Sockerfritt julgodis – 10 mumsiga recept

julgodis_bord

”Det är inte vad du äter mellan jul och nyår som räknas, utan det du äter mellan nyår och jul..”

..är ett klokt ordspråk. Fortfarande är det inte vad du äter en speciell måltid, dag eller vecka som avgör hälsan, utan summan en längre tid. Och är det någon gång vi ska slappna av och njuta så är det under julen, men samtidigt tycker inte jag det är fel att blanda upp det sockersötade med alternativ. Nu för tiden finns det ju så mycket gott du kan göra av råvaror som samtidigt ger kroppen massa bra grejer, som fibrer, vitaminer, proteiner och nyttiga fetter.
Här har jag samlat några av mina recept för sockerfritt julgodis att välja och vraka mellan. Godmorgon goding!

Sockerfritt julgodis – 10 mumsiga recept

pepparkaksdegEtt recept till dig som liksom jag gillar pepparkaksdegen bättre än färdiggräddade kakor.

Pepparkaksdegskakor

  • ca 12 st dadlar
  • 2 msk mandelmjöl
  • 1 msk hasselnötssmör
  • 1 tsk kokosolja
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk kardemumma

Gör så här:

  1. Mixa ingredienserna.
  2. Knåda ihop och kavla ut på bakplåtspapper.
  3. Tryck ut figurer och lägg på ett fat.
  4. Ställ svalt.
  5. Ät som de är, klibbiga och goda!

Prova dig fram hur mycket mjöl som behövs för en lagom konsistens. Blir det svårt att få till kakor kan du göra pepparkaksdegsbollar istället.
tryfflar

Chokladtryfflar

Ingredienser:

  • ca 12 st dadlar
  • 2 msk mandelmjöl
  • 1 msk hasselnötssmör
  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk kakao
  • 1 msk kaffe
  • (1 dl proteinpulver med chokladsmak, men detta kan bytas ut mot lite mer mandelmjöl för en bra konsistens)
  • 1 msk kakao till att rulla bollarna i

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienserna utom kakaon du ska rulla bollar i.
  2. Knåda ihop och rulla så stora bollar du önskar.
  3. Vänd i kakao.
  4. Ställ svalt.
  5. Njut!

 
Raw chokladbollar /annalissjanis.se
Ytterligare ett klassiskt godisrecept som alltid går i till åldrar hem är chokladbollar. De här gjorde jag förra julen, även de med dadlar som bas.

Raw chokladbollar

Ingredienser:

  • ca 12 st färska dadlar
  • 2 dl blandade nötter
  • 2 msk kokosolja
  • 2 msk kakao
  • 2 msk starkt kaffe
  • kokosflingor att rulla dem i

Gör så här:

  1. Mixa nötterna och tillsätt sedan dadlar, kokosfett, kakao och kaffe tills allt blandats till en smet.
  2. Forma till bollar och rulla i kokos.
  3. Ät på en gång, men de blir ännu godare efter en stund i kylen. Där håller de upp till en vecka och du kan även frysa ner dem och ta fram efter sug.

För mer juliga pepparkaksdegbollar –  använd mandel istället för andra nötter, byt ut kakao mot 1 tsk pepparkakskrydda och uteslut kaffet.

Chocolate Peanut Butter Cup

Ingredienser:

  • Jordnötssmör
  • Kokosolja
  • Choklad

Gör så här:

  1. Smält kokosolja tillsammans med chokladen över vattenbad.
  2. Klicka i jordnötssmör i former.
  3. Täck med choklad/kokosoljesmet.
  4. Ställ i frysen så att kakorna stelnar.

Raw Key Lime Pie-Bollar

Ingredienser:

  • 12-15 st dadlar
  • 4 dl cashewnötter
  • 2 msk kokosflingor
  • 1 dl limejuice

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser i en matberedare eller mixer tills det blir en kletig massa.
  2. Forma till små bollar och rulla i kokos och limezest.
  3. Förvara i kyl eller frys tills det är dags att äta.

Raw Snickers

Ingredienser botten:

  • 3 dl naturella cashewnötter
  • 1 dl kokosflingor
  • 10 st dadlar
  • 1 msk agavesirap
  • eventuellt lite vatten om den känns torr

Gör så här:

  1. Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare.
  2. Tryck sedan ut botten i en valfri form med bakplåtspapper.
  3. Ställ nu in den i frysen medan du gör kolafyllningen.

Ingredienser kolafyllningen:

  • 10 st dadlar
  • ½ dl jordnötssmör
  • ½ dl valfri nötdryck
  • 2 tsk agavesirap
  • en nypa salt

Gör så här:

  1. Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare. Den ska bli krämig, tillsätt mer nötdryck om den känns för tjock.
  2. Bred nu ut kolafyllningen på botten, strö på jordnötter och ställ in i frysen igen.

Ingredienser topping:

  • 100 g mörk sockerfri choklad
  • 1 dl jordnötter (valfritt)

Gör så här:

  1. Ta ut kakan ur frysen och skär upp i mindre portionsbitar.
  2. Smält chokladen över ett vattenbad. Välj nu att doppa dina snickers i chokladen och toppa med jordnötter alternativt bre ut ett tunt lager med bara choklad och ställ in i kylen tills de stelnat.
  3. Skär upp dina snickers i mindre bitar och förvara i kylen tills de är dags att äta!

Bounty Bites

Ingredienser:

  • 2 dl av den tjocka krämen överst i en burk kokosmjölk
  • 200 g riven kokos
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 msk agavesirap
  • 150 g smält choklad
  • 1 msk kokosolja

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser utom choklad och kokosolja.
  2. Tryck ut smeten i en form med bakplåtspapper.
  3. Smält chokladen ihop med kokosoljan.
  4. Bred chokladen över kokossmeten och strö över kokos.
  5. Låt stå i kylen ca 1 timme (alt. frysen lite kortare)
  6. Skär i bitar, ät och njut!

Choklad- och kokosdoppade vaniljproteinbollar

Ingredienser ca 10 bollar:

  • 2 dl vaniljproteinpulver
  • vatten till lagom fast konsistens (ca 3 msk)
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2 msk kokosolja
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • kokosflingor
  • 70%ig choklad
  • vit choklad (kan uteslutas)
  • ev. pepparkakskrydda/kanel i juletider

Gör så här:

  1. Smält chokladen över vattenbad.
  2. Blanda proteinpulver, vaniljpulver, mandelmjöl, smält kokosolja och vatten – lite i taget tills du arbetat ihop en tjock smet.
  3. Rulla bollar som du sen vänder i smält choklad, mörk eller vit, och rullar i kokos.
  4. Ställ svalt en stund eller frys in. Njut ihop med kaffe, te eller varför inte till glöggen?

chokladtårta

Socker- och glutenfri chokladtårta 

Ingredienser 2 kladdkakor:

  • 300 g smör
  • 2 dl Stevia strö, Xylitol, kokossocker eller motsvarande sötningsmedel
  • 5 st ägg
  • 1 1/2 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosmjöl (alt. enbart kokossocker som gör kakan fastare än mandelmjöl)
  • 0,5 dl kakao
  • 50 g smält mörk choklad (alt. enbart kakao eller 150 g smält choklad ist. för kakao)

Ingredienser fyllning:

  • ca 2 dl grädde
  • ev. 2-3 dl hallon

Ingredienser garnering:

  • 250 g mascarpone
  • 150-200 g mörk choklad
  • jordgubbar eller andra bär/frukt att garnera med

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smörj en rund kakform eller lägg i bakplåtspapper.
  3. Smält smöret + chokladen i en kastrull. Ta den från plattan och rör ner socker och ett ägg i taget.
  4. Blanda mjöl och kakao. Sikta ner det i smeten och rör om.
  5. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 10 minuter (eller kortare om du vill ha den ännu kladdigare).
  6. Gör på samma sätt en eller två kakor till beroende på hur hög du vill att tårtan ska bli. Lägg sedan samma dem med vispad grädde och ev. mosade hallon.
  7. Vispa upp mascapone. Smält chokladen och häll ner i osten under vispning.
  8. Bred smeten över och runt omkring tårtan. Låt tårtan stå i kylen någon timme innan den serveras.

Vuxen och mäktig chokladsmak, perfekt till kaffet. För barn eller dig som önskar mildare chokladsmak rekommenderar jag en klick glass eller extra grädde och bär till.

Hemgjort nougat

Ingredienser:

  • 100 gram av din egen nutella, alternativt färdig sockerfri hasselnötskräm
  • Ca 60 gram choklad utan tillsatt socker

Gör så här:

  1. Ta fram nutellan ur kylen och låt den bli rumstempererad så blir den smidigare att arbeta med.
  2. Smält chokladen och blanda med nutellan.
  3. Klä en liten form med aluminiumfolie och fördela smeten i den.
  4. Ställ in formen i kylen och låt stelna.
  5. Skär nougaten i bitar. Ät och NJUT!
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras