Veckomatsedel: 6 mumsiga middagsrecept från förr – del 5

Att låta invanda mönster vila och ta dagarna som de kommer.

Gillar du också det? Det är bland det bästa jag vet med lediga dagar, som vår vecka i Tandådalen och delvis nu på helgen. Men det är praktiskt att även tycka om struktur och rutiner. Omväxling förnöjer du vet och att åtminstone planera vissa delar inför uppbokade dagar sänker stressen. I alla fall för mig. Och för dig som känner likadant har jag ännu en gång samlat ihop några middagsrecept inför nya veckan. Att följa rakt av eller plocka utvalda idéer från.

Om du missat mina tidigare tips på goda middagar hittar du dem här:

Veckomatsedel med 6 goda middagar – recept från förr, del 5

Meat Free Monday: Grillad Quorn Korv- och halloumirulle med hummus

Ingredienser:

  • 1 paket Quorn Korv
  • 1 paket tortillabröd eller tunnbröd
  • 1 paket halloumi
  • 1 burg crème fraîche
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 burk kikärtor
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • salt & peppar
  • färsk babyspenat
  • kösbärstomater
  • gurka
  • paprika
  • ev. salsasås

Gör så här:

  1. Pensla din Quorn Korv och halloumi med olivolja och grilla.
  2. Hummus: Låt kikärtorna rinna av och mixa med 2 msk olivolja, pressad citron och 2 pressade vitlöksklyftor. Smaka av med salt och peppar.
  3. Vitlökssås: Blanda crème fraîche med 1 pressad vitlöksklyfta, salt och peppar.
  4. Hacka grönsakerna.
  5. Lägg bladspenat, övriga grönsaker, hummus, vitlökssås, ev. salasasås, Quorn Korv och halloumi på brödet.

Skaldjurstisdag: Krämig räk- och kräftstjärtspasta

Ingredienser:

  • 1 paket tortellini ricotta/spenat
  • 1 burk cremé fraiché
  • 1 burk kräftstjärtar
  • 1 burk/påse räkor
  • 1 dl riven mozarella
  • salt & peppar
  • riven permasan att toppa med
  • broccoli

Gör så här:

  1. Koka tortellini enligt anvisningarna.
  2. Blanda pastan med cremé fraiché, skaldjuren och mozzarellan i en kastrull eller wokpanna. Låt småputtra och koka ihop ett par minuter.
  3. Servera med ångkokt broccoli och toppa med riven permasan.

Fågelonsdag: Bakad sötpotatis med kalkon- och fetaostkräm

Ingredienser, 2 portioner

  • 2 sötpotatisar (1 per portion)
  • 150 g fetaost 
  • 2 dl crème fraiche (kan bytas ut mot exempelvis gräddfil, matlagningsyoghurt eller keso)
  • ett par nävar bladspenat eller annat grönt
  • strimlad kalkon (uteslut för en vegetarisk variant)
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Tvätta sötpotatisarna och baka i ugn cirka 1-1 1/2 timme i 200°C.
  2. Skär ett snitt i potatisen när den är färdig och tryck med tumme och pekfinger i botten på potatisen så att den öppnar sig.
  3. Under tiden gör du krämen. Blanda smulad fetaost med crème fraiche. Krydda efter smak med salt och peppar.
  4. Lägg lite bladspenat och en klick kall kräm i varje potatis.

Fisktorsdag: Enkel fiskpudding

Ingredienser:

  • ca 500 g fisk (jag hade ca 800 g tillredd röding och 200 g lax (rå)
  • 6 ägg
  • 2 dl grädde
  • broccoli
  • dill, salt & peppar

Gör så här:

  1. Smörj en ugnssäker form och sätt ugnen på 225-250°.
  2. Lägg i tunna skivor av den eventuella råa fisken och sen på den tillredda fisken och broccoli runt.
  3. Blanda ihop ägg, grädde och kryddor och häll över fisken.
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter. Kika så att den ev. råa fisken är klar.

Pizzafredag: Pizza på botten av dinkelmjöl

Ingredienser: 

  • 2 dl ljummet vatten
  • ½ paket jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 5-6 dl dinkelmjöl
  • 3 msk olivolja

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt ljummet vatten.
  2. Lös upp jästen, tillsätt mjöl och salt och blanda till en deg.
  3. Knåda ihop ett par minuter och låt sen jäsa i ca 30 minuter under bakduk.
  4. Förbered pålägget så länge, t.ex. koka pizzasås/använd färdig, riv/skiva ost/mozarella/fetaost/permasanost, skär skinka/kyckling, öppna tonfisk-/champinjon-/kronärtskocka-/majs-/räkburkar, skiva banan, champinjoner, bacon, soltorkade tomater, paprika, tomat eller vad du tycker om.
  5. Dela degen och kavla ut till lagom stora pizzor. Låt gärna jäsa ytterligare 15 minuter.
  6. Lägg på sås och pålägg samt krydda med oregano/pizzakrydda.
  7. Har du en micro med grill/crisp-funktion – micra i ca 10 minuter alt. tillaga i ugnen på 250-275° i ca 15 minuter (beroend på ugn).

Burgarlördag: Pitaburgare

Ingredienser, 4 portioner:

  • 600 gram köttfärs
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • smör eller olja till stekning

Gör så här:

  1. Blanda färs, ägg och kryddor.
  2. Dela upp och forma till hamburgare.
  3. Stek på båda sidor till köttet är genomstekt.
  4. Servera i pitabröd med valfria tillbehör. Här har jag avokado, knaperstekt bacon, sallad, ost, rostad lök, dressing, tomat, samt pommes och morötter vid sidan av.

Söndagssushi

Ja, någon dag i veckan tycker jag det är helt rätt att både kocken och ugnen får vila. Att köpa hem färdig mat eller helt enkelt äta frukost till middag.

Bon apetit! /A

4 kommentarer
  1. Nu har jag läst så många gånger om det där shake mushi (?) så nu måste jag prova! Tror jag bor nånstans i närheten av dina hoods så var köper du det och heter rätten shake mushi? Måste ju vara supergott, ju!

    1. Haha, jag borde vara sponsrad, men är det tyvärr inte. Rätten heter Shake Mushi och finns på Itamae Sushi på Odenplan. Vi brukar även köpa till extra sås (kost 10 kr/burk och VÄRT). Hoppas det smakar! 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras