Övningar för golfare – 3 för rörlighet och corestyrka i film

Golf kompis!

Spelar du eller är du sugen på att börja? Eller bara hitta nya inspiration på övningar? Veckans träningsfilm passar dig oavsett, men baktanken jag och Therese främst hade var lämpliga övningar inför golfsäsongen. Där framför allt god rörlighet i rygg, skuldror, axlar och nacke är viktigt. Starka och stabila bålmuskulatur gör också underverk för svingen och minskar dessutom skaderisken.

Just rörlighet är grunden till en bra golfsving. Ryggen måste kunna rotera fritt och armarna röra sig så mycket som möjligt så att musklerna kan utnyttjas med maximal kraft, så du kan slå rakare och längre. Även stabilitet och bålstyrka är som sagt avgörande för att få ordentligt tryck i svingen. En stor del av kraften kommer från de raka och sneda magmusklerna, vilka du får jobba extra mycket med i övningarna vi visar.

Tänk på att ha en aktiverad och medveten hållning i rörelserna. Gör ett fråntryck med fötterna, sträck på kroppen. Då aktiveras coremusklerna automatiskt och kniper åt kring ryggraden, ger stabilitet och säkrar vid vridningar av överkroppen.

Övningar för golfare – 3 för rörlighet och corestyrka

  1. Bålrotation och axelstyrka med diagonalt gummibandsdrag. Lås armbågen, tänk ”kraft från mage och axlar”. Gör lika många för varje sida.
  2. Väderkvarn med pinne för rörlighet i ryggraden och lätt benstyrka. Eftersträva rak rygg, pinnen mot motsatt knä och böj på benet för att nå bättre.
  3. Uthållighetsrodd med rotation och benböj. Tänk lite snabbare rörelse än normala styrkeroddar, där du även vrider i höften och böjer i knäna för kraft.

Upplägg: Kör 3 x 45 sekunder av varje övning/per sida med 15 sekunders vila mellan varje set. Jobba på egen hand genom att fästa gummibandet i något, eller i par som mig och Therese för extra energi och glädje.

Själv spelar jag inte golf och har bara testat några enstaka gånger, men tror jag skulle kunna fastna. Just för att vara utomhus hela dagar, det meditativa med att gå runt på gröna gräsmattor, snacka, fokusera på att svinga och putta i den lilla bollen i hålen. Varför jag inte börjat (än) är att det både är dyrt och tidskrävande, men tänker att det kan bli en bra sport när barnen är lite större. Gillar du att spela golf eller vill komma igång?

Kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras