Nougatkaka och restaurangtips från Martina

God morgon söta du, med en kanske lika söt nougatkaka!

Du minns kanske Martina Norling som praktiserade hos mig för ett år sen? Som startade bloggen ”Skippa sockret” och har blivit en god vän. Det här är den senaste av alla läckerheter hon bakat, som jag omöjligt kan låta bli att dela med dig tillsammans med länkar till fler, plus ett restaurangtips på slutet. Men föst alltså – recept på denna gudomliga nougatkaka.

Martinas nougatkaka – socker- och glutenfri med extra protein

Ingredienser:

  • 1 paket svarta bönor (380 g)
  • 1 dl proteinpulver med smak av choklad (Martina använde kasein med smak av kladdkaka)
  • 5 st dadlar
  • 2 ägg
  • 2 msk kakao
  • 2 msk mandelmjöl
  • 2 msk kallt kaffe
  • 1 msk lättströ eller annan valfri sötning
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa flingsalt
  • Hasselnötskräm

Gör så här:

  1. Börja med att skölja av bönorna ordentligt och låta rinna av.
  2. Kärna ur dadlarna och mixa till en slät massa i en matberedare eller mixer.
  3. Tillsätt nu resterande ingredienser och mixa tills allt går ihop till en krämig smet. Smaka av om du önskar mer sötning, starkare kaffesmak, lite mer sälta osv.
  4. Spreja kokosfett eller liknande i en valfri form med exempelvis löstagbar kant och häll sedan i chokladsmeten.
  5. Grädda på 170 grader i cirka 15 minuter. Håll lite koll, kakan ska vara kladdig när du tar ut den. Låt gärna kakan stå först framme en stund och sedan i kylen för att sätta sig innan du toppar med hasselnötskräm


Recept och foton: Martina Norling. Följ hennes blogg här för att inte missa andra läckerheter.

Mer gott du du hittar på Martinas blogg är:

Tips! Du kan alltid byta ut proteinpulvret mot ett av annat märke, mot kakao istället för ett pulver med chokladsmak och ett med vaniljsmak mot vanlijpulver eller vaniljkvarg. Våga experimentera!

Förra veckan träffade jag Martina över en lunch på Deli De Luca, en restaurang på Södermalm som jag också vill rekommendera. Jag hade aldrig varit där, trots att restaurangen ligger bara runt hörnet från SportHälsas kontor. Och visst fick vi lägga på några kronor mot priset på en cafésallad, men det var det värt. Martina åt en vegetarisk med mozzarella och rödbetschips, jag en med tonfisk, ägg, krämig dressing m.m. Till det plockade vi åt oss varsin vitkåls- och bönsallad. Fantastiskt gott!

Och framför allt fantastiskt att återse Martina. Prata ikapp om vad som hänt sen sist vi sågs, nuläget och vad vi båda har framför oss. Jag är så glad över alla cooligar jag mött via mitt jobb och sociala medier. Det ger så mycket energi att ses och utbyta tankar om livet.
KRAM och hoppas du får en fin helg nu, full av godingar! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras