Krämig, hemgjord jordgubbsglass – recept av syster Mia

Hej med helgens rekommenderade godsak – hemgjord jordgubbsglass!

Min syster Mia gjorde den som en del av vår nyårsdessert, tillsammans med chokladfondanten jag gav dig recept för förra helgen. Helt magiskt god, speciellt när du låtit den stå och smälta en liten stund. Och inte alls svår att göra. Fem ingredienser är att du behöver om du inte väljer att pimpa den på andra sätt än med enbart jordgubbar. Bären går att byta ut mot annan smaksättning om du önskar, som hakad Dajm, choklad, andra slags bär, frukt eller kanske valnötter och honung?

Krämig, hemgjord jordgubbsglass av syster Mia

Ingredienser, 6 portioner:

  • 500 g jordgubbar
  • 4 ägg, delade i gulor och vitor
  • 1 + 1 dl florsocker
  • 4 dl vispgrädde

Smaksättning och garnering:

  • jordgubbar (alt. valfria bär, nutella, choklad, nötter etc).

Gör så här:

  1. Mixa jordgubbarna till grova bitar.
  2. Vispa äggvitor med elvisp till ett fast skum. Tillsätt sedan 1 dl florsocker och fortsätt vispa lite till.
  3. I en annan skål – vispa ihop äggulor och 1 dl florsocker.
  4. I ytterligare en skål – vispa grädden.
  5. Vänd ner jordgubbarna i äggulesmeten, sen den vispade grädden och slutligen äggvitorna.
  6. Häll smeten i en form som på ca 20×30 cm. Täck med plastfolie och frys i 3–4 timmar.
  7. Garnera med extra bär och låt gärna glassen stå och tina i minst 20 minuter innan den serveras.


Även typ av grädde går att byta ut mot exempelvis kokosgrädde om du inte tål mjölkprotein/laktos och sockret mot motsvarande mängd annan sötning. Det är tjusningen med en hemgjord jordgubbsglass (eller av annan smak) –du har fria händer att skapa en som passar dig.

Kram om go´helg! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras