Långa intervaller på löpband – med vacker vy

Vikten av konditionsträning..

Du har kanske hört om studien som visat alarmerande resultat om folkhälsan? Att närmare hälften av 350 000 undersökta svenskar har så dålig kondition att sjukdomsrisken är kraftigt ökad. Studien visar på en kraftig nedgång i kondition mellan 1995 och 2017 och en nästintill fördubbling av andelen personer med hälsovådligt låg kondition. Störst försämring visade sig bland män, 18-34-åringar, lågutbildade och folk bosatta på landsbygden.
Att ”hälsohets” skulle vara en fara mot folkhälsan är alltså ett mindre problem, men i min värld har jag inte förstått att det är såpass många som skippar träningen. Jag trodde hälsotrenden hade satt sina spår i form av att majoriteten höll igång? Alla har inte samma förutsättningar, jag vet, men jag tänker att att alla kan få in någon form av pulshöjande träning – om så korta pass. Löpning är exempelvis lättillgängligt oavsett var du är, kostar inte mer än ett par skor och går att varieras i det oändliga. Jag springer ofta med barnen när de cyklar till skolan och plussar sen på en halvtimme så har jag ett bra konditionspass. Transportträning är ett att mina bästa tips och kan du inte springa av olika skäl – cykla eller gå i en brant backe för att få upp pulsen.
Ok, du som läser tränar förmodligen redan, men jag kan inte låta bli att predika OM någon icke-motionerande skulle råka läsa. För att jag vet att det är svårt – för oss alla. Själv har jag problem med att bromsa istället, när tempot redan är högt. För mycket är ju inte heller bra, även om vi är en liten klick som har förmågan att överdosera. Dock har jag blivit bättre på att begränsa de riktigt tuffa konditionspassen till en eller två dagar i veckan, medan övriga blir mer måttligt pulshöjande.

Fridas långa intervaller på löpband

Minns du att jag skrev om Frida Lindströms (@fridaflow på Instagram) löpbandsintervaller för ett tag sen? Nu har hon gjort det igen – lagt upp ett pass med långa intervaller på löpband som jag inte kan få ur skallen utan att testa. Jag gjorde ett försök veckan innan min förkylingsdipp, men det här är INGET för låga dagar. Kroppen sa ifrån direkt och jag fick avbryta. Desto mer energi hade jag i söndags morse efter all yoga, möten, god mat och sömn i fluffig hotellsäng. För att inte tala om det utanför fönstret – fjällkraft!
Detta gav mig energi, så jag passade på att prova det där upplägget Frida frestats med tidigare. Om du också vill springa dessa långa intervaller väljer du såklart ett tempo anpassat till din nivå. Ansträngande, men inte så att du dör. Tror du fattar.
10 minuters lätt uppvärmningsjogg, sen 2 serier med:

» 6 min: 4:30 tempo (13,3km/h)
» 4 min: 4:20 tempo (13,8km/h)
» 2 min: 4:10 tempo (14,4km/h)

Självklart i ditt tempo som ska vara mycket ansträngande under intervallerna, men inte så att du kräks. Vila 1 minut mellan intervallerna och 2 minuter mellan varje serie. Avsluta med 5-10 minuters lugn nervarvningsjogg.

När jag startade var det bäcksvart ute, det var därför jag valde inomhuslöpning, men efteråt såg det ur så här. Har blivit smått förälskad i det här gymmet. På SATS Åre behövs verkligen inga TV-apparater ovanför löpbanden. Lockande till löpning både ute och inne..

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras