Till dig som kvinna – tankar och lästips

annalissjanis kompisintervaller

Att vara kvinna..

Det var ju Internationella kvinnodagen igår, något som fick mig att tänka till. Hur har jag upplevt mina 40 år som kvinna? Vad vill jag säga till min dotter och dig som kvinnlig läsare? Vilka tankar, råd och läsvärda inlägg har jag samlat på mig under åren?

Min 1a reflektion går till hur jag själv växte upp. Redan som 4-åring önskade jag att jag var en pojke, för ”dom var tuffare, busade och lekte roligare lekar”. Vi bodde i Skåne och jag hängde hellre med de stora killarna och cyklade med trampbilar i kvarteret. Och enda argumentet som hjälpte för att få på mig en klänning var att ”Emil i Lönneberga hade nattsärk, nästan som en klänning”.

På liknande sätt är det med Jonna. Hon klär sig visserligen gärna i klänning på sommaren, men leker enbart med killarna i klassen. Tackar nej till alla tjejkalas, men har superkul med sina killkompisar. Varför? Jonna kan inte förklara, men jag tänker att hon har samma känsla som jag, när jag var lite. Att vuxna omedvetet accepterar killar som de är, medan tjejer bör anpassa sig, vara ”tysta, söta och snälla”. Och att den som inte rättar sig efter det blir utanför eller väljer själv att hålla sig undan.

När jag började skolan fick jag tjejkompisar och sedan dess är mina närmsta vänner tjejer. Jag ser även att flickorna i Jonnas klass söker kontakt med henne, men att hon själv tar avstånd. Det kan vara en fas i livet då vi dras till olika personer, men jag tycker ändå det är intressant att se på olikheterna. Vårt samhälle är fortfarande inte jämställt och det är inte ovanligt med tjejer som är extra hårda mot just tjejer. Jag var själv ingen ängel i perioder och kan än idag känna vibbar av ogillande från andra tjejer. På grund av avundsjuka eller att man är annorlunda antar jag? Jag har dock lärt mig tänka större, att alla bär med sig- och har svårigheter framför sig. Att vi måste visa respekt, ha förståelse och vara snälla – oavsett hur folk beter sig. Så här vill jag lyfta dig som är kvinna…

Är det något löplopp där kvinnor får ta plats är det Tjejmilen. 2018 sprang jag #förhenne, precis som flera tidigare år.

Till min dotter och dig som kvinna

Ta emot och ge dig själv så mycket kärlek som möjligt. F*ck jante! Du ska inte känna tacksamhetsskuld eller förminska dig själv. DU ÄR ALLTID VÄRD ATT ÄLSKAS!

Våga PRATA om problem och det som gnager med någon du kan anförtro dig åt. Måste inte vara dina föräldrar, men kanske en vän, faster, ett syskon eller terapeut.

Sträva inte efter perfektion. ”Duktig flicka” är inte bättre och krävs inte för att vara älskad. Perfekt är du redan, bara genom att vara dig själv och att göra så gott du kan.

Du blir inte lyckligare i en kropp enligt någon annans åsikt eller idealet. Snarare tvärtom, om det kräver att du måste ge avkall på annat viktigt i livet, att det skadar dig och dom du älskar.

Tro alltid på dig själv och att det finns ett ljus i tunneln. Hur mörkt det än ser ut just nu kommer du ur det till slut. Håll huvudet högt och kämpa mot dina drömmar.

Var dig själv och jämför dig inte med andra. Du är unik som du är och med det du bär på. Du är viktig, speciell. TA PLATS!

magträning

Inför Internationella kvinnodagen bad jag även mina Instagramföljare att skicka sina frågor kring graviditet och mammamagar. Jag får varje vecka mail och direktmeddelande från oroliga kvinnor som är gravida, har varit det, har en diastas, navelbråck eller annat. Jag har gått igenom mycket och här har jag samlat lite av min erfarenhet, både kring magar och annat i livet.

Lästips till dig som kvinna och/eller mamma:

Gravidträningstips

Vägen tillbaka med träning efter rectus diastasoperation

DU ÄR OKEJ – 5 läsvärda blogginlägg för självkänslan

Sorgen över inte passa in (bland det du älskar)

Skapa en hållbar hälsoplan – utan prestationsångest och stress

10 sätt att slappna av och släppa dina prestationskrav

Släpp din prestationsångest över träning och kost

♥ Vikten av vikten – om kroppsfett och att bli kompis med sin kropp

♥ Utmaningar som förälder – och mina små knep

Kram och kärlek från mig till dig! /A

4 kommentarer
  1. Tack för ett fint och klokt skrivet inlägg!
    Du är en fantastisk kvinna som bjuder på så mycket inspiration! 😍

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras