Morotskakans dag 3 februari – 3 recept för olika smaker

Morotskaka /annalissjanis.se

Morotskakans dag v.s. fettisdagen?

Vad väljer du helst att fira? Jag föredrar morotskakans dag alla gånger, men det ena utesluter ju inte det andra om du gillar båda. Njutning ingår till högsta grad i hälsokonceptet, du vet. Nu var det däremot länge sen jag bakade en morotskaka och i morgon är dagen, men jag hinner inte p.g.a. ett spännande projekt. Men du är kanske både sugen och har tid att baka?

Här har jag samlat ihop tre recept för olika smaker. Dig som inte tål gluten, som har diabetes, dig föredrar originalet, som är vegan och till ALLA som gillar kombinationen sött – saftigt – syrligt. Jag rekommenderar alla dessa tre smakmässigt, det som ändå är viktigast när det kommer till fika, eller hur?

3 recept till morotskakans dag 3 februari

Morotskakbit /annalissjanis.se

Saftig glutenfri morotskaka

Ingredienser, kakan:

  • 2 dl rapsolja
  • 3 dl kokossocker (alt. socker eller annan sötning)
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl mandelmjöl (alt. annan mjölsort)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk kanel

Ingredienser, topping:

  • 200 g philadelphiaost
  • 150 g smör
  • ca 2 1/2 dl Sukrin
  • 2 tsk vaniljsocker
  • saft och skal av en halv citron

Gör så här:

  1. Riv morötterna.
  2. Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
  4. Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
  5. Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
  6. Garnera gärna med valnötter, citronbitar, jordgubbar/hallon, vindruvor, kokosflingor eller vad du tycker om.

Morotskaka – originalet

Ingredienser, kakan:

  • 2 dl rapsolja
  • 3 dl socker
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk kanel

Ingredienser, topping:

  • 200 g philadelphiaost
  • 150 g smör
  • ca 2 1/2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • saft och skal av en halv citron

Gör så här:

  1. Riv morötterna.
  2. Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
  4. Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
  5. Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.

Morotstårta

Morotstårta på tema kokos (går fint att gör vegan)

Ingredienser, kakan:

  • 2 dl kokosolja
  • 3 dl kokossocker (alt. socker eller annan sötning)
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl kokosmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk kanel

Ingredienser, topping:

  • 200 g philadelphiaost (byt ut mot motsvarande vegansk produkt för en vegankaka)
  • 150 g kokosolja
  • ca 2 1/2 dl florsocker/sukrin melis
  • 2 tsk vaniljpulver
  • saft och skal av en halv citron

Gör så här:

  1. Riv morötterna.
  2. Vispa socker och kokosolja porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
  4. Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
  5. Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
  6. Garnera gärna med kokosflingor, hallon, valnötter, citronbitar, vindruvor eller annat du tycker om.

Saftigare och godare får man leta efter.

KRAM och njut av din söndag! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras