Träningsrevolution – för dig som längtar efter något mer

Foto: Derin Sunneson

Vi är på väg mot något nytt!

Som känns så jäkla bra i magen och jag därför vill sprida vidare till dig. En träningsrevolution som Erika Kits Gölevik, en av Sveriges främsta journalister/tränare/influencers inom branschen, står bakom. Jag kan tänka mig att du som följer mig på Instagram redan har sett? Eller om du följer Erika själv och Sara ”Träningsglädje” Rönne, som poddat och bloggat om revolutionen? Kortfattat handlar det om att träna som du vill känna dig, snarare än för att duga för någon annan.

Varför en träningsrevolution?

– Jag har fått nog av att följa den ström av budskap jag blivit skolad av från media och träningsbranschen. Sättet att sälja hälsa till kvinnor med grepp som ”gå ner i vikt”, ”lyft här”, ”platta till där”. Alltså ”förändra dig så duger du”. Jag tror nämligen att det har motsatt effekt på vår hälsa – vi mår sämre. Och att i princip alla som jobbar med hälsa egentligen vet det, men fortsätter att använda greppet av en enkel anledning: pengar. Det säljer helt enkelt, säger Erika i min intervju med henne.

Foto: Shay Peretz

– Träningsrevolution föddes just i ovan frustration. En vilja att få mig själv och andra att må bättre, men känsla av att känna mig fast i ett språk, fokus och ton som skavde. Mitt syfte är att lyfta frågan, belysa och skapa plats, förutsättning och intresse för förändring. Jag vet att jag inte är ensam om att tycka såhär och jag tänker att om debatten lyfts så kommer vi till slut vara så många som säger ifrån. Så att det helt enkelt blir pinsamt att som media- eller träningsplattform använda de dassig gamla greppen.

”Träningsrevolution är för den som känner att hen längtar efter något mer, kanske en ny källa till motivation och kanske en ny syn på sig själv, sin kropp och prestation. Hen som vill se träning, sömn, bra mat – att ta hand om sig – som en form av egenkärlek, snarare än något man gör för att man inte riktigt duger utan borde ”fixa till” eller ”förbättra” något.”

Foto: Kitty Lingmerth

Framtidsvisionen

– Min vision är att skapa en stor våg av förändring över hela landet. Jag vill lyfta och stärka kvinnor och få dem att förstå hur fantastiska de är, precis som de är. Jag vill jobba med andra tränare, medieaktörer och influensers för att skapa ett nytt och medvetet sätt att kommunicera. Min dröm är krasst att allt jag pratar om ska bli så självklart att jag inte längre behövs. Vägen dit blir säkert krokig, men jag tänker använda alla kanaler och sätt jag kan komma på. Som träningsevent, föreläsningar, podcasts, utbildningar, samarbeten och impulsiva upptåg, svarar Erika.

Och jag är med på tåget, personligen och i mina olika kanaler utåt. Min drivkraft har egentligen alltid legat i känslan och upplevelsen, även när jag haft mål att haka upp träningen på. Alltid älskat träning mer än tävling, speciellt efter min tid med ångest/utbrändhet/ortorexi. Det är därför du ser mig träna så mycket olika saker, vilket gör mig ”lite bra på mycket”, snarare än proffs på en sak. Jag mår bäst så, men dömmer inte heller ut att vilja känna sig snygg ibland, mätbara mål och prestation som krydda på en nöjd grund. Eller elitidrott, som är så mycket mer än att bli bäst i världen. Passion.

Vi är alla olika. Somliga mer känslomänniskor och andra mår bra av konkreta riktlinjer, men det tänker jag också ingår i revolutionen. Att låta oss vara som vi är och därför inte klandra den som drivs av att ”bli starkare” eller vad målet nu kan vara. Men att vi som säljer in träning inte ska göra det med press och pekpinnar på oduglighet, utan att varje individ ska göra sina val av kärlek till sig själv. Svårt ändå. Att lära om ett prestations- och duktighetstänk vi matats med sen barnsben. Och framför allt, att förmedla träningsbudskap utan mindervärdeskomplex hos mottagaren, men som med allt – vi lär oss! Måste börja någonstans, där Erika är en fantastisk inspirationskälla.

Vi har en spännande tid framför oss i träningsvärlden, där jag tror en träningsrevolution kan hjälpa många som kämpar med prestationsångest och psykisk ohälsa. Hur tänker du kring det här?

Kram! /A

Fler rekommenderade lästips relaterade till ämnet

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras