Fördelar med löpning v.s. längdskidåkning

”Kanske kommer jag aldrig kunna springa igen..”

..är känslan i kroppen efter all längdskidåkning. Det var precis samma sak förra gången jag la löpskorna på hyllan för att viga alla konditionspass åt längdskidåkning inför Vasaloppet. Ja, även när jag tränade inför Vätternrundan och bytte löpningen mot cykling. Det ÄR verkligen stor skillnad att bära upp sin kropp i varje steg och fånga varje stöt, mot att sitta och trampa eller glida på snö. Så jag förstår precis hur du som vill, men inte kommer till skott med löpning känner. När hela kroppen säger att ”det här obekväma vill jag inte vara med om”.
Löpning är fantastiskt på flera sätt, så nej – ingen risk att jag aldrig kommer springa igen om jag inte råkar ut för en skada. Men träningsformen är även krävande för kroppen, så det kan vara bra med en paus några månader tänker jag. Ut kommer jag i alla fall, vilket är det jag skulle saknat mest om jag varken kunde det ena eller andra. Och jag vet även av erfarenhet att översta tanken inte stämmer. En kilometer och vecka i taget så är jag tillbaka till en skön löpkänsla, så jag släpper det och njuter av skidåkningen mot Nattvasan. Men för dig som vill preppa med flera positiva argument listar jag några här.
Funderar du på om längdskidåkning eller löpning kan vara något för dig? Över fördelar med löpning i jämförelse med skidåkning? Här har jag samlat några punkter av egen erfarenhet och uppfångad fakta.

Fördelar med längdskidåkning

 • ”Jag-mot-snö-och-kyla-mäktigheten”. Människan är inte skapt för snö, vilket ger en kick till självförtroendet när du överbevisar. Att ta med till annat i livet.
 • Skonsamt träning. Minimal skaderisk förutom skoskav, blånaglar och fallrisk. Längdskidåkning sliter inte på knän och andra leder i samma grad som löpning, varför det är super ex. kring en graviditet eller vid skador.
 • Förbättrar syreupptagningsförmågan och konditionen. Forskare har otaliga gånger bevisat att längdskidåkning är den mest effektiva konditionsträning som finns. Det beror såklart på hur mycket du tar i, men vid en uppförsbacke sägs syreupptagningsförmågan vara nära maximala värden.
 • Träning för hela kroppen. Axlar, armar, rygg, ben, rumpa och bål – ja hela kroppen får effektiv träning. Det ger alltså mer styrka i hela kroppen än löpning som mest stärker underkroppen. Och genom olika tekniker kan du variera muskelfokus. Vid skejting är det mest benen som jobbar. Vid klassisk stil, där du stakar sig fram eller åker diagonalt med armar och ben, får både över och underkropp jobba. Du kan alltså använda olika stilar och muskelgrupper när den ena blir trött, därmed få långa sköna turer utan att ta slut.
 • Frisk luft och naturupplevelse. Framför allt är det mäktigt att glida fram i fjällvärlden, men även mitt i Stockholm får jag en härlig känsla av att vara ute och glida med jämn puls. Naturen har en lugnande effekt, du får frisk luft och solljus (vid dagsturer) som ger magiska effekter – utan att vi tänker på det. Forskning visar även att bara grejen med svett utomhus ger ett skarpare sinne, samt mindre risk för depression.
 • Djupandning. Till skillnad mot löpning går pulsen inte upp i max lika snabbt, vilket underlättar för djupa andetag hela vägen ner i lungorna. Alltså bra för dig som har mycket annan stress i livet, då det inte alltid är superbra att jaga upp pulsen ännu mer.
 • Fart och rörelsenjutning. Det är mäktigt att känna hela kroppen samarbeta och du kommer upp i en härlig fart ex. vid skejt på skare eller i hårda spår. En fantastisk frihetskänsla!
 • Längre och lyckligare liv. Jo faktiskt, genom att förbättra konditionen. Studier visar att människor med god kondition har längre livslängd och förbättrad livskvalitet. God kondition och aktiv livsstil förebygger, lindrar och kan även behandla problem som högt blodtryck, höga blodfetter och depression. Sen räcker det inte att bara åka skidor, men det är en fin pusselbit.


Foto: Derin Sunneson.

Fördelar med löpning

 • Frihet. Det är en fantastisk känsla att orka ta sig fram av egen maskin, när och var du vill, utan någon speciell ”lokal” eller utrustning. På det naturens krafter (se punkt 6).
 • Lättillgänglighet och effektivitet. Få träniningsformer är så smidiga och tidseffektiva som löpning. Träningen startar direkt utanför dörren och allt du behöver är ett par springvänliga skor. Dessutom enkelt att variera utefter din nivå, tid du har på dig och miljö – om så spring i trapphus (vilket jag gjorde förr i tiden när det var iskallt ute). Du är fullt fri att styra ditt pass och oavsett om du är full av energi eller trött får du ut massor – fysiskt och mentalt (se övriga punkter).
 • Du stärker hjärtat och skelettet. Löpning belastar skelettet, vilket gör att du stärker det och minskar risken för benskörhet. När du springer får även hjärta jobba mycket, enligt min uppfattning mer än vid skidåkning, vilket gör att du förbättrar din kondition. Ökad kondition i sin tur gör att du orkar prestera bättre och har ökad energi vid allt annat i livet.
 • Lungfunktionen förbättras när de små blodkärlen (kapillärerna) runt lungblåsorna ökar då syreförbrukningen förhöjs. Löpare har generellt sätt betydligt bättre lungkapacitet än den som inte konditionstränar.
 • Energi, endorfiner och boost för hjärnan. Blodcirkulationen och syresättningen ökar i hela kroppen, vilket även gäller hjärnan. Studier visar att löpning förbättrar minnet, koncentrationsförmågan, beslutsförmågan och reaktionsförmågan. Dessutom lär löpning ge fler hjärnceller och du blir mer stresstålig, eftersom löpning frigör en massa må-bra-hormoner, som endorfiner. Du blir helt enkelt gladare, piggare, mer klartänkt och framför allt – får tid att tänka under rundan!
 • Naturupplevelse och transport. Precis som vid skidåkning är löpning ett perfekt sätt att se sig om och komma ut i naturen på. Du får frisk luft, solljus (vid dagsturer) och ny energi. Och eftersom du inte har en massa utrustning (som vid skidåkning) kan du passa på att ex. uträtta ärenden eller transportspringa till jobbet.
 • Längre och lyckligare liv. Jo faktiskt, genom att förbättra konditionen. Studier visar att människor med god kondition har längre livslängd och förbättrad livskvalitet. God kondition och aktiv livsstil förebygger, lindrar och kan även behandla problem som högt blodtryck, höga blodfetter och depression. Sen räcker det inte att bara springa, men det är en fin pusselbit.
 • Variationsrikt. Löpning kan varieras i all oändlighet. Du kan springa olika distanser, för att upptäcka nya platser, på löpband, springa olika intervaller, i olika miljöer, träna inför olika av typer av lopp m.m.

Längdskidåkning v.s. löpning – vad ska jag välja?

 • Vid skador eller graviditet – längdskidåkning p.g.a. skonsamt, lägre belastning och mindre stötar.
 • Enklast och billigast – löpning! Kräver betydligt mindre utrustning och gör dig inte låst till snö.
 • Mest socialt – löpning! Det är svårare att hitta två spår som går bredvid varandra utan andra åkare, men går såklart. Löpning är ändå enklare för pratpass, utan ljud av skid- och stavtag.
 • Snabb konditionsökning – båda! Men min personliga erfarenhet är att löpning ger mer puls än längdskidåkning eftersom du bär upp din egen kroppsvikt.
 • Mest tidseffektivt – löpning! Träningen börjar direkt utanför dörren, men med bra pjäxor kan du även springa till spåret.
 • Bäst mental avkoppling – båda! Men min personliga erfarenhet är att det är lättare att djupandas vid längdskidåkning, p.g.a. något lägre puls. Det gör det lättare att slappna av även mentalt istället på att tänka på ”hur jobbigt det är”. Rörelserna är monotona och miljön ofta magisk – speciellt om du glider runt ute på fjället. Men storslagen natur kan du även få i löpskor förstås.


Det här ser jag fram emot idag efter jag lämnat barnen på skolan.
Vad väljer du helst – längdskidåkning eller löpning? Kram! /A

2 kommentarer
 1. Bra sammanfattning! Just nu väljer jag längdskidor pga stukad fot och extremt lättillgängliga spår, som går i skogen bakom oss. Kan ta på skidorna på baksidan huset. Sen är jag bortskämd med vallahjälp, vilket underlättar. Under andra graviditeten hade jag foglossningar, men snäll stakning på flacka spår fungerade bra. Men det är verkligen härligt att bara snöra på sig skorna och sticka ut! Har finfina IceBugs som fungerar bra vinterhalvåret. De får vila nu tills foten blivit bättre. Snart så! 😀 Tack för en bra blogg! Kram från Maria

  1. Maria – vad lyxigt med ett spår bredvid huset! Och det är verkligen grymt med alternativ som funkar vid skador och graviditeter m.m. Dessutom fint att bygga lite längtan efter löpningen en period, men själv är jag helnöjd med skidåkningen just nu 🙂
   Tack själv! Så glad att du skriver och hoppas att din fot blir frisk snart. KRAM!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras