FILM: Me and Mr Smith – 9 övningar i smithmaskin för hela kroppen

övningar i smithmaskin

När du vill ha mer stabilitet men ändå känslan av skivstångsträning – prova att köra övningar i smithmaskin!

Du vet den där ställningen med en ställbar stång som sitter fast och bara kan röra sig rakt upp och ner. Jag har alltid gillat att köra övningar i smithmaskin av flera skäl. Dels eftersom själva stången är smal nog för händer i size mindre för att greppa runt vid pull-ups. Dels är den så stabil att du exempelvis kan luta dig mot den och jobba riktigt djupt i en knäböj.
Speciellt kring mina graviditeter och magoperationen har jag bytt ut fri stång mot smithmaskinen, eftersom du får mjukare leder under en graviditet och sämre balans utan corestabiliteten. Det har är tryggare att kunna lägga av stången på flera nivåer och inte behöva belasta coremusklerna på samma sätt som med fria vikter. Sen har jag alltid återgått till skivstången eftersom jag tycker det är roligare och rörelserna blir friare, men vissa övningar kör jag fortfarande gärna i smithmaskin.
Alla övningar du kör med skivstång där rörelsen är rakt upp och ner kan du göra i en smithmaskin. Här visar jag dig 9 för hela kroppen.

Me and Mr Smith – 9 övningar i smithmaskin för hela kroppen

  1. Pull-ups – så många du orkar dra upp dig, fortsätt sen att jobba excentriskt (d.v.s. tryck dig upp och bromsa på vägen ner)
  2. Chins – de ovan
  3. Räckhäv
  4. Hängande rodd
  5. Push-ups – smala eller breda
  6. Axelpress
  7. Djup knäböj
  8. Utfall
  9. Hängande benlyft

Upplägg: Kör förslagsvis 3 x 10 repetitioner av varje övning. Eftersom det är så lätt att byta övning är det även smidigt att göra alla övningar direkt efter varandra, som en cirkel. Så länge det inte är en lång kö med andra som vill träna i smithmaskinen vill säga.
För min del blir det lugnt med träning idag. Planen är lite yoga/rörlighetsträning efter jag lämnat Junior och Jonna, för att mjuka upp inför Lidingöloppet i morgon. Nerverna börjar som vanligt göra sig påminda när det närmar sig, men det tar jag som ett gott tecken. Längtar efter att svettas ihop med andra glada galningar ute i skogen.
KRAM och hoppas du får en fin fredag! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras