitar och låt smälta med.
  4. Blanda mjöl, mandelmjöl, socker och salt i en bunke.
  5. Rör ner margarin- och chokladblandningen och nötdrycken i mjölblandningen till en slät smet. Häll smeten i formen.
  6. Skiva rabarbern. Blanda den med florsocker och lägg ut skivorna över kakan.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  8. Vispa havregrädden fluffig med elvisp tillsammans med socker och vaniljsocker.
  9. Servera kakan med havregrädden.

 

Recept från ICAs matkreatörer. 

Kram och go´helg! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras