Vår dagliga rörelserutin

Att starta dagen så här!

Ute i gnistrande snö och känna mig levande genom att röra på kroppen. En gåva att kunna. Och extra pigg vaknar jag sen vi ställde om klockan. Jag myser fortfarande av tanken på att ha ”en timme längre dag”. Att starta som du ser på bilden till exempel.
Det sitter i ryggmärgen att vakna upp med träning eller en promenad till skola och jobb. En inbiten känsla av att det är något jag blir lycklig och stark av. Det gäller även här i Jorm och jag är inte ensam. Mina föräldrar har gått en promenad med stavar varje morgon sen vi kom hit, samtidigt som jag gymmar eller springer. Junior och Jonna sover ofta när vi ger oss av, men är väl medvetna om att vi kanske är ute när de vaknar. Nu är de såpass stora och trygga och säger att det inte gör något. De sätter sig gärna med sina iPads en stund tills vi kommer hem för en gemensam frukost.

Vikten av en rörelserutin

Motivation får oss att starta, men en rörelserutin är möjlighet ännu viktigare. Det kommer ju inte alltid vara superkul att gå ut i mörkret och springa eller vilken träningsform du nu väljer. Men av gammal vana och god erfarenhet gör du det ändå. Känner du igen dig?

En liten vända för att värma upp i byn, sen spurtade jag upp och småjomgade nerför Lassebacken 12 gånger i måndags.
Det gäller att påminna sig ibland, för ofta saknar vi inte saker och ting förrän det är borta. Platser, personer, prylar och hälsan. Min träning går som sagt på rutin och är en viktig del i att jag håller mig frisk. För mina föräldrar har daglig motion däremot gått i perioder. De har alltid varit aktiva med jobb på gården, samt skid- och skridskoåkning när möjligt, men nu som pensionärer går de mer promenader och får tydliga resultat. Det är så häftigt att se hur rörelse kan hjälpa mot smärta och även inre faktorer, som blodtryck och kolesterol. Och omedelbart märkbar effekt i form av endorfiner, gott humör och att vi tar hand om oss även på andra sätt.
Den här veckan har jag sprungit Lassebackintervaller, styrketränat två gånger och strax ska jag möta upp min vän Elin för en pratjogg. Dessutom är vi ute och hittar på något barnen varje dag. Rörelse berikar på många olika sätt du vet och måste inte innebära ”svett och valkar”. Här i Jorm är jag dessutom tacksam över återhämtning av högsta kvalitét i form av tid med familjen, frisk fjälluft, sömn i 100% tystnad och mammas mat. En veckas lyxig och välbehövlig påfyllning.
KRAM och hoppas du får en toppentorsdag! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras