Mentala spärrar – och hur du låser upp dom

mentala spärrar

Plötsligt händer det.

Mattan rullas ut. Innan hjärnan hunnit reagerat och jag ens klätt på mig bara göra jag det. Lägger mig i ”barnet” och djupandas. Trampar ut vaderna i hunden. Öppnar upp höften i huksittande och bröstet med armen sträckt mot taket. Lite vad jag känner behov för i 10 minuter innan det är dags att göra oss redo för dagens aktiviter. Kroppen får bestämma, istället för hjärnan som det vanligtvis är. Du vet den som ofta styr det vi gör – och inte gör!

Mentala spärrar – och hur du låser upp dom?

Jag har extremt svårt att motivera mig till hemmaträning, trots att det skulle spara massa tid och jag hur jag ska göra för att få träningen jag vill ha. Det är som att hela kroppen låser sig av tanken på allt annat jag kan göra istället här hemma. På gymmet tränar man, punkt. Hemma finns barnen, soffan, tvätten, datorn, disken o.s.v. Du fattar dilemmat och har kanske upplever något liknande? Men mitt exempel från i lördags morse ger ett ganska uppenbart svar, som jag tänker funkar på fler slags mentala spärrar:

  1. Att vi kan behöva koppla ur hjärnan ibland.Göra utan att tänka.
  2. Att vi behöver upprepa- och utsätta oss för det vi vill, men har en mental spärr att göra. Efter bara en gång vi klarat något ökar självförtroendet markant av erfarenheten.
  3. Att en lågt mål är bättre än ett högt i början. Som ”10 minuter hipp som happ på mattan”. Eller ”springa 5 minuter och gå resten av rundan”.

Det ska vara så lätt att det nästan känns löjligt, men kommer ändå ge dig värsta segerkänslan att klara. Grejen med mentala spärrar är ju just att de är mentala, inte fysiska. Jag vet t.ex. att jag ”klarar att yoga 75 minuter”, men det är inte min spärr, utan att yoga hemma. Om så bara 1 minut. Det är ofta distraktionerna vi måste besegra, släppa kontrollen lura hjärna.

Har du/haft någon mental spärr? Och hur gör du för att låsa upp den? Ju fler nycklar vi har, desto bättre, så låt oss låna av varandra. Kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras