Om ätstörningar och att vara en förebild för barnen – Rörelseglädjepodden avsnitt 15

ätstörningar

Runt 100 000 svenskar räknas ha ätstörningar. Både Anna och Terese har själva varit sjuka. I avsnitt 15 av #rörelseglädjepodden berättar de sina historier, hur de mår idag, hur någon med problem får hjälp, samt hur de gör för att vara en bra förebild för barnen. 

Ja, ätstörningar av varierande sort och grad är tyvärr extremt vanligt. Ofta obemärkt, eftersom det fortfarande är så skambelagt att många smyger med sina problem istället för att be om hjälp. Det är ju inte som att bryta armen, det har folk full förståelse för att man måste behandla. En ätstörning anses däremot ofta som något den sjuke själv ”hittat på”, eftersom hen är osmart nog att inte ”bara äta normalt”. Vilket är helt fel. Samtliga med/f.d. ätstörningar jag känner till är fantastiskt kloka, kunniga och godhjärtade. Kanske lite tuffa mot sig själv ibland bara, men desto mer omtänksamma om dom runtomkring.
Jag har ju själv berättat om mina ätstörningar här i bloggen och ännu mer i dagens poddavsnitt. För att svara på min egen fråga i blogginlägget ”måste vi tjata om det som borde vara självklart” – ja! Kanske inte en enskild individ ska ta på sig att motverka samhällets påtryckningar, men inte heller förminska problemen. Övervikt, undervikt eller normalvikt – det går fortfarande inte att se hur någon mår på utsidan. Därför ska vi aldrig dömma någon och behandla varandra med respekt och omtanke.
Terese och jag pratar även om hur vi kan ha påverkats av våra egna föräldrar, samt hur vi själva gör för att tjejerna på våra ryggar och deras bröder ska få en sund inställning till mat. Ja du hör, det finns mycket viktigt att prata om i det här ämnet som Terese även skrivit flera böcker om.

Rörelseglädjepodden hittar du här eller där andra poddar finns, som Acast och Itunes. Du är även välkommen att ställa frågor till oss i en kommentar till det här inlägget som vi besvarar i nästa avsnitt. Tagga gärna även #rörelseglädjepodden om du skriver/publicerar något som har med den att göra. Så att vi alla kan hämta inspiration från varandra om träning, hälsa och familjeliv.
Hoppas du vill lyssna. KRAM! /A

Fler lästips om ätstörningar:

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras