Panerad fisk med gurkmajonässås – recept


Röding är stående lyxmat hos mina föräldrar i Jorm, men på senare år har de även börjat fiska torsk och sej. Jag beundrar mina föräldrar som verkligen tar för sig av livet som pensionärer. Visst har de mycket jobb på gården fortfarande, även om korna är sålda till en annan bonde i byn, men de unnar sig även mycket roligheter och njutning. Som att åka skidor med paus för en apelsin, att ta fjällpromenader och roadtrips med vänner.
En stående resa de gör ihop med ett annat par är till Norge för havsfiske. Den här gången blev det mestadels sej som de bjöd på en av dagarna under julen. Så gott och med panering likt fiskpinnar. Uppskattat av både små och stora barn!

Panerad fisk

Ingredienser:

  • Filéer av ex. torsk, sej eller pangasius
  • 1 uppvispat ägg
  • Sesamfrön
  • Olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Vispa upp ägget och strö sesamfrön på en annan tallrik.
  2. Vänd först fisken i ägg, sen i sesamfrön.
  3. Salta och peppra.
  4. Stek i rikligt med olja på medelhög temperatur på båda sidor så att fiskköttet ”faller isär” och ytan blir krispigt gyllenbrun.
  5. Servera gärna med kokt potatis, grönsallad, pressad citron och gurkmajonässås (recept nedan).

Gurkmajonässås

Ingredienser:

  • 1 dl majonnäs
  • 0,5 dl matyoghurt
  • 0,5 dl hackad gurka ex. Bostongurka
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

  1. Blanda allt i en skål och smaka av gurkmajonnäsen med salt och peppar.
  2. Förvaras kallt tills det är dags att äta.

Smaklig måltid! /A

2 kommentarer
    1. Gör det Karin, det är jättegott! Och jag håller med ang. mina föräldrar. Glad att de njuter av sina intressen nu när båda är pensionärer 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras