Min julafton 2018 – timme för timme

Hej bästa du!

Hur mår du såhär efter julafton? En dag som är full av förväntningar för många av oss. Bilder på näthinnan av hur det ”borde vara” för att alla ska vara nöjda och glada.
Som jag sagt några gånger vid det här laget älskar jag julen och att vara här i Jorm med familjen samlad. Ändå tycker jag det är skönt att själva julafton är över. Barnen blir så stissiga, allt ska ske enligt en speciell plan och det mesta är i överflöd. Nja, jag tycker bättre om pysslandet innan och nu, såhär dagarna efter. När nervositeten lagt sig, man smakat på alla godsaker och fortsätter äta av sina absoluta favoriter. När julklapparna kommer till glädje och inget måste vara ”perfekt”.
Kanske motsägelsefullt, men jag ändå inte vara utan det. Vår julafton 2018 blev fin. Och istället för att bombardera Instagram med bilder igår har jag samlat dem här i bloggen. Det är så roligt att kunna titta tillbaka på tycker jag och ett sätt att ta dig med in i min värld.

Min julafton 2018 – timme för timme

07.00. Ledig som arbetsdag, det spelar ingen roll – jag vaknar som en klocka strax före 7 och är pigg. Och speciellt när vi är så många som bor tätt inpå varandra är det skönt med en stund för sig själv, samtidigt som jag underhåller fysiken. Så jag drack kaffe, åt lite proteinkräm, bloggade och sen – joggade! Att springa på julaftons morgon är tradition sen några år tillbaka, men eftersom Elin jobbade fick det bli själv i år. Vi får ta en tur senare i veckan.
Översta bilden symboliserar detta, men den är från höstlovet. Nu är det mörkt fram till 10-11-tiden.

10.30. Efter frukost och gemensam titt på sista avsnittet av julkalendern gick vi ut. Det växlar snabbt i fjällen och från -20° dagen innan hade temperaturen stigit till -3° – perfekt för utelek!

Hugo och Hampus hade fått varsin snowskate (eller vad det heter) som man står på och åker likt en skateboard av Nissarna i strumpan. Eller, med ledtråd från strumpan eftersom de inte fick plats däri. Dem ville vi såklart testa.

Gick trögt i nysnön, men ändå kul. Jag invigde även min julklappsmössa från Gococo Sportswear, design by Petra Månström. En kan inte ha för många mössor att variera mellan enligt mig och denna gillar jag skarpt.

Morfar plockade fram skotern för första gången den här säsongen för att köra upp bra spår att åka i.

Ja, själva kör- och åkandet på skotern var minst lika uppskattat av somliga.

12.00. Fortsatte med fix inomhus. Mammas tomtar står uppradade redan, men första julbordet skulle förberedas och barn duschas.

Storasyster Mia, lillebror Jonas och jag tog en traditionell syskonbild framför granen.

13.00. Sill-lunch. Vi delar upp julbordet i två sittningar med fisk/kall mat till lunch och den varma senare. Här mina 4 grabbar och brorsan.

Rökt röding med dillsås är en av favoriterna…

…liksom klassiska ägghalvor med majonäs, räkor och dill.

Hampus fångade oss alla i en suddig SKÅL!

Såklart att katterna Jackis och Sotis skulle vara med också.

15.00. Kalle Anka på TV. Men barnen sprang mest runt och kontrollerade om någon var på väg ut att ”köpa tidningen”, samt tillgångarna under granen.

16.00. Äntligen bankade det på dörren, trots att alla vuxna var kvar i huset. En säck med blandade klappar till alla delades ut och tänk – alla hade varit snälla i år igen. Lätt kaos med 7 barn och 5 gånger så mycket presenter med papper. Som vanligt tänker jag att ”nästa år ska vi inte köpa så mycket”, men är det någon av årets dagar det är ok att skämma bort sina kära är det julafton.

16.30. När tomten gått fortsatte vi dela ut klapparna under granen. Här ser du min pappa och mamma på första parkett.

17.00. Barnen satte genast igång att leka med sina julklappar. Här kusin Hjalmar och Junior. Så roligt att de växt ikapp varandra och leker så fint.

19.00. Mera mat, nu kötträtterna och det varma. Mormors sotiga revbensspjäll, brunkål och grönkålssallad är bland det godaste här tycker jag.

Liksom rökt älgkött med pepparrotssås.

20.30. Mätta, men lite sött på det var gott. Enkel smält nougat blandad med choklad är min julgodisfavorit.

21.30. Bordet röjdes och årets julklapp plockades fram – spelet Korong som morbror Jonas köpt till alla barn. Lika kul för alla åldrar. Jag och syrran spelade det jättemycket när vi var små och jodå, takterna satt i.

23.00. Dags att släcka ljusen, trötta och belåtna. Både över en fin dag och som jag inledde med – att den var över. Att fortsätta julen i Jorm med lite mer av den berömda friden. Låt gå för en dag, men överflöd en längre tid gör ingen lyckligare. Förutom av kärlek då, vilket vi fortsätter ge varandra här med olika slags handlingar.
Idag blåser det hårt med snöblandad regn utanför fönstret. Inte lika strålande, men avspänt och kravlöst. Jag lyckades sova lite längre och tar dagen som den kommer med mer Korong, snöborgsbygge, pingis och nu en bloggpaus. Hur var din julafton? Och tycker du det är vemodigt eller skönt att den är över?
Kram och god fortsättning! /A

2 kommentarer
  1. Jag känner mig verkligen igen mig i din beskrivning. Just själva julafton är inte min favorit. Samtidigt är den, efter att vi verkligen försökt jobba bort krav och gå mer på lust och sug, mysig. Men dagarna runt om är bäst på något sätt. Nu hoppas vi att kylan kommer åter så att regnet blir snö, det vill vi ha här i Åre också!
    Kram och ha fortsatt sköna dagar

    1. Håller med dig Lisa! Även gällande kylan som försvann från Jorm med och är totalt obefintlig i Stockholm.
      Stor kram och gott nytt år (som det hann bli innan jag svarade dig 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras