Vegetariskt storkok – 6 middagsrecept

Mer vegetariskt..

..är min ambition. Jag har inte som mål att sluta äta kött helt (just nu), men åtminstone äta vegetariskt ett par gånger i veckan. Grönsaker älskar jag, så det är egentligen inga problem, mer att få in vanan. För mig är det klimatet jag tänker på mer än min personliga hälsa när det gäller detta, för näringsmässigt behöver det inte vara bättre att vara vegetarian. Men redan idag äter jag nästan bara kött från Jorm, närproducerat från välmående djur. Och när det är slut i frysboxen väljer jag hellre ekologisk kyckling, fisk, ägg eller vegetariska proteinkällor istället. Som i alla fall ger något mindre klimatavtryck vad jag vet.

Hur är det med dig? Är du vegetarian, vegan eller som mig – äter allt, men vi laga mer vegetariskt? I fredags gjorde jag en stor wok av quornfärs som räckte både till middag och matlådor. Så den och andra rätter från förr blir min inspiration till dig inför Meat Free Monday och andra dagar.

Vegetariskt storkok – 6 middagsrecept

1. Quornfärs Thai Style

Ingredienser:

  • 1 stor påse quornfärs (alt. annan vegofärs)
  • 1 påse wokgrönsaker
  • 1 rödlök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1-2 msk sojasås
  • 1 msk fisksås
  • 1-2 burkar kokosmjölk (beroende på önskad konsistens)
  • kryddor (ex. curry, salt, peppar, paprikapulver)
  • 1 msk kokosolja el. annan olja att steka i
  • ris

Gör så här:

  1. Stek quornfärs i olja i en stor panna.
  2. Stek med grönsakerna och löken.
  3. När allt fått färg, häll i kokosmjölk, fisksås, soja och smaka av med kryddor.
  4. Koka riset och låt färsen koka ihop under tiden.
  5. Servera och toppa gärna med cashewnötter.

Lika enkelt att laga som gott.

2. Pulled Beans-skav i pitabröd

Ingredienser:

  • 1 paket pulled beans
  • 1 lök
  • 1 msk sojasås
  • 1 dl grädde
  • salt och peppar
  • lingonsylt
  • grönsallad
  • pitabröd

Gör så här:

  1. Stek hackad lök och pulled beans i olja.
  2. Salta, peppra och häll i sojasås och grädde.
  3. Låt småputtra medan du gräddar pitabrödet en stund i ugnen.
  4. Servera i brödet med sallad och lingonsylt.

Det här var en riktig höjdare! Och kanon om du har små skeptiker hemma, då det både smakar och ser ut som kött med rätt kryddning.

3. Quornlasagne med bönpasta

Ingredienser, 6 portioner:

  • 600g Quorn Färs (2 påsar)
  • 1000 g färdigkryddad pastasås/krossade tomater, gärna med basilika/vitlök
  • 8-10 dl färdig ostsås
  • 16 lasagneplattor av bönpasta (alt. vanliga eller fullkornspasta)
  • Salt
  • Peppar

Topping:

  • 150 g riven ost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Tillaga quornfärsen: Stek och krydda din Quorn Färs och häll i tomatsås. Låt puttra några minuter.
  3. Lägg bakplåtspapper i en ugnsplåt. Börja med ostsås och varva sedan lasagneplattor, färssås och ostsås. Toppa sedan med riven ost.
  4. Gratinera i ugnen ca 30 minuter, tills din Quornlasagne är mjuk inuti med fin gyllenbrun färg.
  5. Servera med färska grönsaker.

4. Wok med Mifú – 2 portioner

Ingredienser wok:

  • ½ litet huvud broccoli
  • ½ litet huvud blomkål
  • 1 rödlök
  • ½ aubergine
  • ½ paprika
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • salt & peppar
  • 1 paket Mifú
  • ½ paket fetaost (för mer ostsmak)

Ingredienser vitlökssås:

  • 1 burk creme fraîche
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Hacka alla grönsakerna.
  2. Stek i olivolja, salta och peppra efter smak.
  3. Blanda ner Mifún och stek en stund till
  4. Smula i fetaost om du vill ha mer smak. Mifú är väldigt mild och smakar inte så mycket.
  5. Servera gärna woken med ris eller nudlar och vitlöksåsen.

5. Chili quorn carne

Ingredienser:

  • 1 förpackning quornfärs
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 burk cannellini-bönor (alt. vita bönor eller liknande)
  • 1 förpackning krossade tomater/tomatsås
  • 1 tsk paprikakrydda
  • 1 msk soja
  • salt & peppar
  • olja/smör/kokosolja att steka i

Gör så här:

  1. Stek quornfärs och lök i olja i en stor panna.
  2. När allt fått färg, häll i krossade tomater, bönor, soja och smaka av med kryddor.
  3. Koka ris eller pasta till.

Bönpasta, riven parmesanost och grönsaker var gott till.

Quornpaj /annalissjanis.se

6. Quornfärspaj

Pajskal:

  • 100 g keso naturell
  • 2,5 dl dinkelmjöl (eller annan mjölsort)

Fyllning:

  • 1 påse stekt Quorn med valfria kryddor (alt. annan vegofärs)
  • 1 msk olivolja
  • 3 st ägg
  • 1 dl riven smakrik ost
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl keso
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Blanda keson med dinkelmjölet och tryck ut degen i en smord ugnsform. Låt vila i kylen ett tag. Sätt ugnen på 200°.
  2. Stek Quornen i oljan och krydda enligt smak.
  3. Förgrädda under tiden pajskalet i mitten av ugnen ca 15 min. Ta sedan ut formen och låt svalna något.
  4. Strimla löken.
  5. Vispa ihop ägg, crème fraîche, keso, vitlök, ost, salt och peppar.
  6. Fördela Quornfräset över pajbotten, lägg på rödlök och sist ägg/ost-blandningen.
  7. Häll blandningen över pajen.
  8. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min (tills pajen fått fin färg och äggstanningen stagnerat).

Quornpaj bit /annalissjanis.se

Bon apetit! /A

11 kommentarer
  1. Vill gärna äta mer vegetariskt, så tack för inspirationen. Har du tips hur man gör med barnen? Mina två (16 och 13) vägrar alla former av grönt utom morötter, skalade i bitar.

    1. Kul att du gillar det Evelina! Och låter som att du har samma läge som oss, där halva barnaskaran är som dina (och halva äter lite av varje). I det här inlägget har jag gett tips på Quorn som smakar som kött med kryddor och sås. Bönpasta är också ett tips, men jag vet – barnen låter sig inte luras så lätt 🙂

      Jag tror inte man ska vara så orolig. Smak mognar med åren, men fortsätt gärna servera utan tjat. Äter de varierat av annat är det ingen fara näringsmässigt, så låt dem äta sina morötter. Dock blir det svårt vid den här typen av rätter, men produkter med köttstruktur går ofta lättare att anpassa efter allas smak.

      Kram!

  2. Har precis samma tankar som du. I veckan har vi testat hälsokökets vegoburgare – mycket uppskattade av barnen. Gjorde även en linslasagne recept från ”portioner under tian” som har familjen gillade.

  3. Jag är pescetarian, äter alltså fisk, mjölk, ägg. Men köper inte hem överdrivet av dessa produkter hem.
    Har ätit på detta sätt sen jag var 18 år gammal, alltså 20 år i år. Började för djurens skull, är utbildad djurvårdare och fick upp ögonen för massproduktionen som pågår.
    Sedan varar kanske inte detta för evigt, men jag saknar inte kött.

    1. Jenny – visste inte att det hette så, men pescetarian är något jag själv också skulle kunna tänka mig. Inspirerande!

  4. Hej Anna
    När du blivit varm i kläderna med din vegetariska matlagning kan ett tips vara att laga rätter där grönsakerna eller osten är huvudperson. Alltså inte laga kötträtter utan kött. Snegla gärna mot Indisk mat eller andra asiatiska kök, libanesiskt är underbart och har väldigt många recept som är vegetariska. Även enkla pastarätter och pajer är lätt att göra utan kött, kom bara ihåg att salta och krydda ordentligt när det bara är veg så lyfter smakerna. Redan innan vi blev helt köttfria i vår familj var falafel barnens önskerätt! Eftersom ni är köttätare annars så behöver ni ju bara tänka på att maten skall bli god vid era vegetariska måltider, perfekt balans på näringsinnehåll får man ju ändå över dagen. Numer har 20-åringen flyttat hemifrån och den elitidrottande sonen kör köttfritt sedan flera år. I vår diet är det är det aldrig proteinbrist som är problemet vilket man ofta tror, utan det jag sneglar lite på är snarare järn faktiskt, det försöker jag peta i mig och familjen lite extra av. För oss är det nästan helt och hållet omsorg om djuren som gör att vi väljer köttfritt, som du började vi med att bara äta djur som naturbetat och som gårdsslaktats. Senare bara vilt och så småningom kom vi fram till att ingen egentligen ville ha eller behövde nåt kött, ingen dramatik alls faktiskt.
    Grattis till en härlig Blogg

    Annis

    1. Annis – tack för att du delar med dig. Vilken inspirerande väg ni gått. För oss är det långt kvar, men som du också skriver – man får börja någonstans.

      Tack, roligt att du gillar den. Och som sagt – roligt att du berättar om er vegetariska resa! 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras