5 tips inför din skidresa med barn – och utlåtande om Tandådalen

Hej från Tandådalen

I söndags kom vi hit och har nu installerat oss som du kanske sett? Skönt, för det är ett stort projekt att innan vi ens kommit på plats. Hemma – att se till så alla kläder och prylar kommer med. Sen stuva in allt och alla i bilen, medla fred bland syskonen under resan, hyra skidor, handla mat, bära in, packa upp, bädda alla sängar.. puh!

Men jag vill absolut inte avskräcka dig som också är sugen på en skidresa med barn! Vi vet också att det är värt 1000 gånger om, efter att ha åkt 8 år i rad hit till Sälen (utom då tvillingarna var bebisar). Dessutom har vi hittat våra lösningar som säkert funkar för fler.

5 tips inför din skidresa med barn

1. Prata om resan som ett gemensamt äventyr

Förmodligen har alla i familjen olika förväntningar, men äventyr kan alla få på sitt sätt. Turas om med att bestämma allt från vilka backar ni ska åka till lunch och annat, men håll öppet för spontana påhitt. Det som gör livet lite mer spännande än hemma bland rutinerna.

2. Skidåkningen

  • Skidskola är grymt för de barn som kan vara ifrån mamma och/eller pappa en stund. Har du barn i olika åldrar ger det dessutom en stund för de äldre barnen och/eller att åka själv i önskade backar. Det går även att anlita privata skidlärare för extra uppmärksamhet på barnen, något vi testade för tvillingarna när de var 4 år. Ett par timmar ger jättebra resultat, ofta lyssnar de bättre på någon annan än sina föräldrar och sen är det kul för dem att visa upp vad de lärt sig.
  • Blanda in lekar i skidåkningen. Följa John (eller Jonna som jag skojar) är grymt, liksom tafatt, åka flygplan och ”slingra ner för backen som en orm”. Tävla är dock dömt att misslyckas med små nybörjare om du vill undvika olyckor och hålla skidåkningen som en kul hobby. Undvik prestationspress på barnen eller dig själv.
  • Teknik för att lära de små åka? Vissa har en sele, medan jag själv lärt upp våra små genom att de fått stå mellan mina ben och hålla i mina stavar. Steg 2 att stå bredvid och hålla i stavarna för att själva lära sig ploga. Ord jag använder är ”tänk dig skidorna som en glasstrut” eller att ”skidspetsarna ska pussas”. Och nu när de är större och ska svänga – ”ploga och tryck ner vänster skida hårt (för att svänga till höger” o.s.v.”.
  • Mutor är fullt tillåtna, speciellt på semestern. Kexchoklad och att åka i ”Valles Värld”, en uppbyggd hinderbana för barn högre upp i backen, har tidigare varit tvillingarnas målbild för skidåkningen. Nu är det mer speciella backar, skogsbanor och fikaställen. När de väl insett tjusningen med skidåkning kan du allt mer hoppa över mutan och låta dem vara med och planera skiddagarna istället.
  • Gällande utrustning är mitt tips att hyra till barn som fortfarande växer. Det är många gånger billigare än att köpa om ni inte åker oftare än någon vecka per år, du slipper förvara, transportera och de får passande och moderna prylar. Något vi lärt oss från i år är även att hellre välja ett par lite större pjäxor än att de sitter precis så att tjockare strumpor får plats.

I Tandådalen är det relativt lugnt för att vara sportlov. Inte alls lika långa liftköer som i Lindvallen eller Hudfjället, förmodligen för att det inte är lika mycket barnbackar här som där. Men förutom ett par missar då vi hamnade i svarta pistar och fick ploga med Jonna ner, har vi hittar sköna backar som passar alla, Jonnas favorit är Familjebacken. Dessutom finns här bra värmestugor med café, restauranger, en ICA-affär, grillplatser och restauranger smidigt intill.

3. Ge varandra space

Även om semesterns syfte är ”maximal tid med sin älskade familj” tror jag de flesta konflikter som uppstår är att ni inte får tillräckligt med utrymme och tid att tänka, i alla fall vi föräldrar. Storgrabbarna stänger in sig på sovrummen ibland och vi vuxna tar våra längdskidturer. Jag kliver dessutom gärna upp i ottan när alla andra sover och Jonas är nattugglan som sitter uppe när vi andra lagt oss. Bara ett par minuter kan räcka om för att få sin egentid, sen är det mysigt att vara tillsammans igen.

Gällande utrymme är också större boende bra med barn. Mindre yta = mer stök, både bland prylar och barn, men det kan såklart kosta. Å andra sidan kan litet och trångt bli mysigt.

 

 

I år bor vi alltså i Tandådalen som ligger näst längst bort i Sällenfjällen och var ett bra val för årets skidresa. Det är betydligt lugnare än ex. Lindvallen och Hudfjället, som är mer barnvänliga. Därför lockande just för barnfamiljer på sportlovet med knökfulla backar just den här veckan. Vår del av huset vi hyrt är rymlig och ligger precis intill ett längdspår men så att vi får ta bilen till backen. Andra år har vi prioriterat närhet till utförsåkningen och Lindvallens Experium med badhus, bio, restauranger, shopping, spelhall och ICA. Det var smidigt när barnen var små och dom inte ville åka lika mycket skidor som nu.

3. Chilla

Först och främst – det blir aldrig som en tänkt sig så försöka att inte planera allt i detalj (från en som gärna planerar ALLT, haha). På semestern är det skönt att slippa tänka så mycket och försöka ta dagen som den kommer (så mycket det går med många barn). Då kan ju inget gå ”fel”. Det här tänket använder jag vid det mesta – från min egen träning som blir som den blir, till ”alla måltider måste vara komplett näringsrika”. Att ”alla glatt ska vara ute och åka hela dagarna” och att packningen är tipptopp (det finns butiker som har allt för skidfamiljen på de större skidorterna om något är glömt).

Att ta det lugnt i stugan hör också till. När vi inte åker skidor är soffhörnan ett uppskattat häng. Och jag, den digitala nomad-mamman, har även passat på att jobba några timmar. 

4. Tålamod och beröm

Kanske det du tränar upp mest av allt under en skidsemester med barn. Det är viktigt att låta allt ta sin tid. Räkna till tio och andas djupt istället för att få utbrott på bökiga pjäxor och gummikroppsbarn. Beröm i överflöd – även när någon ger upp för dagen och ramlar. Som Skistars maskot snögubben Valle brukar säga, ”man måste ramla 100 gånger för att lära sig åka skidor”.

Dessutom kan alla i familjen kan ha en dålig dag. Vara sur och trött (för ja, fjälluften suger energi), ramla och hamna i en krånglande lift. Det är ok och går över. Se punkt 1. 2. och 3.

 

Summa summarum

..är skidsemester med familjen bland det bästa som finns om du frågar mig. Jag älskar att få dela mitt intresse med alla i familjen, ett livsmål jag alltid haft. Nu är jag en skidgalen Jämtlänning sen barnsben, men jag tror alla mår bra av att umgås på det här sättet. Med frisk fjälluft, rörelseglädje, endorfiner och frihetskänska. Stugmys, skön sömn och gemenskap. Om du fortfarande är skeptisk – läs mina 7 skäl att älska dagar på skidor (som funkar även om du inte gillar skidåkning).

Kram! ♥ /A

6 kommentarer
  1. Vi lagar typ all mat i förväg också, så kan man fokusera på roliga tillbehör och efterrätter också! Och vi äter kalljästa frallor varje morgon som förbereds på kvällen. Och vågar dela upp oss, ser dagen som tre delar, och två av dem är aktiva, eller flera (!) . Vi har med leksaker och kör typ helt skärmfritt. Och sover massvis!

    1. Många bra tips Elin – TACK! Och ja, vi delar också upp oss eftersom stora grabbarna vill åka i brantare backar, men möts för lunch etc. Sova är också grymt! Behövs för att hålla humöret uppe 🙂

  2. Känner igen mig i allt du skriver (men har ”bara” 3 barn ha ha). Ett litet tips till er att beställa maten med hemkörning från ICA Lindvallen, sååå enkelt o så skönt slippa handlingen när man kommer upp. Vi gör alltid detta när vi är i Sälen, såväl vinter som sommar. Omtiderna för utkörning är slut (vilket hänt oss endast en gång) kan man hämta maten i butiken, packad o klar i kassar. 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras