Ungsgrillad lax med sötpotatis, mangochutney och ångad purjolök – recept

Godmorgon goding!

Med en plåt ugnsgrillad lax som är på topplistan av mina favoriträtter. Nu har jag ätit det i en ny variant, som jag bara måste dela med mig av till dig. Förra veckan fick vi hem några lådor mat från Matkomforts Premium-kasse att testa till en artikel på SportHälsa. Middagsrecept som jag ändrat lite, men sparat för att portionera ut och ge dig nya idéer till din matlagning. Och du måste ju inte heller gå 100% efter recepten jag publicerar här, men kanske någon viss detalj låter lockande att ta med i dina älsklingsrätter? Eller följer du receptet rakt av.

Ungsgrillad lax med sötpotatis, mangochutney och ångad purjolök

Ingredienser:

 • Lax
 • Sötpotatis
 • Mangochutney
 • Purjolök
 • Olivolja
 • Salt och peppar
 • Smör
 • Lime
 • Valfri grönsallad

Gör så här:

 1. Värm ugnen till 200° och salta laxen så att det får stå och ”gro in”.
 2. Skölj och dela sötpotatisen. Lägg på en långpanna tillsammans med laxen.
 3. Ringla över olivolja, salta och peppra. In i ugnen ca 20-30 minuter (ev. kortare tid för laxen).
 4. Dela purjolöken på längden och skölj. Skär i 2 cm tjocka skivor och stek i en ordentlig klick smör i en kastrull.
 5. Häll på ca 1 dl vatten och låt purjolöken ångkoka under lock ca 10 minuter. Rör om då och då och krydda med salt och peppar.
 6. Servera ugnsgrillad lax med sötpotatis och ångkokt purjolök med mangochutney, en limeklyfta och sallad.

Fler recept från den här lådan bjuder jag dig på framöver.

Vad har du för erfarenhet av matkassar/matlådor direkt till dörren? Någon du rekommenderar? Jag har testat några olika som du kan läsa om här, men priserna har nog ändrats sen dess. Kul med ny inspiration ibland, men inget jag skulle vilja ha varje vecka. Med våra fullspäckade dagar, jobb, läxläsning och barnens träningar – så gott som dagligen, tar det för lång tid att följa recept. Istället försöker jag förbereda extra mycket mat de dagar jag har mer tid och ofta blir det samma paradrätter som jag vet att alla i familjen gillar. Matkomfort har även en familjekasse och snabbkasse som jag tror skulle passa oss bättre, men som sagt – nu var jag mest ute efter ny inspiration och man måste inte följa alla recept helt.

Kram och hoppas du får en fin tisdag! /A

2 kommentarer
 1. Vi kör färdiga matkassar tillochfrån. Testat några olika leverantörer under åren. Nu har vi precis börjat prenumerera igen eftersom min inspiration trutit helt och jag får panik över all mat som ska lagas precis hela tiden!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras