Kycklingstroganoff – recept och test av Okivi

Godmorgon goding!

Har du kommit in i grötsäsongen än? Om du också är en sån som växlar om till varm frukost när det börjar bli svalare ute? Så här såg min skål ut i söndags – havregrynsgröt med chia- och linfrön, samt två ägg som jag rörde i mot slutet av koktiden. På den kanel, blåbär och rostat fullkornskrisp jag fått att testa av nylanserade varumärket Okivi.

Okivi är en produktserie du kan få hemlevererad från MatHem, inspirerad av maten på den Japanska ön Okinawa där de lever längst i världen. Okivi är rätter och råvaror som till stor del är tillagad för hand, tillverkas i Norden (mest i Sverige) innehåller minimalt med tillsatser. Mycket av det vi fick hem var med kyckling som proteinkälla, mycket fullkorn, fritt från socker och produkter för alla slags måltider
— Med Okivi® vill vi göra det enklare att välja bra mat som smakar gott, även om tiden inte alltid räcker till. En undersökning visar att 67% av svenskarna vill äta mer hälsosamt, men att en av de främsta utmaningarna är att det är svårt att hålla en hälsosam kosthållning över tid. Med den okinordiska maten vill vi inspirera till nya goda vanor som puttar ut de sämre utan att det ska kännas som en uppoffring. Det är bra grundstenar för ett långt och hälsosamt liv, berättar Anne-Charlotte Holmlöv, legitimerad dietist och vd på Foodoki – producenten bakom nyheten.

Barnen testade kycklingköttbullar med makaroner och vegetarisk brunsås. Sistnämnda var ingen succé, men köttbullarna gillade dom.

Jag och Jonas åt kycklingstroganoff med nordiska fullkorn, ugnsbakad auberginelåda och grönsallad. Gott och mättande. Smidigt med färdiga måltider att bara värma, men du kan även göra samma maträtt själv.

Kycklingstroganoff

Ingredienser:
 • 500 g kycklingkorv
 • 1 gul lök
 • smör
 • 3 msk tomatpuré
 • 2 tsk dijonsenap
 • salt och peppar
 • hackad persilja
 • 2 dl grädde

Gör så här

 1. Skär korven i ca 1/2 cm tjocka bitar.
 2. Skala och hacka löken.
 3. Bryn korv och lök i smöret. Tillsätt sedan tomatpuré och dijonsenap.
 4. Rör om och späd med grädde av valfri sort.
 5. Smaka av med salt, peppar och låt koka ihop ett par minuter. Klipp i persilja.
 6. Servera gärna med gryn, ris, quinoa, pasta, potatis eller vad du önskar, samt en grönsallad.


På min födelsedag smakade vi även chokladkakan sötad med plommon. Lite för ”mörk choklad-smak” för barnens del, men jag tyckte den var god. Lagom kladdig och inte för söt sådär på morgonkvisten.

Betyg

Jag tycker det är kanon med närproducerade, hälsosamma alternativ på snabbmat som passar hela familjen. Kan absolut tänka mig att köpa de här produkterna igen. Priserna är dock lite väl höga, med 90 kr för två portioner kycklingsstroganoff, men tänkte man på vad två Big Mac-menyer kostar är det ändå helt ok.
P.S. Icke betalt samarbete, men som vanligt tipsar jag om saker jag gillar och tycker fler ska få ta del av. Puss! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras