Festlig nyårsmiddag med förrätt, huvudrätt, efterrätt – 9 recept


Med bara två dagar kvar har du kanske redan planerat en festlig nyårsmiddag, men om inte – här har jag samlat några förslag! Vi håller själva på att fundera över vad vi ska äta. Huvudingredienserna finns i mina föräldrars frys och jordkällare, men hur ska vi tillaga dem? Det löser sig och kanske kör vi en tidigare favorit i repris. För dig kanske helt nya rätter?
Med 3 receptförslag på förrätt, 3 på huvudrätt och 3 efterrätt har du lite att välja mellan.

Festlig nyårsmiddag – 9 recept

FÖRRÄTT

Laxbakelse med avocado och äpple:

Ingredienser, 6 portioner:

  • 400 g kallrökt lax i skivor
  • 2 avokador 
  • 4 msk crème fraiche 
  • rivet skal av 1/2 lime 
  • 1 msk färskpressad limejuice 
  • 1 liten rödlök 
  • 1/2 äpple (à 75 g)
  • 1 1/2 krm kajennpeppar 
  • salt

Sallad:

  • 1/2 dl pinjenötter 
  • 1/2 ask salladsärter (à 75 g)
  • 1 påse späda salladsblad (à 70 g)
  • 3 msk olivolja 
  • 1 1/2 msk vit balsamvinäger 
  • 2 tsk flytande honung 
  • 2 krm salt 
  • 1 krm peppar

Gör så här:

  1. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon.
  2. Mosa avokadon och blanda med crème fraiche, limeskal och limejuice i en bunke.
  3. Skala och finhacka löken. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Finhacka 1/4 av den kallrökta laxen.
  4. Blanda lök, äpple och lax med avokadoröran. Krydda med kajennpeppar. Smaka av med salt.
  5. Lägg ut resten av laxskivorna lite omlott på två bitar plastfolie. Lägg ut avokadokrämen som en sträng i mitten på varje ”laxbotten”. Rulla ihop varje till en rulle med hjälp av plastfolien. Tvinna ihop sidorna som en smällkaramell – rullen ska bli hård och tät. Lägg rullarna minst 2 timmar i frysen.
  6. Sallad: Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna under omrörning. Skär salladsärterna i strimlor på längden.
  7. Blanda olja, vinäger och honung till en dressing. Krydda med salt och peppar. Förbered hit.
  8. Vid servering: Ta fram de frysta rullarna 1–3 timmar före servering, tiden beror på hur länge de legat i frysen. Ta bort plastfolien och skär varje rulle i skivor, 2 till varje portion, när de tinat så pass mycket att de går att skära i. Lägg laxbitarna på en tallrik och låt dem tina helt.
  9. Fördela sallad och salladsärter på tallrikar. Lägg laxrullarna på varje tallrik.
  10. Ringla över dressingen och toppa med pinjenötterna.

kantarellsoppa

Kantarellsoppa

Ingredienser (4 portioner):

  • 300 g kantareller
  • 3 msk smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 3 st shalottenlökar
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 2 dl torrt vitt vin (kan uteslutas)
  • 2 st kycklingbuljongtärningar
  • 0,5 tsk salt (smaka av)
  • 2 krm vitpeppar (smaka av)
  • 3 dl matlagningsgrädde

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök fint.
  2. Smält smöret och stek svampen gyllenbrun. Lägg undan några till garneringen.
  3. Tillsätt löken och stek tills vätskan kokat in.
  4. Strö över mjölet och rör om.
  5. Häll på vin och vatten (kokhett) och smula i buljongtärningarna.
  6. Låt småputtra ca 15 minuter under lock.
  7. Mixa svamp och lök med en stavmixer, inte alltför fint. Rör ut mixet i soppan och tillsätt grädden. Koka upp och smaka av.
  8. Häll upp i soppskålar och garnera med några kantareller.

Toast skagen-macka med vaktelägg

Ingredienser, 4 portioner:

  • 4 msk hackad gräslök dill (spar någon kvist att garnera med)
  • 200 gram skalade räkor
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche eller matyoghurt
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk citronsaft (spar citronen till att garnera med)
  • 4 st vaktelägg, alt. vanliga

Gör så här:

  1. Hacka dillen.
  2. Skala och finhacka rödlöken.
  3. Skala räkorna. Lägg i en skål med hackad rödlök och dill.
  4. Tillsätt majonnäs och crème fraiche och citronsaft.
  5. Rör ihop allt till en räkröra.
  6. Stek äggen till önskad konsistens.
  7. Servera räkröran och äggen på rostade mackor, förslagsvis i form av små hjärtan du stämplar ut med en pepparkaksform.

HUVUDRÄTT

Nyårsmiddag 2015 /Anna Lissjanis

Älgfilé på grönsaksbädd

Ingredienser kött + täcke, ca 4 portioner:

  • 4 st skivor älgfilé (funkar säkert även med oxfilé)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm peppar
  • smör till stekning
  • 1 dl grovriven ost
  • 1 dl grovriven gorgonzola
  • 0,75 dl crème fraiche
  • 50 g pinjekärnor

Grönsaksbädd:

  • 1 st purjolök
  • 200 g champinjoner
  • 4 st skivor bacon
  • 75 g sockerärter

Rödvinsås:

  • 1 st scharlottenlök
  • 2,5 dl rödvin
  • 0,75 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • 0,5 msk tomatpuré
  • 0,5 krm peppar
  • 0,5 msk maizena majsstärkelse
  • 50 g rumsvarmt smör

Gör så här:

  1. Ugn: 225°
  2. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det hastigt på båda sidorna i en het stekpanna med lite smör. Lägg köttet på ett ugnsfat och låt det kallna.
  3. Riv ostsorterna och rör samman dem med crème fraiche och pinjekärnor. Fördela röran på köttskivorna och täck med folie. Låt fatet stå i kylen tills det ska stekas klart i ugnen.
  4. Ansa och strimla purjolöken. Ansa och skiva svampen. Strimla baconskivorna. Skär sockerärterna i sneda bitar. Fräs grönsakerna och baconet i smör tills vätskan kokat in. Låt det kallna i kylen.
  5. Skala och finhacka löken till såsen. Lägg den i en kastrull tillsammans med vin, vatten, kalvfond, tomatpuré och peppar. Låt det småkoka 6-8 minuter. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen.
  6. Låt såsen koka upp på nytt. Rör ut maizena med lite vatten och vispa ner det i såsen. Låt såsen stå kallt. Hit går det bra att förbereda!!
  7. Lägg grönsaksröran i botten på ett smort eldfast fat. Lägg köttet ovanpå grönsaksröran. Stek klart köttet mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills innertemperaturen visar 58 grader om du vill ha rosa kött.
  8. Värm såsen och vispa ner smöret i små klickar.

Gott ihop med exempelvis hasselbackspotatis eller klyftpotatis, samt goda grönsaker.
röding

Röding på lökbädd

Ingredienser:

  • Rödingar (går även att ta annan typ av hel fisk, t.ex. lax)
  • Gul lök i skivor
  • Smör
  • Salt och peppar
  • Grädde till såsen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225° och smält en ordentlig klick smör på en plåt där inne.
  2. Lägg sen den skivade gula löken i botten av plåten.
  3. Skölj fisken.
  4. Salta och peppra in på köttet.
  5. Lägg fisken på löken och in i ugnen i ca 20-30 minuter tills skinnet på fisken lossnar lätt från köttet.
  6. Rensa från skinn och ben.
  7. Häll grädde på plåten med lök och krydda efter smak.
  8. Servera fisk och gräddsås med potatis/potatismos och grönsaker.

Mozarellfylld kyckling med parmaskinka och fetaostpaj

Ingredienser, 6 pers:

  • Kycklingfilé (ca 1,5 per person)
  • 1-2 msk sojasås
  • 4 st mozarellabollar
  • 1 paket parmaskinka
  • 1 kruka basilika
  • olivolja
  • kryddor efter smak
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Häll en skvätt olivolja, sojasås och kryddor på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Gnid in kycklingen (+ ev. grönsaker) i olje/kryddblandningen och tillaga i ugn på 225° i ca 20 min.
  3. Snitta kycklingen och se så att den inte är rosa. Peta in en skiva mozarella  och basilikablad i skåran.
  4. Rulla parmaskinka runt kycklingpaketen och höj värmen på ugnen till 250°. In igen i ca 10 minuter tills skinkan fått fin färg och osten smält.

Fetaost- och spenatpaj

Ingredienser:

  • 100 g keso naturell
  • 2,5 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 400 g bladspenat
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ca 10 marinerade soltorkade tomater
  • ca 20 svarta oliver
  • 200 g fetaost (valfri fetthalt)
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk

Gör så här:

  1. Blanda keson med dinkelmjölet och tryck ut degen i en smord ugnsform. Låt vila i kylen ett tag. Sätt ugnen på 200°.
  2. Tina bladspenaten och kläm ur vattnet. Pressa i vitlöken och tillsätt salt och peppar.
  3. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 min. Ta sedan ut formen och låt svalna något.
  4. Strimla tomaterna.
  5. Fördela spenaten på pajdegen, lägg på tomaterna och oliverna samt smula över fetaosten.
  6. Vispa ihop äggen och mjölken och häll blandningen över pajen.
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 35 min.

EFTERRÄTT

hjortron_rankopp

Rånkoppar med glass, grädde och hjortronsylt

Ingredienser, 4 portioner:

  • 125 g smör
  • dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Smält smöret.
  2. Blanda mjöl, strösocker, vaniljsocker.
  3. Häll i vatten och det smälta smöret och blanda till en jämn smet.
  4. Klicka cirka 1 msk smet till varje rån.
  5. Grädda till rånet är gyllenbrunt.
  6. Lägg rånet över ett glas direkt för att forma rånkoppar.
  7. Vispa grädde.
  8. Fyll varje rånkopp med glass, grädde och varm hjortronsylt.

Fryst nougattårta

Ingredienser:

  • 1 dl hasselnötter
  • 1 burk hasselnötskräm 350 g
  • 1 + 3 rumsvarma ägg
  • 100 g mjölkchoklad
  • 250 g nougat
  • 5 dl vispgrädde
  • smör och kakao till formen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en form och ”bröa” botten och kanten av formen med kakao.
  2. Hacka hasselnötterna fint. Vispa ihop hasselnötskräm, 1 ägg, kakao och hasselnötter.
  3. Dela resten av äggen i gulorna och vitor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dom i hasselnötsblandningen.
  4. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna.
  5. Hacka chokladen och ⅔ av nougaten grovt. Smält över vattenbad. Vispa grädden löst.
  6. Rör ner en äggula i taget i chokladen. Vänd sen ner grädden, lite i taget till en mousse. Bred den över kakan och ställ i frysen minst 5 timmar.
  7. Ta ut tårtan när ytan är fryst. Smält resen av nougaten över vattenbad och ringla över tårtan. Ställ in en stund till i frysen.
  8. Ta ut tårtan ca 30 min före servering. Servera ev. med bär eller passionsfruktkött.

Pannakotta med vit choklad

Ingredienser, 4-6 port:

  • 5 dl grädde
  • 1 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g vit choklad
  • 3 st gelatinblad

Garnering:

  • ca 0.5 dl bär t.ex. vinbär, hallon, blåbär, tranbär
  • ev. ca 15 g flagad choklad

Gör så här:

  1. Bryt eller skär chokladen i mindre bitar.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  3. Mät upp grädden i en kastrull, det går bra med vispgrädde eller annan grädde. Det går också bra med en blanding av vispgrädde och mjölk eller vatten. Om du använder vaniljstång, snitta den och skrapa ur fröna. Lägg både vaniljstång och alla frön i grädden. Om du använder vaniljsocker så tillsätter du bara den till grädden.
  4. Låt koka upp och koka ca 1-2 minuter, var försiktig så att det inte kokar över. Tillsätt chokladen. Rör tills den smält.
  5. Ta bort kastrullen från plattan nu om du inte redan gjort det (mycket viktigt). Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa tills gelatinet är smält.
  6. Häll upp i portionsskålar. (Om du inte har en bra kastrull att hälla ur så kan du antingen använda såsslev eller så häller du upp smeten i t.ex. ett litermått som går lätt att hälla ur eller så använder du en ”candy funnel” som på bilden.)
  7. Låt stelna i kylskåp minst 2-3 timmar.
  8. Dekorera med syrliga bär och ev. flagad choklad. (För att få chokladen flagad kan man ta en osthyvel och hyvla på sidan av chokladbiten.)

Gott slut!

KRAM!/A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras